ZNS - OPA 3:4sn - Ve vyrovnaném utkání byli nakonec šťastnější Slezané

Zveřejněno 18.01.2020 | Tomáš Masař
SKLH Žďár nad Sázavou Slezan Opava
33., sobota 18.1.2020
SKLH Žďár nad Sázavou - Slezan Opava ZNS - OPA
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Čáp) – Spálovský, Koželuh, Pleva (C), Kališ, Lojek, Jenáček – Adam, Chlubna, Kunstmüller, Medek, Kadleček, Jícha, Kovářů, Gregar, Prokš, Heinrich, Wasserbauer, Bureš.
Slezan Opava: Daňa (Velička) – Zdeněk, Ficek, Zouhar, Šindelář (C), Chalupa, Pachula, Gabrhelík – Peterka, Malina, Horný, Kysučan, Zelenkov, Wolf, Gulda, Hendrych, Herman, Danielčák, Rousek, Kovařík.
Branky a nahrávky: 32. Kališ (Adam), 34. Lojek (Kovářů, Heinrich), 43. Chlubna (Wasserbauer, Adam) – 16. Wolf (Hendrych, Gulda), 38. Gulda (Hendrych, Wolf), 51. Rousek (Herman, Malina), rozh. náj. Rousek. Rozhodčí: Michal Maršálek, Robin Horký, Jiří Roupec. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 485. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.
Ve vyrovnaném zápase se oba týmy přetahovaly o vedení. Jako první se prosadili v 1. třetině hosté. Krátce po polovině však domácí dvěma brankami v rychlém sledu za sebou skóre otočili. Opavským se však ještě před druhou sirénou podařilo vyrovnat. Nástup do třetí část měly naopak lepší Plameny, které se opět dostaly do jednogólového trháku, ale na začátku 51. minuty už bylo zase srovnáno. Vzhledem k tomu, že do konce řádné hrací doby a ani během prodloužení již další branka nepadla, musely o vítězi utkání rozhodnout samostatné nájezdy. V těch byli nakonec šťastnější hosté a získali tak druhý bod pro sebe.

Reportáž

Do utkání sice vstoupili lépe domácí a hned na začátku dvakrát prověřili pozornost Daňa v opavské brance, ale jejich počáteční entusiasmus zchladilo vyloučení Koželuha, který si šel na konci 3. minuty sednout na trestnou lavici za krosček. Ke spokojenosti domácích fandů se tam ale nudil celé dvě minuty, protože Slezanům se nijak výrazněji zaměstnat Slámu nepodařilo. Následně dostaly podobnou šanci i Plameny, když si hostující gólman vykoledoval dvě minuty za nedovolené bránění, ale dopadly úplně stejně jako před nimi Opavští. Sice se dostaly alespoň ke střele, ale kýžený efekt to rozhodně nepřineslo. V následujících minutách bylo na ledě k vidění enormní množství snahy, o to méně však bylo šancí. Až v polovině 15. minuty se předvedli hosté ze Slezska a po pěkné bekhendové střele rozezvučeli Slámovo břevno. Jelikož první varování domácím nestačilo, rozhodli se hráči z rodiště Petra Bezruče trestat. Po sérii rychlých nahrávek na jeden dotek měl už Petr Wolf snadnou práci usměrnit touš do prázdné branky, asistence si připsali Jakub Hendrych a Dennis Gulda - 0:1. V polovině 19. minuty dostali Slezané díky Jíchově provinění za nesportovní chování možnost podruhé si zahrát přesilovku, ale do konce první třetiny se již skóre neměnilo.


Druhou periodu započali hosté zbylou půl minutou z Jíchova trestu, žádný větší vzruch před domácí brankou to ale nepřineslo. Na začátku 27. minuty si týmy role prohodily, tentokrát to byli žďárští, kdo si procvičoval hru v početní výhodě. Jediné, co se jim z ní podařilo vytěžit, byl samostatný únik jednoho z opavských útočníků, který se snažil najít skulinu mezi Slámovými betony, domácí brankář se však nachytat nenechal. Krátce před polovinou zápasu se konečně Plameny začaly dostávat do nebezpečných šancí. Nejprve v 29. minutě Adamova střela olízla horní tyč Daňovy svatyně a v čase 31:27 to konečně přišlo. Nahození Jiřího Kališe od modré čáry zapadlo až za záda překvapeného hostujícího gólmana, bod za nahrávku si připsal Dominik Adam - 1:1. O 70 vteřin později byl opavský Hendrych vyloučen za podražení a do třetice se Plamenům přesilovka konečně podařila. Martin Lojek se rozvzpomněl na časy, kdy jeho rána strašila brankáře i v samotné NHL, a po jeho bombě od modré to rázem bylo 2:1 pro domácí. Asistovali Ondřej Kovářů a Aleš Heinrich. Radost na Bouchalkách bohužel netrvala dlouho, v čase 37:21 srovnal po přihrávkách Jakuba Hendrycha a Petra Wolfa Dennis Gulda - 2:2. Na konci 38. minuty si šel za katr sednou ještě opavský Zdeněk za sekání, ale podruhé do přesilovkové řeky Žďárští již úspěšně nevstoupili a do šaten se tak šlo za stavu 2:2.
Třetí část začaly Plameny s fortelem. Na konci 43. minuty našel Jan Wasserbauer nahrávkou zpoza branky Tomáše Chlubnu a ten se z bezprostřední blízkosti nemýlil - 3:2. Na začátku 47. minuty mohli svěřenci Radka Hamana svoje vedení pojistit z přečíslení dva na jednoho, ale Daňa jim svým betonem vystavil stopku. V čase 50:17 už se skóre měnilo, k nelibosti domácích fandů ovšem na druhé straně. Tomáš Rousek si našel puk ve skrumáži před Slámou a nedal domácímu brankáři šanci. Bod do kanadského bodování si za asistence zapsali i Bohumil Herman a Vlastimil Malina - 3:3. Oba týmy se v závěrečných minutách pokoušely zvrátit vítězství na svou stranu a na ledě se tak začalo trochu jiskřit. Jediný trest však paradoxně dostal na začátku 58. minuty hostující Ficek za vyhození puku mimo hrací plochu. Plamenům se však jeho provinění potrestat nepodařilo, a tak se šlo do prodloužení.
V nastavené pětiminutovce se obě mužstva snažila především držet puk, což se jim sice víceméně dařilo, ale mimo uměleckého dojmu toto krasobruslení žádný větší zážitek nepřineslo. Rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy. V první sérii se ani jeden z exekutorů neprosadil, skóre nájezdů tak otevřel až hostující Tomáš Rousek ve druhé dvojici. Následovalo dalších pět neúspěšných nájezdníků a definitivní hřebíček do žďárské rakve tak zatloukl v páté sérii opavský Šindelář. Hosté z Opavy si tak se Slezskými písněmi na rtech odvezli na sever 2 body a domácí Plameny se nakonec musely spokojit po dobře rozehraném utkání jen s jediným bodíkem.

SESTŘIH UTKÁNÍ

 

Ohlasy po utkání

Radek Haman (SKLH Žďár nad Sázavou): „Utkání se muselo divákům líbit. Bylo hodně bruslivé. Byť jsme získali pouze bod, musím pochválit mužstvo za předvedený výkon, nasazení, pohyb i častou střelbu."

Pavel Zdráhal (HC Slezan Opava): „Jedná se o nesmírně cenné dva body. Máme nějaká zranění, Kuba Peslar nemohl hrát kvůli trestu a navíc jsme měli jen dva kluky z Havířova. Hráči ale předvedli fantastický výkon podpořený bojovností a zodpovědností. Dva body jsou pro nás v tuto chvíli luxusní." (https://www.hcslezan.cz)