ZNS - VAL 4:3sn - Plameny obrátily zápas s Bobry a berou dva body

Zveřejněno 09.11.2019 | Tomáš Kalas
SKLH Žďár nad Sázavou Valašské Meziříčí
17., sobota 9.11.2019
SKLH Žďár nad Sázavou - Valašské Meziříčí ZNS - VAL
SKLH Žďár nad Sázavou: Čáp – Kališ, Spálovský, Pleva, Půža, Koželuh, Černohorský – Prokš, Medek, Knap – Adam, Wasserbauer, Heinrich – Jícha, Bureš, Gregar – Kovářů, Ferda, Chlubna
Valašské Meziříčí: Sachr – Kamas, Ďurkáč, Baroš, Weintritt, Holiš, Běhal, Žák, Ondračka – Andris, Pořický, Daněk – Dvořák, Vaněk, Romančík – Seidler, Kuchařík, Martiník – Klímek, Paťava
Branky a nahrávky: 22. Heinrich (Bureš), 35. Gregar (Wasserbauer, Pleva), 59. Wasserbauer (Bureš, Pleva), rozh. náj. Gregar – 19. Vaněk (Dvořák, Seidler), 31. Romančík (Andris, Žák), 45. Pořický (Běhal). Rozhodčí: Král – Vašíček, Kráľ. Vyloučení: 7:8, navíc Běhal (VAL) 10 min. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 427. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3.
Souboj 17. kola nabídl vyrovnaný hokej z obou stran. O krok napřed byli stále Valašskomeziříčští, a když se v 45. minutě trefil hostující Pořický, hosté byli na dobré cestě za třemi body. Jenže Plameny je odmítly darovat, srovnaly v čase 58:15 díky trefě Jana Wasserbauera a zápas šel do prodloužení, ve kterém domácí ubránili tříapůlminutové oslabení. V samostatných nájezdech rozhodl v poslední sérii Martin Gregar a přisoudil Žďáru dva body.

Reportáž

Oba týmy od začátku předváděly vyrovnaný hokej, který dlouho nemohl zaznamenat změnu skóre. Žďár měl příležitost hned na začátku 6. minuty, kdy hrál přesilovou hru po vyloučení Seidlera za vysokou hůl, jenže Sachra pořádně neohrozil. Na gól se čekalo až do samotného závěru první dvacetiminutovky. V čase 18:09 si totiž před brankou našel kotouč Rostislav Vaněk a po ledě prostřelil Čápa.


Druhou třetinu ale zahájili lépe domácí. Neuplynuly totiž ani dvě minuty a začínalo se prakticky od nuly, neboť na konci 22. minuty ujel do brejkové situace po přesné nahrávce Bureše Aleš Heinrich a přes Sachrovu lapačku protlačil kotouč do branky. V polovině 25. minuty mohl Žďár dokonat obrat, když přišla do předbrankového prostoru nahrávka na volného Martina Gregara, ten ale kotouč do sítě v pádu neusměrnil. Jen o pár sekund později byl Gregar nešetrně faulován obráncem Běhalem, který dostal za krosček 2+10 minut. Žďár si však v přesilové hře pořádnou šanci nevytvořil, naopak byl opět blíže gólu na začátku 29. minuty, Radim Ferda však křižnou střelou těsně minul levou tyč. Valašské Meziříčí vytěžilo z minima maximum a postupně se dostalo do tempa. Zlepšený herní projev vygradoval těsně po polovině zápasu, kdy se ujala dorážka Michala Romančíka z předbrankového prostoru. Žďár ale dokázal srovnat stav zápasu zpět v čase 34:20, brejkovou situaci úspěšně zakončil po přihrávce od Wasserbauera Martin Gregar. Hra se po tomto gólu rozdrobila do několika vyloučení, ani jeden tým ale nedokázal přesilovou hru využít.
I ve třetí třetině pokračoval trend častých přerušení a vyloučení. Právě při situaci 4 na 4 se urodil celkově pátý gól utkání. Střela Jakuba Pořického z ostrého úhlu byla poněkud překvapivá, o to překvapivější ale bylo, že kotouč skončil přímo v protější šibenici Čápovy branky. Plného počtu hráčů na obou stranách se fanoušci dočkali až v polovině 49. minuty, mezitím měl Žďár v redukovaném počtu hráčů další šanci po závaru v předbrankovém prostoru, hvizd sudího však celou tuto akci ukončil. I Bobři dokázali zahrozit, Daněk otevřel druhou polovinu třetiny samostatným únikem, který ale Čáp výborně vychytal betonem. S blížícím se závěrem rostla oboustranně i nervozita a dvě minuty před koncem třetí třetiny se trenéři na žďárské střídačce rozhodli odvolat gólmana. Od zahájení hry uplynulo pouze sedm sekund, když Bouchalky explodovaly radostí. Střela Jana Wasserbauera jako několikátá dorážka do branky se již ujala a v čase 58:15 bylo srovnáno - 3:3.
Ty nejtěžší chvíle ale Žďárské ještě čekaly. 32 sekund před sirénou byl za vysokou hůl vyloučen Lukáš Bureš, navíc na 2+2 minuty. Trest se přenesl do prodloužení, kde měly Plameny hrát tři minuty a 27 sekund dlouhé oslabení 4 na 3. To ale zvládly dobře, vyjma kombinace, kterou nedoklepl do prázdné branky Romančík, se Bobři k ničemu nedostali. Rozhodnout tak musely nájezdy. Na gól Václava Půži ze třetí série okamžitě navázal hostující Jakub Pořický v sérii čtvrté. Jenže Josef Daněk v páté sérii gól nedal, zatímco Martin Gregar ano, čímž přisoudil SKLH druhý bod po výhře 4:3 v nájezdech.

 

Ohlasy po utkání

Radek Haman (trenér SKLH Žďár nad Sázavou): „Dneska musím smeknout před mančaftem, protože podle mě je soupeř jeden z nejlepších v soutěži. Kluci předvedli dravost, nasazení, zejména v oslabení, a power-play. Šli za těmi body a těší nás, že to je třetí zápas, který jsme rozhodli jako tým a nikoli individuálně.“

Lukáš Plšek (asistent trenéra HC Bobři Valašské Meziříčí): "Nehodností se to vůbec lehce, protože jsme přišli o vítězství pár minut před koncem v power-play soupeře. Týmu se nedá upřít snaha, bojujeme a makáme, jen v posledních zápasech nám chybí lehkost, jakou jsme měli v první pětině sezóny." (www.hcvm.cz)

Fotogalerie