Plameny držely naději až do konce, ale přesto končí

Zveřejněno 15.03.2015 | mk
Tábor SKLH Žďár nad Sázavou
CF3, neděle 15.3.2015
Tábor - SKLH Žďár nad Sázavou TAB - ZNS
Tábor: Klestil – Černý, Havran, Liška, Hájek, Heršálek, Hlaveš, Dvořák – Kellner, Boháč, Seidl – Krätzer, Matušík, Mařík – Blažek, Kolomý, Březina - Zayml, Pechánek - Šimák
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Beneš, Pleva, Smejkal, Kolda, Doležal – Padělek, Kaňka, Štěpánek - Kunstmüller, Gregar, Plachý - Krupka, Bureš, Vítek D. - Zídek
Branky a nahrávky: 22. Kolomý (Mařík), 27. Seidl (Krätzer), 49. Mařík – 41. Kaňka (Beneš Staněk), 49. Padělek (Kaňka)
Rozhodčí: Valenta – Černý, Malý
Vyloučení: 7:12 Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 1922
Střely na branku: 31:25 (10:9, 8:6, 13:10)
Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2
T Á B O R – Třetí čtvrtfinálový zápas se nevyvíjel pro žďárský celek vůbec dobře a po dvou třetinách vedli domácí 2:0. Plameny se však odmítli ještě vzdát naděje na pokračování série a dokázaly srovnat stav zápasu na 2:2. Jenomže Kohouti získali vedení zpět z trestného střílení a na tuto branku již Sobotkovi svěřenci, pře veškerou snahu, odpověď nenašli. SKLH prohrál sérii 3:0 na zápasy a sezóna pro něj končí, Tábor postupuje do posledního kola play-off.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Do třetího čtvrtfinálového zápasu vstoupili hokejisté Tábora s evidentní snahou sérii ukončit. Úvodní nápor domácích však Plameny přečkaly i díky podpoře brankáře Slámy. Ten zlikvidoval i obrovskou šanci Seidla v 9. minutě.

Ve druhé části první třetiny začaly Plameny hru postupně vyrovnávat a vytvořili si také několik slibných příležitostí. Nebezpečnější však byli stále domácí. Zejména další tutovka Seidla v 19. minutě do odkryté branky, ale fantasticky opět zasáhl Sláma. Úvodní dvacetiminutovka tak skončila bezbrankovým stavem 0:0.

Hned na začátku prostřední části zápasu získali domácí početní výhodu a po necelé minutě ji také zužitkovali. Mařík nahrál před branku, odkud Filip Kolomý otevřel skóre zápasu – 1:0. Domácí tým vedoucí branka uklidnila, kontrolovali hru a hosté se nemohli dostat k vážnější akci. To vyústilo ve druhou branku Kohoutů. Ve 27. minutě se dostali do přečíslení 2 na 1, Krätzer nahrál přesně na hůl Radka Seidla a ten nezaváhal – 2:0.

A mohlo být ještě hůř. Krátce poté hráli Žďárští v šesti a domácí měli další přesilovku. Hosté ji však hráli velmi zodpovědně a soupeře do žádné šance nepouštěli. Naopak mohli sami udeřit, když Padělek využil chybu domácích a v brejku se řítil na Klestila. Byl ale atakován a tak nezakončil přesně, zákrok však nechal hlavního rozhodčího chladným.

Hosty však tato šance nakopla a začali znovu přebírat aktivitu a vytvářet tlak na Klestilovu branku. Jenomže vzrůstající tlak Plamenů byl zastaven dalším vyloučením. To sice Žďárští ubránili, ale v dalších minutách se znovu nemohli proti v klidu hrajícímu soupeři prosadit a naráželi na dobře organizovanou defenzivu Kohoutů. Další branka do konce druhé třetiny nepadla a Plameny odcházely do kabin s dvoubrankovým mankem a od vyřazení je dělilo dvacet minut.

Jenomže žďárským hokejistům se ještě končit nechtělo. Hned v první minutě třetího dějství sehráli výbornou kombinaci Beneš se Staňkem a z těžkého úhlu ji zakončil Michal Kaňka - 2:1. Plameny kontaktní branka nakopla a vycítily šanci.

Následoval obdobný scénář předchozích zápasů, kdy Sobotkovi svěřenci bušili na Táborskou bránu, která však byla pevně zavřená a Klestil znovu vytahoval jeden parádní zákrok za druhým. Až ve 49. minutě, kdy hosté získali na 40 sekund dvojnásobnou přesilovku, se naděje Plamenů rozhořely naplno. Kaňka nahrál Aleši Padělkovi a ten zařídil vyrovnání – 2:2.

Jenomže radost hostů netrvala dlouho. Poté co chybovali ve středním pásmu, vyrazil na Slámu Mařík a byl atakován Padělkem. Tentokrát však rozhodčí neváhal a zkřížil ruce nad hlavou. Nařízené trestné střílení Martin Mařík proměnil přesnou trefou do pravého horního rohu Slámovy branky – 3:2.

Hosté se však stále nevzdávali a bojovali o vyrovnání, jenomže šest dvouminutových trestů v poslední desetiminutovce, jim to příliš neusnadnilo. Definitivní rozhodnutí promarnil v 52. minutě Heršálek, na kterého zívala odkrytá branka, ale Sláma fantasticky špičkou betonu zasáhl.

Závěrečný tlak hostů zbrzdilo jedno ze zmíněných vyloučení a malinkou naději vrátil až trest na druhé straně pro Matušíka. Jenomže do konce zápasu zbývalo pouhých osm sekund a to i při power-play bez brankáře stačilo pouze na jednu střelu, kterou si však Klestil s jistotou ohlídal.

Plameny ani na sedmý pokus, za poslední dvě sezóny, nedokázaly Kohouty porazit a končí pro ně jak čtvrtfinálové kolo play-off, tak celá letošní sezóna. Výsledek série 3:0 vyznívá jednoznačně pro Tábor, ale jednotlivé zápasy byly neskutečně vyrovnané a Plameny určitě nebyly horším soupeřem a tuto bitvu opouští se vztyčenými hlavami.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Dnes jsme do utkání vstoupili špatně a dvě třetiny nás soupeř víceméně přehrával. Po druhé třetině, když jsme prohrávali 2:0, tak jsme si řekli, že už nemáme co ztratit a dáme do toho úplně všechno. Věděli jsme, že jestli nechceme vypadnout, tak musíme dát alespoň dva góly. To se nám sice podařilo, ale pak přišla zase taková smolná chvíle, které nás doprovázely celou sérií. Mohli jsme jít ještě do přesilovky, ale po chybě na modré čáře přišlo trestné střílení a soupeř to potrestal na 3:2 a to už jsme nedokázali vyrovnat. To ale nebyl ten zlomový moment série, ta se lámala jinde. Ať už to bylo v tom prvním utkání v Táboře, které jsme ztratili na konci nebo pak to domácí, kde nás zradila koncovka. My jsme měli alespoň jedno to utkání zvládnout a pak by to bylo asi jinak a ještě bychom mohli dál bojovat. Nedá se však nic dělat, vypadli jsme a musíme jen poděkovat soupeři za hokejově parádní a férovou sérii, pogratulovat k postupu a popřát jim hodně štěstí v dalším kole.“

.

Tomáš Matušík (trenér HC Tábor):

Tomáš Matušík

„Budu se dnes zase opakovat. Jsme strašně šťastní a stálo nás to hrozně moc sil. Žďár hrál dnes zase výborně. Po druhé třetině to vypadalo, že by to už mohlo být konečně trochu klidnější. Pak jsme si to ale sami zkomplikovali nástupem do třetí třetiny. No a pak už to byly zase strašné nervy. Takže jsme fakt šťastní. Musím říct, že Žďár hrál všechny zápasy výtečně a určitě nebyl horší, spíš my jsme byli šťastnější.“