Žďárští podali dobrý výkon, ale na Tábor opět nestačili

Zveřejněno 11.02.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Tábor
31., středa 11.2.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Tábor ZNS - TAB
SKLH Žďár nad Sázavou: Červený – Staněk, Beneš, Pleva, Pilný, Smejkal, Vítek M., Doležal – Krupka, Kaňka, Štěpánek – Kunstmüller, Padělek, Plachý (C) – Havel, Gregar, Bureš – Vítek D., Kotlík, Zídek
Tábor: Panec – Černý, Havran, Kanov, Hlaveš, Heršálek, Dvořák – Kolomý, Mrkvička, Kellner – Krätzer, Matušík (C), Březina – Zayml, Boháč, Blažek – Mařík
Branky a nahrávky: 18. Kunstmüller (Plachý, Padělek), 25. Kunstmüller (Plachý, Padělek), 38. Padělek (Kunstmüller, Plachý) – 11. Kellner (Boháč, Mrkvička), 13. Mrkvička (Kellner), 23. Kellner (Blažek), 26. Mrkvička (Havzan, Černý), 33. Březina (Kellner, Černý), 60. Mařík (Zayml, Matušík)
Rozhodčí: Dědek – Polák, Rampír
Vyloučení: 2:8 Využití: 0:1 V oslabení: 0:1
Diváci: 611
Střely na branku: 33:23 (12:7, 8:9, 13:7)
Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:5, 3:5, 3:6
Hráč zápasu: Luboš Kunstmüller (ZNS), Vojtěch Mrkvička (TAB)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Ani další pokus o získání skalpu posledního nepokořeného soupeře od loňského sloučení skupin Střed a Západ Plamenům nevyšel. Ve velmi rychlém a hokejově pohledném zápase, získal Tábor v úvodní třetině dvoubrankové vedení, které sice Žďárští do první přestávky snížili, ale hosté jej ve druhé dvacetiminutovce získali zpět a do závěrečného dějství nastupovali s vedením 3:5. Domácí hokejisté sice dobývali táborskou branku, vypracovali si několik velkých šancí, ale na kontaktní gól nedosáhli. Naopak Kohouti v samotném závěru šestou brankou definitivně pohřbili naděje Plamenů na bodový zisk. K úspěchu nestačily ani dvě branky a nahrávka nejlepšího hráče Plamenů Luboše Kunstmüllera.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Do utkání vstoupili o poznání aktivněji hosté a hned ve druhé minutě jim to přineslo šanci Zaymla, ale bez brankového efektu. O minutu později nebezpečně pálil po buly Matušík, Červený však jeho střelu zneškodnil. Domácí postupně vyrovnali hru a v páté minutě se po přečíslení dva na jednoho dostal do slibné šance Gregar, ale tísněn Kellnerem nedokázal přesně zakončit.

V deváté minutě vyslal Pleva od modré dobrou střelu, kterou Kunstmüller tečoval těsně mimo branku. V 11. minutě již došlo k otevření skóre a postarali se o to hosté využitím přesilové hry. Žďárští nedokázali dostat kotouč z obranného pásma a Kohouti dvěma rychlými nahrávkami Boháče a Mrkvičky předložili tutovku ke vzdálenější tyči pro Davida Kellnera, jenž trefou pod horní tyčku nedal Červenému šanci – 0:1.

Vzápětí nabídli Táborští domácím příležitost k vyrovnání, když fauloval Matušík. Jenomže místo srovnání stavu, vyrobila žďárská obrana velkou minelu, které využil Vojtěch Mrkvička a z kruhu fantasticky trefil, o spojnici levé a horní tyče, Červeného branku – 2:0. Domácí příznivci se dočkali první radosti až tři minuty před první sirénou, když Padělek získal kotouč před brankovištěm, posunul Plachému a ten našel volného Luboše Kunstmüllera mezi kruhy, který bez problémů zavěsil do odkryté branky – 1:2.

Kontaktní gól Plameny rozhořel a do konce úvodní třetiny zatlačily Kohouty v obranném pásmu a několika šancemi se přiblížily vyrovnání. Ovšem ani Staňkova bomba od modré ani Štěpánkova dorážka ani přečíslení Plevy s Gregarem a nakonec ani Plachého pokus, ke kýženému srovnání stavu nevedly, především díky skvělým zákrokům táborského brankáře Michaela Pance a hosté si tak do přestávky udrželi jednobrankové vedení.

Nástup Plamenů do druhé třetiny zchladil ve třetí minutě David Kellner, který po Blažkově přihrávce, další přesnou trefou, propálil z pravého kruhu Červeného a Kohouti vedli znovu o dvě branky – 1:3. Jenomže dnes večer byl při chuti Luboš Kunstmüller, pro kterého u zadního mantinelu vybojoval kotouč Plachý, nahrál mu mezi kruhy a žďárská „jedenadvacítka“ svižnou ranou po ledě prostřelila Pance – 2:3.

Radost na tribunách žďárských Bouchalek však netrvala dlouho. O půl minuty později vypálil od modré Havran a Vojtěch Mrkvička ztečoval kotouč přímo mezi betony žďárského brankáře – 2:4. Domácí se snažili dostat soupeři znovu na dostřel, ale Krupka tváří v tvář Pancovi neuspěl a neprosadil se v dobré šanci ani Štěpánek. Ve 33. minutě zaveleli opět do útoku Táborité a výborně sehranou kombinaci Černého a Kellnera, úspěšně zakončil Jan Březina - 2:5.

Ovšem brankové hody ve druhé třetině pokračovaly a ve 38. minutě se domácím podařilo vykřesat naději. Plachý důsledně dobruslil Černého za vlastní brankou, ten v tísni nahrál na hůl Kunstmüllera, jenž přes šířku kluziště nabil Aleši Padělkovi, jehož přesně trefená rána bez přípravy prosvištěla za Pancova záda – 3:5. V závěru třetiny mohl zvýšit šance Plamenů do závěrečného dějství Štěpánek, který po Kaňkově přihrávce pouze rozezvonil tyč táborské branky.

Poslední část zápasu se nesla v duchu dobývání táborské obranné hradby. Hosté si drželi nadějný náskok, důsledně bránili, drželi střední pásmo a neotevírali prostor bezhlavým útočením. Přesto se Žďárským díky velké bojovnosti a nasazení dařilo dostávat se do dobrých i vyložených příležitostí, ale táborská hráz jménem Panec již nedovolila Plamenům přiblížit se na dostřel a zdramatizovat závěr utkání. Naopak v poslední minutě využili Kohouti zmatků před žďárskou brankou a do odkryté branky poslal kotouč Martin Mařík - 3:6.

Diváci viděli jedno z hokejově nejkvalitnějších utkání sezóny, bohužel pro domácí příznivce se špatným koncem. Plameny si podruhé v řadě nepřipsaly ani jediný bod a jejich boj o udržení v první osmičce bude ještě hodně složitý. V sobotu totiž jede Sobotkova družina k možná klíčovému zápasu na led aktuálně devátých Řisut, které však na sedmý Žďár ztrácí již jen pouhé dva body.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Z mého pohledu to byl oboustranně velmi kvalitní a pohledný zápas. Neřekl bych, že byl soupeř nějak výrazně lepší, ale dali víc branek a tak zaslouženě vyhráli. Myslím si, že zlomový okamžik zápasu byl za stavu 4:2, kdy jsme jeli přečíslení na soupeře, neproměnili jsme to a pak Tábor naopak ujel nám a místo 4:3 to bylo 5:2 a tam bych řekl, že se ten zápas zlomil. V té závěrečné třetině si to soupeř dobře hlídal, hrál odzadu, pokrýval střední pásmo a my jsme se k něčemu těžko dostávali. Přesto jsme si nějaké šance vytvořili, ale možná chybělo i kousek štěstí k té kontaktní brance. Ale když to shrnu, tak musím kluky za tu práci pochválit, porvali se o to a mně se ten zápas líbil mnohem víc, než třeba minule s Pelhřimovem, kdy jsme vyhráli. S předvedenou hrou jsem spokojený, a když bychom takovéhle výkony předváděli v play-off, tak by to mohlo být dobré.“

.

Tomáš Matušík (trenér HC Tábor):

Tomáš Matušík

„My jsme hodně spokojení s tím, že si odtud vezeme tři body, protože jsme sem jeli s velkým respektem a pokorou. Víme, že mužstvo Žďáru je výborné a dnes to opět potvrdili. Sice to vítězství je o tři branky celkem výrazné, ale ta hra taková nebyla. Byly tam části zápasu, kdy jsme měli štěstí. Tu třetí třetinu jsme už fakt odbojovali, protože domácí tam chvílemi měli velký tlak. Jsme ale moc spokojení, že jsme to zvládli.“

Fotogalerie