Sokolov překvapení nepřipustil. Plameny končí, ale se vztyčenými hlavami

Zveřejněno 22.03.2014 | mk
Sokolov SKLH Žďár nad Sázavou
SF3, pátek 21.3.2014
Sokolov - SKLH Žďár nad Sázavou SOK - ZNS
Sokolov: Habal – M. Rohan, Tomeček, Parýzek, Ruprecht, Schusser, Šik, Novák – Boušek (A), Kverka, Vaněk, Kuběna, Dobřemysl (C), T. Rohan, Sýkora, Bauer, Hudák, Račanský, Říha, Kašpar (A), Petrov
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Smejkal, Vítek M., Beneš, Staněk (A), Pleva (A), Kolda, Šír, Jícha – Man, Kotlík, Štěpánek, Kunstmüller, Kaňka, Plachý (C), Krupka, Říha, Dítě, Gregar, Zídek
Branky a nahrávky: 7. Boušek (Vaněk, Kverka), 16. Rohan (Ruprecht, Parýzek), 24. Boušek, 44. Kverka (Rohan, Dobřemysl) – 34. Kaňka (Plachý, Kolda)
Rozhodčí: Schmejkal, Škrobák – M. Svoboda, Špůr
Vyloučení: 5:3 Využití: 1:0 V oslabení: 1:0
Diváci: 1878
Střely na branku: 31:24 (8:6, 14:11, 9:7) Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1
S O K O L O V - Poprvé od návratu do 2.ligy si žďárské Plameny protáhly sezónu až do jara. Bohužel však hned první jarní den znamenal také poslední den sezóny. Ani potřetí totiž nenašli svěřenci trenéra Sobotky recept na vynikající tým Sokolova. Baník si vypracoval v první třetině dvoubrankový náskok a to prakticky rozhodlo zápas. A když v úvodu prostřední dvacetiminutovky přidali domácí třetí branku, naděje na prodloužení série se začaly definitivně rozplývat. Kaňkovo snížení sice vykřesalo jiskřičku naděje, ale čtvrtá branka v síti Žďáru definitivně poslala Západočechy do baráže a Plamenům ukončila sezónu.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Utkání se od svého úvodu začalo vyvíjet podle představ hokejistů Sokolova, kteří opět trestali každou chybu Sobotkových svěřenců. V 7. minutě si nerozuměli Žďárští za vlastní brankou, ke kotouči se dostal Kverka, nahrál Vaňkovi, jenž zpoza branky předložil tutovku Ladislavu Bouškovi a ten pohotovou střelou po ledě otevřel skóre – 1:0.

Ještě v průběhu úvodní dvacetiminutovky domácí své vedení dokázali pojistit využitím přesilové hry. V 16. minutě domácí rozebrali žďárskou bránící čtveřici tak, že po nahrávkách Ruprechta a Parýzka byl sám na pravém kruhu Tomáš Rohan, před ním odkrytá brána a navíc spousta času. Proměnit tuto „tisíciprocentní“ šanci by nebyl problém ani pro toho, kdo hokej nikdy nehrál, natož pro hráče tohoto kalibru – 2:0.

Plameny chtěly ve druhé třetině dosáhnout kontaktní branky a udržet se v zápase. Ovšem místo toho přišla ve 24. minutě další nešťastná rána. Ladislav Boušek vystřelil na Slámu, ten kotouč neudržel a stejný hráč dostal dostatek prostoru k tomu, aby dojel do brankoviště a puk do branky dorazil – 3:0.

Jiskřičku naděje pro Plameny zažehl ve 34. minutě Michal Kaňka, který se po nahrávkách Koldy a Plachého šikovně prosmýkl mezi kruhy a odtud přesnou trefou k levé tyči nad Habalovu lapačkou snížil na 3:1. Ještě nadějnější to mohlo být dvě minuty před koncem prostředního dějství, když se před Habalem zjevil úplně sám Krupka, ale nedokázal jej překonat.

Do závěrečné třetiny vstoupili Žďárští s chutí a snahou ještě odvrátit blížící se konec sezóny. Soupeře v prvních okamžicích zatlačili a po třech minutách si vynutili faul. V přesilovce nejprve sevřeli Sokolov pod tlakem a ke zdramatizování zápasu byli hosté blízko. Jaromír Kverka - 4:1. V padesáté minutě ještě Sláma vychytal Kverku v sólovém úniku. Žďárští se snažili a bojovali až do závěru utkání, ale domácí s pohodlným náskokem v zádech hráli ve velké pohodě a žádnou komplikaci nepřipustili.

Plameny mají tak za sebou letošní sezónu, která se zapíše do historie jako jedna z nejúspěšnějších. Po výborné základní části zakončené celkovým čtvrtým místem, vyvrcholila sezóna nejdelším play-off v historii žďárského hokeje a potvrzením čtvrté příčky. Byť v jeho závěrečném kole padli Žďárští 3:0 na zápasy, rozhodně byli favorizovanému Sokolovu a jednomu z adeptů na postup do 1.ligy, důstojným soupeřem.

Na podrobnější zhodnocení celé sezóny však bude ještě dost času. Vedení klubu připravuje na úterý 25. března veřejnou tiskovou konferenci a na pátek 28. března rozloučení s fanoušky závěrečným zápasem mezi „A“ týmem a „FANS“. Časy obou akcí budou upřesněny.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Věděli jsme, že soupeř má hodně sil a tak jsme to dnes zkusili od začátku na čtyři pětky. Zkusili jsme rychlá střídání a udržet vysoké tempo a co nejdéle se silami. Jenomže o výsledku rozhodla už první třetina. Nehráli jsme špatně, ale znovu jsme nabídli gól vlastní chybou. Sokolov pak výborně sehrál přesilovku, zvýšil na 2:0 a zápas byl prakticky rozhodnutý. Kluci se sice hecovali, nesložili zbraně a chtěli s tím něco udělat. Bylo ale vidět, že Sokolov hrál výborně odzadu a tahle odehrál celou sérii. Proti takovému soupeři nemůžeme udělat tolik individuálních chyb a dostávat takové laciné branky. Z vypracovaných akcí nám moc gólů nedali, ale nekompromisně trestali každou naši chybu a to celou sérii rozhodlo. Musím pogratulovat Sokolovu k postupu a výbornému výkonu a popřát, ať se jim daří v baráži. “

.

Mikuláš Antonik (trenér HC Baník Sokolov):

Mikuláš Antonik
„Připravovali jsme se na to, že to bude těžké utkání. Vždycky ten tým, který to má na mále, tak kouše a kope. Naštěstí to naši kluci zvládli, odehráli dobrou první třetinu 2:0, pak jsme odskočili až na 3:0. Trochu nás mrzí ta chyba, kterou jsme udělali ve středním pásmu a soupeř to hned využil. Na 4:1 to byl hodně důležitý a uklidňující gól. Bylo pak trochu těžké krotit ty emoce a euforii a udržet koncentraci, ale zvládli jsme to dobře. Musím klukům poděkovat, protože to byl super výkon."

Foto: Arnošt Moucha – Deník