Plameny vzdorovaly, leč marně. Sokolov má mečbol

Zveřejněno 19.03.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Sokolov
SF2, středa 19.3.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Sokolov ZNS - SOK
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Vlach) – Beneš, Staněk, Pleva, Kolda, Smejkal, Jícha, Jan – Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek – Krupka, Říha, Plachý (C) – Vítek D., Kotlík, Man – Dítě
Sokolov: Habal – Rohan M., Tomeček, Parýzek, Ruprecht, Schusser, Šik, Novák – Boušek, Kverka, Vaněk, Kuběna, Dobřemysl (C), Rohan T., Sýkora, Bauer, Hudák, Račanský, Říha, Kašpa
Branky a nahrávky: 14. Plachý (Kaňka, Kunstmüller), 23. Staněk – 19. Bauer, 22. Kuběna (Dobřemysl), 32. Račanský (Říha, Kašpar), 59. Rohan T. (Rohan M., Dobřemysl)
Rozhodčí: Held, Humpolíček – Polák, Rampír
Vyloučení: 4+TS:8 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1410
Střely na branku: 23:25 (9:8, 7:12, 7:5)
Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Rekordní návštěva sezóny, fascinující atmosféra v hledišti, hokej vysoké úrovně, drama až do konce, to jsou hlavní parametry dnešního semifinálového utkání mezi žďárským SKLH a Baníkem Sokolov. Bohužel však s nepříznivým výsledkem na světelné tabuli na konci utkání. Hosté opět předvedli vynikající hokej s dokonale zvládnutými taktickými prvky. Dokázali potrestat chyby domácích a po zásluze si odvezli druhý bod semifinálové série. Sobotkovi svěřenci bojovali ze všech sil, ujali se vedení a poté kdy Západočeši otočili stav zápasu, dokázali Žďárští ještě srovnat, ale na třetí branku již odpověď nenašli. Poslední naděje příznivců žďárských Plamenů na prodloužení krásné sezóny se upínají k pátečnímu zápasu v Sokolově, kde mohou ještě hokejisté z Vysočiny výhrou vrátit sérii zpět pod Zelenou Horu.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Aktivněji vstoupili do utkání domácí, ale první velkou šanci zápasu si vypracovali hosté. Ve čtvrté minutě vychytal Kašparovu kličku po přečíslení 2 na 1, parádním zákrokem Jiří Sláma. V následujících minutách však byli Žďárští dál aktivnější a často dostávali soupeře pod tlak. V deváté minutě byl hodně blízko k úvodní brance kapitán Plachý, ale skvělý Habal byl proti a vytěsnil jeho střelu do rohu.Ve 12. minutě se do tutové šance dostal hostující Dobřemysl, když získal odražený kotouč, ale Sláma fantasticky vleže vychýlil dráhu kotouče do ochranné sítě.

Ve 13. minutě usedl podruhé v zápase na trestnou lavici sokolovský Hudák a Plameny nabídnutou šanci proměnily po dvaceti sekundách. Kaňka za bránou si několikrát vyměnil kotouč s Kunstmüllerem u pravého mantinelu a nakonec rychlou přihrávkou překvapil bránící hráče a našel mezi kruhy Jiřího Plachého, jenž pohotovou ránou pod Habalovu lapačku poprvé v sérii poslal Žďár do vedení – 1:0.

Žďárští byli na koni a dál stupňovali tempo, ovšem hosté znovu ukazovali svoji taktickou vyzrálost a vynikající defenzivu a přes optickou převahu nepouštěli domácí do vyložených šancí. Jedna taková však přišla v 17. minutě, ale Beneš netrefil odkrytou branku.Často vylučovaní hosté nabídli krátce na to Žďáru ideální příležitost odskočit na dvoubrankový rozdíl padesátisekundovou přesilovkou 5 na 3. Jedinou nadějnou šanci měl Staněk, ale jeho ránu Habal zkušeně pokryl.

Místo zvýšení skóre však přišla studená sprcha, když po chybě v rozehrávce vystartoval po pravém křídle Jan Bauer a šikovnou trefou k levé tyči ztrestal zaváhání domácích a zařídil Baníku vyrovnání – 1:1. V úplném závěru první dvacetiminutovky se ještě pokusil mezi dvěma beky prosmýknout do slibné šance před Habala Jícha, ale důraz sokolovských zadáků neustál a místu puku skončil sám v brance.

Druhá třetina přinesla hned v úvodu brankové koření. Ve 22 minutě nabídli Žďárští soupeři znovu svojí chybou šanci, kterou vystihl Dobřemysl, nahrál volnému Pavlu Kuběnovi a ten střelou přes beka nad Slámův levý beton poslal hosty do vedení – 1:2. Radost početné skupiny fanoušků hostujícího celku však trvala přesně jednu minutu. Rychlou odpověď zařídil Pavel Staněk, který švihem od modré prostřelil zacloněného Habala – 2:2.

Krátce na to nebezpečně pálil z pravého kruhu Kaňka, ale Habal tasil svoji vyrážečku a poslal kotouč do ochranné sítě. Hrál se parádní hokej na obě strany a šance se střídaly před oběma brankáři, ale ti odolávali. V polovině zápasu reflexivním zákrokem proti nebezpečnému zakončení Vítka zachránil černožluté Habal, ale opět platilo otřepané nedáš – dostaneš. Kašpar vyslal do přečíslení Ivana Říhu a Petra Račanského, jenž prostřelil nad vyrážečkou žďárského brankáře a jak se později ukázalo, definitivně otočil kormidlem zápasu na stranu Baníku – 2:3.

Žďárští se znovu pokoušeli o rychlou odpověď, ale neuspěl Krupka ani Říha. Smejkalova rána ve výborné pozici na kruhu sice v síti skončila, ale pouze v té horní ochranné. A když se neprosadil ani Štěpánek po Kaňkově dobré nahrávce, začaly šance domácích řídnout a postupně se začal naplňovat scénář minulého zápasu. Hosté získávali stále větší jistou a klid a vynikající defenzivní hrou otupovali útočné hroty Plamenů. Ve 39. minutě mohl dát Horníkům ještě větší klid Sýkora, ale po jeho střele zazvonila pouze tyč Slámovy branky. Když už se zdálo, že si závěr třetiny hosté ohlídají, přišla v posledních vteřinách ještě dobrá šance Mana, ale Habal byl opět pozorný.

V závěrečné dvacetiminutovce domácí dřeli a šli za vyrovnáním, ale opět naráželi na těžko prostupnou obranu, naprosto dokonalou a jednoduchou hru soupeře v obranném pásmu a i když to zkoušeli znovu a znovu a ve svém snažení nepolevovali, nebyli s to najít recept na sokolovskou defenzivní past a vynikajícího Habala, který s ledovým klidem vše jistil.

Definitivní konec nadějím domácích mohl přijít v 52. minutě. Kašpar uháněl po levém křídle, tlačil se na Slámu a zezadu byl zahákován Benešem, vzápětí se zkřížily ruce nad hlavou jednoho z arbitrů na znamení trestného střílení. Kašpar se pokusil prostřelit Slámu mezi betony, ale ten si tento prostor ohlídal a udržel šance svého týmu.

A šance Plamenů mohl ještě zvýšit Kaňka v 53. minutě, ale toho v obrovské šanci fantastickým zákrokem zneškodnil vynikající Habal. Když nedokázali Ždárští využít ani přesilovku po vyloučení Kverky v 55. minutě, začal čas běžet neúprosně rychle a snaha Sobotkových svěřenců byla s přibývajícím časem stále křečovitější a marnější.

Půldruhé minuty před třetí sirénou si domácí kouč vyžádal oddechový čas, aby zformoval tým k závěrečnému náporu. Jenomže hráčům v červených dresech se nepodařilo usadit se v útočném pásmu a naopak zahrozili hosté. V čase 58:53 padlo definitivní rozuzlení napínavého dramatu. „Já na bráchu, brácha na mě“, si mohli říci sokolovští sourozenci poté, co Martin Rohan vypálil od modré a Tomáš Rohan jeho střelu usměrnil za Slámova záda – 2:4.

V dnešním zápase ukázaly Plameny obrovskou bojovnost a snahu, ale na výborně připraveného protivníka to nestačilo. Sokolov v obou dosavadních zápasech nastavil Žďáru zrcadlo a ukázal, co jeho týmu stále chybí do absolutní špičky. Důsledná defenzivní hra, nikoli však ve stylu „beton“, ale jednoduchá a zodpovědná obrana ve vysokém tempu s neustálým pohybem, avšak bez zbytečných riskantních akcí, dokázat si ohlídat i těsné vedení, nepustit soupeře do tlaku a trpělivě vyčkávat na chybu protivníka.

Sokolov jako teprve třetí mužstvo v celé sezóně dokázal na Bouchalkách v šedesáti minutách vyhrát a tím si odváží z Vysočiny druhý semifinálový bod. Je jasné, že se Baníkovcům nebude chtít již v neděli trmácet opět takovou dálku a vynasnaží se v pátek využít svůj mečbol a udělat poslední krok směrem baráž o první ligu. Plachý a spol. však vyrazí v pátek na západ s jediným cílem, pokusit se o malý zázrak a nabídnout své partě a skvělým žďárským fanouškům ještě jeden parádní hokejový večírek. Pokud se jim to nepovede, v pátek tento letošní krásný a dlouhý hokejový mejdan s názvem 2.liga 2013-2014 skončí.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Povedl se nám vstup do zápasu, odehráli jsme výbornou první třetinu a ujali se vedení. Bohužel se nám nepodařilo přidat alespoň ještě jednu branku, byly tam šance a promarnili jsme přesilovku 5 na 3. Pak jsme soupeři pomohli vlastními chybami k obratu, ale ještě jsme rychle vyrovnali. Po té třetí brance si to už ale Sokolov výborně ohlídal a v té třetí třetině už nás moc k ničemu nepustili a nám začly docházet síly. Musím klukům ale poděkovat, sáhli si na dno, dali do toho všechno a bojovali do poslední chvíle, musím ale uznat, že jsme na obrat reálně neměli. Rád bych ale poděkoval divákům za to, že jich tolik přišlo a že vytvořili takhle parádní atmosféru. A už kvůli nim necháme v pátek na sokolovském ledě všechno, abychom se pokusili jim vrátit sérii ještě do Žďáru, ale upřímně… bude to zatraceně těžké.“

.

Jan Michna (trenér HC Baník Sokolov):

Jan Michna
„Sehráli jsme jedno z nejtěžších utkání letošní sezony. V první třetině byl Žďár rozhodně lepším mužstvem, výborně bruslil, měli jsme i trochu štěstí. V jejím konci jsme se přizpůsobili tempu hry a po vyrovnání už jsme drželi stanovenou organizaci hry. Žďár nás však přinutil k našemu maximu. Ještě ale neříkáme hop, čeká nás minimálně jedno těžké střetnutí".
Zdroj: Žďárský deník

Fotogalerie