Z parádního duelu zbyl na Plameny bod, Sokolov si odváží dva

Zveřejněno 04.01.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Sokolov
24., sobota 4.1.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Sokolov ZNS - SOK
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Beneš, Pleva, Jícha, Smejkal, Kolda, Šír, Jan – Krupka, Říha V., Plachý (C) – Kunstmüller, Hron, Dítě – Vítek D., Kotlík, Gregar – Zídek
Sokolov: Habal – Rohan M., Tomeček, Parýzek, Ruprecht, Šik, Kubka, Novák – Boušek, Kverka, Vaněk, Sýkora, Dobřemysl (C), Švec, Rohan T., Bauer, Hudák, Říha I., Račanský, Kašpar
Branky a nahrávky: 26. Plachý (Říha, Staněk), 54. Kunstmüller – 3. Šik (Rohan T., Hudák), 59. Rohan T. (Kverka), rozh. náj. Vaněk
Rozhodčí: Humpolíček – Chocholouš, Kříž
Vyloučení: 3:6 navíc Šik (SOK) OT 10min + DKU Využití: 1:0 V oslabení: 1:0
Diváci: 648
Střely na branku: 28:26 (7:8, 9:6, 9:9 - 3:3)
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3
Hráč zápasu: Vladimír Říha (ZNS), Vladislav Habal (SOK)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Úvodní zápas roku 2014 přivedl na tribuny zatím nejvyšší návštěvu sezóny. A přítomní diváci rozhodně nemuseli litovat, protože na Bouchalkách byl dnes večer k vidění parádní hokej hraný ve vysokém tempu plný pohledných akcí a vyšperkovaný dramatickým závěrem. Návdavkem dostali diváci i prodloužení a samostatné nájezdy, ve kterých byl však šťastnější lídr soutěže ze Sokolova.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

.

Dnešní utkání začalo hned od svého úvodu ve vysokém tempu. Lépe do něj však vstoupili hosté, kteří se již ve třetí minutě ujali vedení. Po velkém závaru před Slámovou brankou dostal nahrávku do ideální střelecké pozice mezi kruhy Vojtěch Šik, který tvrdou a přesně mířenou ránou otevřel skóre – 0:1.

Vedoucí branka sokolovské hokejisty povzbudila a dál se tlačili před žďárskou branku a získávali si herní převahu. Do vážnějších šancí se však nedostávali a domácí brankář Sláma jejich pokusy zdatně likvidoval. Ve druhé polovině úvodní dvacetiminutovky se postupně začali osmělovat i domácí a několikrát vyzkoušeli pozornost jistého hostujícího gólmana Habala.

Také jejich snaze však chyběla větší nebezpečnost. Až ve 13. minutě zahrozily Plameny skutečnou gólovkou, když Dítě dostal dlouhý pas za obranu a ujížděl osamocen na Habala, ten však vytasil perfektní zákrok a radost z vyrovnání domácím fanouškům překazil. V 17. minutě se ve velké šanci ocitl sokolovský Vaněk, ale jeho ránu se štěstím zblokovali domácí obránci.

Do druhé třetiny vstoupili lépe hokejisté žďárského SKLH a zatlačili soupeře v jeho obranném pásmu. Krupkovu šanci ještě vychytal Habal. Plameny však dál svíraly Sokolov v tlaku a ve vyložené šanci byl zahákován Gregar. Přesilovou hru již domácí přetavili ve vyrovnávací branku. Po nahrávkách Staňka a Říhy se přesně trefil z předbrankového prostoru Jiří Plachý – 1:1.

Následovala série vyloučení, ze kterých však ani jeden ze soupeřů nedokázal nic vytěžit a excelovali oba gólmani. V polovině zápasu dokonce získali hosté více než minutovou přesilovku pět na tři, ale Žďárští si dokázali s touto nebezpečnou situací poradit a s vypětím všech sil uhájili nerozhodný stav. Především Ruprechtova střela byla hodně nebezpečná.

Ve 34. minutě skvěle Sláma zasáhl proti tvrdé střele z pravého kruhu. O minutu později se do velké šance dostaly Plameny, ale úplně volný Dítě mezi kruhy těsně minul bránu. Sláma dvě minuty před koncem vychytal dobrý pokus Sýkory a v závěru opět zahrozili domácí, když vytvořili obrovský závar před sokolovskou brankou. Na Říhu zívala prázdná brána, ale z těžkého úhlu odkrytý prostor netrefil. Po čtyřiceti minutách odcházeli oba soupeři do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

První velkou příležitost třetí třetiny si vypracovali hosté, ale Sláma skvěle vyrazil tečovaný kotouč a Sýkorova dorážka těsně minula branku. Pak se opět karta otočila a zatlačili Žďárští. Od modré vyslal tvrdou ránu Kolda a z mezikruží pálil Krupka, ale jeho střele chyběla větší přesnost. S přibývajícími minutami byla znát na obou soupeřích větší opatrnost a nikdo nechtěl udělat chybu, která by mohla mít pro osud zápasu fatální následky.

Jedna taková přišla v 52. minutě, kdy Smejkal vyhodil kotouč z obranného pásma mimo hřiště a hosté získali početní výhodu. Tato chyba však měla paradoxně opačný efekt. Ve vlastním oslabení předvedl rychlý protiútok Luboš Kunstmüller jenž kličkou do protipohybu překonal Habala a poslal Plameny sedm minut před třetí sirénou do vedení - 2:1.

Sokolovské hokejisty inkasovaná branka při vlastní přesilovce viditelně rozhodila a domácí byli na koni. Vytvořili si řadu výborných šancí a dál obléhali Habalovu branku, ale ten několika skvělými zákroky držel hosty v naději na bodový zisk. A jak se později ukázalo, byly to zřejmě klíčové okamžiky zápasu.

Domácím hrálo do karet i vyloučení sokolovského Šika, který si navíc za opakované protesty vykoledoval osobní trest nejprve na deset minut a následně do konce utkání. Početní výhodu sice Žďárští nevyužili, ale ukrojili další dvě minuty z pomalu ubíhajícího času do konce zápasu.

V čase 57:57 si hostující kouč Antonik vyžádal oddechový čas a poslal na led šestici hráčů bez gólmana. Severočeši se dostali do tlaku, Žďáru se podařilo vyhodit kotouč, ale jen na zakázané uvolnění.

Z následného sevření se však již Plameny nedokázaly vymanit a přes několik výborných zákroků Slámy se nakonec podařilo Tomáši Rohanovi vyrovnat – 2:2. Do konce třetí třetiny zbývalo 98 sekund a v úplném závěru ještě mohl všechny tři body pro Baník zajistit Švec, ale fantasticky zasáhl Sláma a poslal zápas do prodloužení.

V nastavené pětiminutovce byli o něco aktivnější Žďárští a více času se hrálo před Habalovou brankou. Chybělo však nápaditější a přesnější zakončení. Největší šanci prodloužení však měli minutu před jejím vypršením hokejisté v černých dresech, když se po chybě domácích dostal k nebezpečnému zakončení hostující Říha, ale Sláma opět svůj tým podržel a vytěsnil kotouč do bezpečí.

Když o vítězi nerozhodlo ani prodloužení, přišly ke slovu samostatné nájezdy. V sérii po třech nájezdech opět dominovali oba gólmani a nepustili za svá záda ani jeden puk. Nejblíže brance byl domácí Kunstmüller, po jehož kličce zastavil Habal kotouč až na brankové čáře. O druhém bonusovém bodu rozhodl až ve čtvrté várce nájezdů sokolovský Dominik Vaněk - 2:3sn.

V závěrečném tradičním vyhlášení nejlepších hráčů si ze žďárského ledu odvezl ocenění brankář sokolovského Baníku Vladislav Habal a na straně žďárských Plamenů Vladimír Říha.

Jeden z nejpohlednějších zápasů sezóny sice přinesl Plamenům jen jeden bod, což vzhledem k tomu, že ke třem bodům scházelo jeden a půl minuty trochu mrzí, ale předvedená hra a naprosto vyrovnaný zápas s vedoucím mužstvem tabulky, který rozdává body jen výjimečně je určitou náplastí.

Ve středu míří Sobotkův tým na druhý nejdelší výjezd na led soupeře do Klášterce nad Ohří a pak čekají Plameny další dva velmi těžké zápasy na domácím ledě. V sobotu přivítají na Bouchalkách pražskou Kobru a hned další středu Kolínské Kozly.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Dnes musím kluky hodně pochválit, protože odehráli parádní zápas. Vedoucímu Sokolovu jsme byli minimálně vyrovnaným soupeřem a myslím si, že jsme nezklamali a utkání jsme odbojovali se vším všudy. Samozřejmě ten závěr nás mrzí, když jsme vedli a mohli jsme získat tři body. Soupeř ale ukázal svoji sílu, power-play odehrál výborně a vyrovnal. Na druhou stranu jsme mohli ještě inkasovat a nemít ani ten jeden bod. My jsme udělali pár taktických chyb jak v závěru třetí třetiny, tak v závěru prodloužení, kdy nám ujeli dva na jednoho. Na té taktické stránce hry musíme dál pracovat, aby se nám tohle nestávalo. V první třetině jsme se ještě po té vánoční pauze trochu hledali, ale od druhé třetiny jsme byli určitě vyrovnaným soupeřem. Skvěle nás podržel gólman Jirka Sláma a je dobré, že si udržel formu ze starého roku do nového a snad mu vydrží co nejdéle. Řekl bych, že to byl i pohledný hokej pro diváky a parádní dramatické utkání. Myslím, že kdo dnes na hokej nepřišel, tak může jen litovat.“

.

Fotogalerie