Vajgar neprošel zkouškou ohněm !

Zveřejněno 03.11.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Jindřichův Hradec
12., středa 3.11.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Jindřichův Hradec ZNS - JHR
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Smejkal, Koželuh, Souček, Doležal (A), Fibikar, Pleva, Heřmanský, Vránek, Sobotka M. (A), Bukáček (C), Dítě, Kunstmüller, Dobiáš, Kočan, Kotlík, Havelka, Janda, Sobotka R., Štěpánek P.
Jindřichův Hradec: Kubeš - Mazanec D., Zíb, Procházka, Maryška, Tupý, Heršálek, Bula, Kupec, Dvořák Ma., Hájek, Milotinský, Skokan, Dolina, Maschanov, Mazanec J., Repkin, Dvořák Mi.
Branky a nahrávky: 17. Vránek (Koželuh, Kunstmüller), 23. Sobotka R. (Kunstmüller, Vránek), 25. Dobiáš (Kotlík), 34. Kunstmüller (Vránek), 52. Štěpánek (Kotlík, Heřmanský), 60. Dobiáš (Kotlík), 60. Štěpánek (Bukáček) - 15. Procházka (Dvořák Mi.), 20. Milotinský (Tupý), 21. Dvořák Ma. (Bula, Dvořák Mi. ), 29. Skokan (Hájek, Mazanec D.), 60. Dvořák Ma. (Procházka, Milotinský) Rozhodčí: Kareš - Potůček, Tasch Vyloučení: 4:4 navíc Sobotka M. (ZNS) 10min OT Využití: 0:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 561
Střely na branku: 31:29
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:4, 5:4, 5:5, 7:5
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Kdo dal dnes přednost jinému programu před tím hokejovým na žďárských Bouchalkách, může jen hořce litovat. Něco přes pět stovek diváků, vidělo dnes dosavadní vrchol sezóny. Již samotný průběh zápasu měl špičkové hokejové parametry a dramatický závěr utkání byl naprostou lahůdkou pro domácí fanoušky. Žďárští dokázali zvrátit nepříznivý vývoj ve svůj prospěch. Hosté při power play vyrovnali, ale Plameny dokázaly nevídané a nakonec porazili Jindřichův Hradec vítězným gólem Ugo Dobiáše, který ještě potvrdil trefou do prázdné branky Petr Štěpánek.

Foto: Veronika Marková

AKTUALIZOVÁNO: Ohlasy trenérů

Reportáž

Díky přesilové hře hned po minutě zápasu, dostali hosté domácí tým v samém úvodu pod tlak. Jindřichohradečtí dokonce dostali puk za brankovou čáru, ale rozhodčí gól neuznal, protože Sláma měl kotouč bezpečně ukrytý pod lapačkou a hosté jej celého do branky doslova dotlačili. Po návratu vyloučeného hráče z trestné lavice se však obraz hry začal obracet a domácí přebírali stále více aktivitu na svoje hokejky. Důsledkem toho byla tradiční přehlídka neproměněných gólových příležitostí. Největší z nich měl Martin Sobotka, jenž se neprosadil tváří v tvář Kubešovi.

Rychlým pohybem a hlavně důslednou bojovností, drželi domácí v těchto chvílích Vajgar pod tlakem a neúnavně ostřelovali Kubešovu branku, ale ten skvělými zákroky odolával, případně žďárští střelci těsně míjeli jeho klec. Ve čtrnácté minutě šel již podruhé na trestnou lavici „zlý muž večera“ Martin Sobotka a jelikož nedokázal udržet nervy na uzdě a smířit se s uděleným trestem, vykoledoval si navíc „desítku“. Napodruhé si již Vajgar nenechal nabídnutou příležitost ujít a byť trochu „ušmudlaným“ gólem otevřel skóre zápasu Robert Procházka, jemuž střela z prostoru před brankovištěm nesedla a puk k překvapení všech proklouzal skrumáží před brankou, až do žďárské svatyně.

Domácí však pokračovali v aktivní hře, což jim přineslo brzké vyrovnání. V sedmnácté minutě po akci Aleše Koželuha a Luboše Kunstmüllera, získal za brankou kotouč Jakub Vránek, objel její konstrukci a bekhendem překvapil Kubeše. První třetinu však nakonec vyhráli hosté, když žďárští špatně pokryli ve středním pásmu Michala Milotínského, jenž dostal přesný pas od Tomáše Tupého a nikým neatakován potvrdil pověst kanonýra. Tvrdou střelou švihem, přesně k levé tyči Slámovi branky, vrátil Vajgaru vedení.

Stejně jak radostně pro Jihočechy končila úvodní perioda, tak začala i ta druhá. Nastřelený puk po zadním mantinelu se odrazil jinak, než nás učili ve škole a hlavně jinak než všichni čekali. Překvapivou situaci využil Marek Dvořák a po osmadvaceti sekundách zvýšil náskok hostí již na 1:3. Při pověsti žďárských druhých třetin a při zjevné síle soupeře, začaly se u mnoha domácích příznivců projevovat vážné obavy. Tentokrát však domácí dokázali rychle reagovat a vrátit se do zápasu. Ve dvacáté třetí minutě se před Kubeše propracoval Kunstmüller, nedokázal jej sice překonat, ale k puku se dostal Vránek, který jej nahrál mezi kruhy, kam si najel Roman Sobotka a přesně mířenou střelou, která ještě líznula tyčku vsítil kontaktní gól.

O dvě minuty později prokázal svoji rychlost a důraz Ugo Dobiáš, který se prosadil před soupeřovým obráncem a dorazil kotouč do branky po střele Dana Kotlíka a bylo vyrovnáno. V tu dobu se hrál velmi rychlý hokej se šancemi na obou stranách. Soupeři se snažili strhnout vedení na svoji stranu a mysleli více na ofenzivu než na zajištěnou obranu, takže brankáři si nemohli na nedostatek práce rozhodně stěžovat. Ovšem jak Kubeš, tak Sláma byli jistí a drželi svá mužstva. Začalo se také přiostřovat a objevily se první potyčky. První, kdo se radoval z branky, byli opět hosté, které potřetí dostal do vedení Aleš Skokan, jenž se prosadil z přesilovky ve skrumáži před Slámovou brankou. Tentokrát dokázali hokejisté od Vajgaru udržet své vedení pět minut.

Na vyrovnání zapracoval Jakub Vránek, který vybojoval puk v levém rohu útočného pásma, kde byla většina hráčů a z jeho hole se ledabyle doklouzal bez pozornosti ostatních až do mezikruží, kde na něj čekal Luboš Kunstmüller a přesnou trefou pod víko prostřelil Kubeše. Přes několik šancí na obou stranách, se již do druhé sirény skóre neměnilo a po čtyřiceti minutách odcházela mužstva do kabin za nerozhodného stavu. Třetí třetina byla již poněkud opatrnější a obě mužstva si dala více záležet na defenzivní činnosti. Přesto se hrál atraktivní hokej a diváci se opět dočkali několika šancí. Do úspěšného konce však některou z nich dotáhl až Petr Štěpánek ve dvaapadesáté minutě, když po přihrávkách Víta Heřmanského a Dana Kotlíka uplatnil své fyzické předpoklady a překonal hostujícího brankáře popáté a poprvé dostal domácí do vedení. Žďárští vědomí si ofenzivní síly soupeře, snažili se hrát dál aktivně a nezatáhli se do obraného pásma ve snaze bránit těsné jednobrankové vedení. Tato taktika byla úspěšná, hosté se nemohli dostat do vážnějšího ohrožení žďárské branky a naopak Plameny zahrozily přečíslením tří hráčů na jednoho, ale Kubeš si dokázal s touto ošemetnou situací poradit.

Opravdu blízko vyrovnání se hosté dostali až necelé tři minuty před koncem třetí třetiny, ale ve zmatku před Slámou, nedokázal Bula včas zpracovat puk a ani následné střely a několika dorážek, nezařídily Jindřichohradeckým kýžené vyrovnání. Do konce zbývalo půl druhé minuty a Plameny mohly definitivně rozhodnout zápas. Po zmatku a chybě žlutomodrých v útočném pásmu, se do brejku dostal Kunstmüller a nikým naprosto neatakován, naopak podporován zezadu dalšími dvěma spoluhráči, rozhodl se svůj nájezd zakončit střelou, ale Kubeš jej vychytal. Stadionem proběhla téměř sborová věta: „To nás bude mrzet“. Což se nakonec potvrdilo, ale naštěstí ne na dlouho.

Ale postupně k dramatickému závěru zápasu. V čase 58:54, si trenér Čech vyžádal oddechový čas, odvolal brankáře a poslal do hry šest hráčů s jasným úkolem, vyhrát buly a vyrovnat. Jeho svěřenci jej poslechli, po vhazování se dostali před branku, kde vznikla pravá nefalšovaná trma-vrma. Kolem brankoviště i vněm se různě zmateně pohybovala či válela těla dvanácti hráčů a nebylo mnoho těch, kteří by tušili, kde se kotouč nachází. Většina hráčů, hlavně těch domácích, ale i diváků pochopila, že je vyrovnáno až z jednoznačné gestikulace hlavního sudího a svítícího červeného světla za žďárskou brankou. Autorství gólu, bylo připsáno Marku Dvořákovi a na tabuli svítil čas 59:08. To však zdaleka nebylo vše.

Po vhazování ve středovém kruhu, se hra přesunula na polovinu Žďáru, odkud vyslal jeden z domácích hráčů kotouč podél mantinelu na polovinu soupeře. Hostující hráč ve snaze získat zakázaným uvolněním vhazování v útočném pásmu až příliš okatě nechal projet vyhozený kotouč kolem sebe, takže čároví rozhodčí nechali pokračovat hru, která se tím přesunula do obraného pásma Vajgaru, kde došlo k přerušení. Po vhazování vybojoval puk u mantinelu Dan Kotlík, přihrál mezi kruhy na Ugo Dobiáše, který k obrovské radosti domácích fanoušků vrátil v čase 59:28, Plamenům vedení v zápase. Hosté se opět pustili do hry bez brankáře, ale tentokrát jim tento tah již nevyšel. Miroslav Bukáček získal před domácí střídačkou kotouč, poslal jej Petru Štěpánkovi, který měl sice problémy se zpracováním a střílel již z těžkého úhlu, ale ještě vyšperkoval strhující závěr zápasu gólem do prázdné branky.

Žďárští hokejisté předvedli v zápase obrovskou bojovnost, nasazení a vůli po vítězství. A když jsme v představovacím článku k dnešnímu zápasu psali, že „pouze špičkový a zodpovědný výkon, podpořený zlepšenou střeleckou produktivitou, může vést k bodovému zisku“, tak to do puntíku hokejisté SKLH dnes naplnili. Sehráli vynikající utkání proti velice silnému soupeři a zaslouženě si připsali tři body do druholigové tabulky.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Takovýhle zápas se trenérovi hodnotí velmi dobře. Musím za ten výkon a celkově předvedenou hru kluky velmi pochválit. I když chválit se moc nemá, takže je potřeba zůstat při zemi. I přes ten výborný výkon, se tam opět objevovaly skoro až zásadní chyby, které někdy rozhodují zápasy a mohly by nás mrzet. Od toho, ale máme přípravu a tréninky, abychom si to řekli a postupně odstranili. Na druhou stranu to prostě k hokeji patří. Hokej je hra chyb a kdo jich udělá míň, obvykle vyhraje. Kluci dnes předvedli neuvěřitelnou bojovnost, obrovskou vůli po vítězství a myslím, že tomu šli strašně naproti. Jinak bych řekl, že to byl krásný a vyrovnaný zápas, ale myslím, že třeba v té první třetině jsme byli lepší a měli jsme minimálně o čtyři gólovky víc a zase jsme je neproměnili. Výtečně zachytali oba gólmani i když to podle výsledku nevypadá. Sláma nás v několika důležitých okamžicích podržel, což tým moc potřebuje. Budu si jen přát abychom to zopakovali v dalších zápasech a pokračovali tak dál.

Miloslav Čech (trenér KLH Vajgar Jindřichův Hradec):
Musím pochválit žďárské kluky, protože předvedli bojovný výkon s větším nasazením a určitě větším odhodláním než naši kluci. My jsme měli teď dva dobré zápasy za sebou, začal se nám už tým dávat dohromady, ale dnes to nevyšlo. V každém případě se Žďárem se hraje vždy dobrý hokej, takže já mám z toho jakž takž obstojný pocit. Závěrečná minuta rozhodla o všem, bohužel ne dobře pro nás, ale je to sport a tak to má asi být. Proto je to zajímavé a napínavé, proto na ten hokej lidi chodí a dnes si to asi opravdu užili. Když to celkově zhodnotím, tak to bylo zasloužené vítězství domácích.

Opět jste nedokázali bodovat venku, kde se vám pořád nedaří, čím to je ?
Dnes to asi bylo i trošku podcenění. Kluci si mysleli jak to půjde, když předtím jim to lítalo z hokejky na hokejku, ale dnes to najednou vázlo. Podobné věci jsme předvedli v těch předchozích venkovních zápasech. Jako třeba v Kolíně, kde jsme stáhli z 6:1 na 6:6 a pak si necháme dát osmnáct vteřin před koncem branku. Takže je to možná trochu v nás, ale já věřím, že se toho zbavíme a jak se ten mančaft opravdu zkonsoliduje, tak myslím to pojede i venku.

Fotogalerie