Plameny končí, ale se vztyčenými hlavami

Zveřejněno 17.02.2011 | mk, Jan Wirkner
SKLH Žďár nad Sázavou Jindřichův Hradec
ČF2, čtvrtek 17.2.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Jindřichův Hradec ZNS - JHR
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Šír, Doležal (A), Pleva, Střecha, Sobotka R., Kolda, Sobotka M. (A), Plachý (C), Vránek, Dítě, Kunstmüller, Bukáček, Ježek, Kotlík, Dobiáš, Slavík, Hron, Štěpánek
Jindřichův Hradec: Kubeš - Mazanec D., Chmel, Zíb, Procházka, Tupý, Heršálek, Mařík, Stejskal, Dvořák (C), Mikš, Mazanec, Milotinský, Sýbek, Kupec (A), Hofmeister, Matušík, Bula, Skokan (A), Popelka
Branky a nahrávky: 1. Plachý (Sobotka M.), 53. Ježek (Plachý) - 37. Milotinský (Skokan, Zíb), 61. Matušík (Zíb)
Rozhodčí: Čech - Křivohlavá, Samuel
Vyloučení: 9:8 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0 Diváci: 768
Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárské Plameny dnes udělaly tečku za letošní druholigovou sezónou. Tečka to však byla parádní a lze ji označit za vrchol sezóny. Nádherný duel, který divákům přinesl vše co má správný zápas play-off mít, včetně báječné divácké atmosféry, dospěl až do prodloužení, ve kterém byl šťastnější Jindřichův Hradec . Žďárští hokejisté proti silnému soupeři podali vynikající výkon, který korunoval fantastickými zákroky brankář Jiří Sláma. Sezóna pro Plameny končí, ale žďárští hokejisté se rozloučili s fanoušky vynikajícím výkonem.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Domácí vlétli do zápasu raketovým stylem, když hned v první minutě skóroval kapitán Jiří Plachý z překvapivého brejku dva na jednoho společně s Martinem Sobotkou. Od třetí minuty hráli hosté přesilovku, ale zahrozili až v samotném závěru přesilovky, když Stejskalova dorážka minula Slámovu branku o kousíček. O dvě minuty později ujel při vlastním oslabení Milotinský, ale jeho bekhend Sláma pokryl. Od modré to zkoušel domácí zadák Střecha.

Vajgar poté přečkal půlminutové oslabení tří proti pěti. Vajgar měl v druhé půlce první třetiny několik šancí zahrát si přesilovku, ale průnik Marka Dvořáka skončil opět pouze u Slámy. Stejskalova střela skončila nakonec sice v brance, ale až po jejím posunutí. Tři minuty před první sirénou pálil od modré Robert Procházka, k teči se však nikdo nedostal, protože sudí zbrkle přerušili hru.

Ve 22. minutě dal o sobě l vědět Martin Pleva ranou od mantinelu. V téže minutě ujeli hosté dva na jednoho, Matušík přihrál Stejskalovi, ale ani on nedízal vynikajícího Slámu překonat. Domácí pak na druhé straně opláceli, ale Vojtěch Šír sólo akci nedokončil. Vajgar měl ve druhé třetině velkou převahu, ale domácí obětavým výkonem drželi jednobrankové vedení. Zíb střílel nad branku, Stejskal nechal v tutovce znovu vyniknout brankáře Slámu v bráně domácích. Kupec s Dvořákem motali hlavu domácím o minutu později. Ve 27. minutě měl šanci v ponechané výhodě Martin Sobotka, ale trefil Kubešovo rameno.

Tlak Hradce pak pokračoval, Matušikovu ránu tečoval Stejskal, z kruhu pálil golfem Tomáš Tupý, Aleš Skokan trefil masku Jiřího Slámy. Ve 32. minutě vystřelil po ledě Plachý, Kubeš reflexně sebral puk ledu lapačkou. Vajgar měl v závěru druhého dějství další šance, Kupec tečoval Procházkovu pumelici, ale Sláma přímo čaroval a Milotinského bekend minul branku. Ve 37. minutě se hosté od Vajgaru přeci jen dočkali, když po chybě domácích ve středním pásmu, ujeli dva na jednoho. Skokan naservíroval puk Michalu Milotinskému a hradecký forvard vyrovnal – 1:1. Žďár mohl skórovat v poslední minutě druhé třetiny, Libor Střecha měl sám pro sebe polovinu útočné třetiny, ale Kubeš se střele dobře postavil.

Třetí třetina začala Vránkovou tutovkou, kterou Tomáš Kubeš reflexně chytil v pádu. Ve 45. minutě nastřelil tyčku Martin Mařík. O dvě minuty později netrefil puk před odkrytou brankou Jan Bula. O tři minuty později se vytáhnul hradecký brankář, když svým pravým betonem na poslední chvíli vyrazil Plachého střelu švihem. Poté se roztrhl pytel s vyloučeními. Hlavní arbitr Čech gradoval své nezvládání zápasu. Vránek v 53. minutě mohl poslat domácí do vedení, ale puk minul o centimetry hradeckou bránu. Jenže v téže minutě Žďár přeci jen Kubeše pokořil, když nabídnutou přesilovku využil Ondřej Ježek, který u levé tyče dorazil do sítě odražený puk po střele Jiřího Plachého – 2:1.

Hráči obou celků se poté věnovali více potyčkám než hře samotné. Pět minut před třetí sirénou hodil jeden z domácích diváků skleněnou láhev na ledovou plochu a sudí nařídili úpravu ledu. Tím tento „fanoušek“ svému týmu hodně ublížil, protože v tu chvíli byli domácí „na koni“ a na hostech již byla velmi patrná nervozita. Tato pauza přinesla hostům určité uklidnění a konsolidaci na závěr zápasu a následně i vyrovnání. V 58. minutě zachytil hradecký útočník nepřesné vyhození kotouče od domácích z vlastní třetiny a před Slámou se zjevili naprosto osamoceni Hofmeister s Kupcem. Oba forvardi si nebohého Slámu vychutnali, vzájemně si snad třikrát vyměnili puk a David Kupec vyrovnal – 2:2.

Z prodloužení se neodehrála ani minuta. Nejprve Milotinského tutovku ještě Sláma zázračně zlikvidoval, ale Jihočeši nemuseli dlouho smutnit. Jakub Matušík se na konci první minuty nastaveného času protáhl po levém křídle a ranou švihem poslal Vajgar do semifinále a Plamenům ukončil sezónu.

Domácí hráči nejprve jen těžko rozdýchávali krutý pocit zklamání po skvěle odehraném, ale neúspěšně zakončeném zápase a na tvářích některých se objevily i slzy. Nakonec jim však spravili náladu jejich vynikající fanoušci, kteří jim bouřlivými ovacemi nepřestávali děkovat a došlo i na loučení na ledové ploše.

 

Ohlasy po utkání

Připravujeme...

Fotogalerie