První čtvrtka zakončena debaklem

Zveřejněno 17.10.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kolín
9., neděle 17.10.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Kolín ZNS - KOL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (51.Kousal) - Smejkal, Heřmanský, Fibikar, Pleva, Souček, Mühlfait, Sobotka M. (A), Vránek, Plachý (C), Bukáček, Kunstmüller, Dítě, Dobiáš, Sobotka R., Kotlík, Kočan, Janda, Havelka, Šír
Kolín: Blažek - Nedbal, Pohl, Kubát, Drak, Pýcha, Přibyl, Malý (C), Musil, Skokan, Manhart, Kubišta, Morkes, Dulovec, Pospíšil, Mejzr (A), Hloušek
Branky a nahrávky: 16. Dítě (Souček) - 22. Morkes (Kubišta), 24. Drak (Pospíšil), 26. Pohl (Malý, Skokan), 35. Musil (Malý), 49. Kubišta (Malý), 50. Skokan (Musil), 51. Manhart (Morkes)
Rozhodčí: Pokorný - Samuel, Zídek
Vyloučení: 6:7 navíc Bukáček (ZNS) 10 min OT Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 624
Střely na branku: 29:31
Průběh utkání: 1:0, 1:7
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Ani v prvním vzájemném zápase letošní sezóny s tradičním rivalem nedokázal Žďár najít recept na Kolínské Kozly a podle tradice z minulého ročníku ani dnes, nedokázaly plameny propálit brankáře Kolína více než jedenkrát. Po velmi dobře odehrané první třetině, po které Žďárští drželi těsné jednobrankové vedení, přišly dvě třetiny, ve kterých hosté jasně ukázali, proč jim patří druhá příčka tabulky a sedmi brankami nekompromisně rozhodli zápas ve svůj prospěch. Závěrečné utkání první čtvrtiny základní části, tak žďárskému SKLH vůbec nevyšel a do druhého kvartálu vstoupí na sedmé příčce druholigové tabulky.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Proti papírově silnějšímu soupeři nastoupili domácí nebojácně a bez respektu. Hned v úvodu si vytvořili zajímavou příležitost, ale Blažek byl na místě. Hrál se velice pohledný a rychlý hokej s několika dobrými brankovými příležitostmi na obou stranách. Kolem poloviny první třetiny si domácí díky dvěma přesilovkám vytvořili optickou převahu. Svoji snahu, bojovnost a herní aktivitu korunovali Žďárští úvodní brankou zápasu v šestnácté minutě, kdy Martin Souček vyslal na steč Jiřího Dítěte, jenž po levé straně ujel hostujícímu hráči, který jej fauloval, ale přesto žďárský forvard prokázal stabilitu a v ponechané výhodě střelou na vzdálenější tyč kolínské brány vsítil první a bohužel pro domácí (jak se později ukázalo) i poslední branku Žďáru.

Do první sirény se ještě stihli předvést oba brankáři. Nejprve prokázal mrštnou lapačku proti Vránkově střele z kruhu kolínský Blažek a na druhé straně minutu před koncem dostal parádní přihrávku na útočnou modrou hostující Malý, který se nikým neatakován řítil na Slámu, ale ten jej výborně vybrusli a navíc zvládl pokrýt i dorážku Kubišty. První přestávku si tak lépe užili fanoušci domácího týmu, kteří viděli velice dobrý výkon svého mužstva a s nadějí hleděli k dalším částem zápasu.

Ve druhé třetině se však naděje začaly rychle vytrácet a domácím fanouškům pomalu či spíše rychle tuhl úsměv na tváři, naopak početná skupina kolínských příznivců se postupně s narůstajícím skóre na úkor domácích dostávala do euforie. Vše začalo ve dvaadvacáté minutě, kdy se před Slámu dostal Petr Morkes a vyrovnal na 1:1. Na časomíře uběhlo jen něco málo přes šedesát sekund a Kozlí radost vypukla podruhé, to se o obrat ve skóre postaral Jiří Drak, který potrestal liknavost domácích při vyhození kotouče ze třetiny.

Tím však černá pětiminutovka Žďáru neskončila a v šestadvacáté minutě při signalizovaném trestu využil ponechanou výhodu Jan Pohl a zvýšil na rozdíl dvou branek. To už nevydržel kouč domácích Petr Kuchyňa a vyžádal si oddechový čas ve snaze probrat své svěřence ze šoku a zřejmě se jim snažil také vysvětlit, že přestávka skončila a začalo se již hrát. Tento krok se zdál být účinným, neboť Plameny přeci jen zvedly hlavy a vypadalo to, že by nemusel být zápas ještě ztracen. S obzvláště velkou nadějí se upřely stovky párů očí na Jiřího Plachého, který se dostal do brejku, ale nedokázal jej úspěšně zakončit. Podobně dopadla i šance Bukáčka, který prudkou střelou jen prověřil hbitost Blažkovi lapačky, stejně jako o chvíli později Janda.

Domácí se dostávali stále častěji do šancí a tlaku před kolínskou brankou. Hosté zahrozili pouze v polovině zápasu, kdy Malý ujel domácí obraně, ale i s tímto nájezdem si Sláma znovu skvěle poradil. Ve třicáté čtvrté minutě vyslal z pravého kruhu pěknou střelu švihem opět Bukáček, ale těsně minul odkrytou část Blažkovy svatyně. Podle otřepaného nedáš – dostaneš, ztrestali Středočeši žďárskou střeleckou impotenci, ale hlavně jejich hrubou chybu, po které se dostali do přečíslení tří na jednoho. Další domácí hráč sice ještě stačil posledního z trojice útočících dobruslit, ale přihrávka Malého na z druhé strany najíždějícího Pavla Musila, našla přesně jeho hůl a Sláma už neměl šanci se včas přesunout. Toto byla zřejmě rozhodující branka, která definitivně zlomila odpor domácích, kteří sice nepřestali bojovat a snažit se o zvrat, ale jejich hra již byla v křeči a ztratila ne nebezpečnosti. Naopak Kozlům narostla křídla a hráli ve velké herní i duševní pohodě. Do druhé přestávky si tak odnášeli luxusní náskok 1:4.

V podobném duchu pokračovala i třetí třetina. Domácí se sice dokázali relativně často dostávat do obranného území soupeře, ale bez vážnějšího ohrožení jeho branky. S ubíhajícím časem narůstala nervozita a frustrace na straně domácích a naopak pohoda a klid na hokejkách hostů. To se naplno projevilo v rozmezí dvou minut uprostřed třetí třetiny. Tři branky, které si byly velice podobné, přihrávka zpoza branky nebo ze strany na nikým nekrytého hráče najíždějícího z druhé vlny mezi kruhy a přesná střela, proti které byl Sláma bezmocný. Postupně takto zatížili konto domácích Josef Malý, Lukáš Skokan a Karel Manhrat.

Tato ledová sprcha definitivně určila vítěze zápasu a navíc vyhnala Jiřího Slámu z branky, který rozhodně nebyl viníkem aktuálního stavu na ukazateli skóre, spíše naopak. Střídající Kousal pak ještě několika zákroky zabránil dalšímu navýšení náskoku Kolínských. Domácí sice závěr zápasu nevypustili a stále se snažili alespoň o kosmetickou úpravu debaklem zavánějícího výsledku, ale jejich snaha byla až příliš platonická. Nejblíže k tomu měl Kočan, který pět sekund před závěrečnou sirénou netrefil odkrytou Blažkovu branku.

Kolínští Kozlové ukázali, že zaslouženě patří mezi špičku druhé ligy a žďárské Plameny školili především v produktivitě, když dokázali potrestat většinu výraznějších chyb. Předvedli zatím v této sezóně nejlepší hokej, který byl na Bouchalkách k vidění a naprosto po právu, si svážejí na kolínskou rovinu tři body z Vysočiny. Kuchyňova družina bude mít příležitost udobřit si fanoušky za týden, v dalším domácím zápase proti Kutné Hoře, kterým Žďár vstoupí do druhé čtvrtiny základná části letošní soutěže.

Fotogalerie