NJI - ZNS 5:1 - Z Nového Jičína bez bodů!

Zveřejněno 25.02.2024 | Redakce, Bořek Kopecký
HK Nový Jičín SKLH Žďár nad Sázavou
40., sobota 24.2.2024
HK Nový Jičín - SKLH Žďár nad Sázavou NJI - ZNS
HK Nový Jičín: Klimek (Hořejší) – J. Holáň, Hruška, Dudáš, Hanák, D. Holáň, Kuboš, Báchor, Andrýsek – Konečný, Maliník (A), Květoň – J. Sluštík (A), Flok, Gebauer (C) – Hudeček, Škarka, Kafka – Berka, Hilšer, P. Svoboda.
SKLH Žďár nad Sázavou: Sejpal (Sláma) – Půža, Kukla, Pleva (C), M. Kubíček, Grauer, Jar. Ludvík – Půhoný (A), Picka, Dušek – Kadleček, Wasserbauer (A), Jícha – Chlubna, T. Ludvík, Maštera.
Branky a nahrávky: 12. Maliník (Květoň, Flok), 18. Flok (Květoň, Hanák), 44. Konečný (Škarka), 48. Konečný (Hanák), 55. Květoň (Maliník, Flok) – 52. Kadleček (Půhoný, Půža) Rozhodčí: Čech – Tvrdý, Peluha. Vyloučení: 1:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Počet diváků: 248. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.
Žďárské plameny zajížděly k důležitému zápasu do Nového Jičína s vědomím nutnosti přivézt na Bouchalky body a nejlépe hned tři, které by je udržely na příčkách zaručujících play-off. Bohužel se mise nepodařila a do Žďáru se plameny vrátily s prohrou. Za neúspěchem stojí nevýrazná první třetina, nulová produktivita v té druhé, kde Plameny nechaly vyniknout gólmana Klimka a rychlý gól domácích v té třetí, který jim přinesl opětovnou jistotu na jejich hokejky. Ve středu hrají Plameny ve Velkém Meziříčí. Při pohledu na tabulku je zřejmé o jak důležitý zápas půjde!

Reportáž

Novojičínští měli dobrý vstup do utkání, jenže úvodní aktivita nepřinesla žádné vyložené šance. V zajímavé pozici se ocitl David Květoň, jenž obkroužil s kotoučem útočné pásmo a následně se natlačil před Sejpala, ale kotouč za záda brankáře Plamenů nedostal. Ďáblům se však aktivita přece jen vyplatila. Na konci dvanácté minuty zakončil pohlednou akci střílenou přihrávkou David Květoň. Teč Romana Maliníka ještě gólem neskončila, ale novojičínský útočník si vzápětí našel odražený kotouč a přehodil vyrážečku Sejpala.O minutu později však mohlo být srovnáno. Na jednoho z hostujících hráčů již zívala odkrytá branka, jenže Klimek skvělým zákrokem vytěsnil puk mimo tři tyče. Poté tahali opět za delší konec provazu Ďáblové. Na konci sedmnácté minuty se obránce Jakub Hruška dostal až před Sejpala. Položil si brankáře hostů, zkušeně ještě potáhl kotouč, ale poté poslal puk podél brankové čáry vedle levé tyče. Následně ujel žďárské obraně Adam Flok, kterému při kličce sjel puk z čepele. Akce však stále pokračovala a po střele Davida Květoně si druhý nejlepší novojičínský střelec našel odražený kotouč a zvýšil vedení Ďáblů na 2:0.

Druhá dvacetiminutovka však měla zcela odlišný scénář. Již po sedmnácti vteřinách hry se do samostatného úniku dostal Půhoný, ale Klimek jeho forhendovou kličku zneškodnil svým pravým betonem. O pár vteřin později se v dobré střelecké pozici ocitl Wasserbauer, ale na novojičínského brankáře nevyzrál. Stejný hráč Plamenů stál Klimkovi tváří v tvář také o chvíli později, kdy se Klimek blýskl skvělým zákrokem lapačkou. Ve 25. minutě prošel Dušek přes novojičínského obránce a při přečíslení vybídl na druhé straně ke střele Půhoného, proti jehož střele se Klimek perfektně přesunul ke své levé tyči. Půhoný se ocitl v další šanci o tři minuty později, jenže pěknou individuální akci zakončil střelou vedle levé tyče. První větší šanci Ďáblů ve druhé třetině měl na svědomí Viktor Konečný. Ten z rohu kluziště obešel tři bránící hráče a dostal se až před Sejpala, ale při zakončení mu kotouč utekl do rohu kluziště. Poté se hra vrátila před novojičínskou svatyni. Ve 33. minutě to již vypadalo, že se Klimek nestihne přesunout proti střele z levého kruhu. Novojičínskému brankáři však pomohl David Květoň, který obětavým blokem zneškodnil nebezpečný pokus. Plameny měly možnost udeřit v přesilové hře. Půhoný již před sebou měl odkrytou branku, jenže kotouč mu při střele přeskočil hůl. V závěru 37. minuty, již při hře pět na pět, unikl po skvělé přihrávce Kadleček, jenže proti jeho kličce předvedl Klimek skvělý zákrok levým betonem. Ďáblové tak náročnou druhou třetinu přečkali díky neuvěřitelným zákrokům Jakuba Klimka bez obdržené branky po čtyřiceti minutách stále platil stav 2:0.

Na začátku 44. minuty potrestali Ďáblové zmatky v hostující rozehrávce. Martin Škarka vybojoval puk pro Viktora Konečného, jenž si navedl kotouč před Sejpala a bekhendovou střelou mezi betony vlil klid do novojičínských žil. Ve 48. minutě to bylo již 4:0. Při přečíslení tři na jednoho vzal na sebe zakončení Viktor Konečný, který zamířil nechytatelně pod víko. Žďárští však přece jen prolomili Klimkovu neprůstřelnost. Po střele Půhoného z mezikruží se kotouč dostal na hokejku Slavomíra Kadlečka, jenž pohotovým zakončením překazil Klimkovi čisté konto. Poslední slovo však měli Ďáblové. V čase 54:19 odvedl skvělou práci Roman Maliník, který po objetí brány našel přesným pasem hůl Davida Květoně, jenž uklidil kotouč do poloodkryté branky. V závěru utkání se ještě dostal do samostatného úniku Roman Maliník, ale skóre se již neměnilo. Novojičínští tak v pekelném utkání zvítězili 5:1.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuboš (HK Nový Jičín): Možná to tak nevypadalo, ale byl to vydřený zápas. První třetinu jsme vyhráli 2:0, což jsme chtěli a potřebovali. Hráli jsme výborně zezadu, dali jsme góly a podržel nás gólman. Měl tam jeden neskutečný zákrok, který nakopl jeho samotného a také celý tým. Ve druhé části jsme se dostali pod tlak, ale ustáli jsme to. Třetí třetina byla ubojovaná. Řekli jsme si, že musíme zjednodušit zakončení. Padly nám tam góly, škoda branky, kterou jsme dostali. Musím pochválit celý mančaft. Kluci makali, dřeli a bylo tam srdíčko. Jsme rádi za tři body. Určitě nám to pomůže do dalšího zápasu.

Jiří Plachý (SKLH Žďár nad Sázavou): Měli jsme velmi špatný vstup do zápasu. Druhou třetinu se to zlepšilo, kdy jsme domácí de facto nepustili do třetiny. Když nedáme branku, tak nemůžeme vyhrát. Jsem dnes ze přístupu zklamaný. Nebylo tam to, co v minulém zápase.