Z hororu pohádka! Plameny otočily derby a vyhrály podesáté v řadě

Zveřejněno 04.01.2017 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou BK Havl.Brod
25., středa 4.1.2017
SKLH Žďár nad Sázavou - BK Havl.Brod ZNS - HBR
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř, 11.Sláma – Pleva, Beneš, Staněk, Kolda, Smejkal, Rašner, Hort, Vítek M., Vítek D., Kunstmüller, Červenka, Paták, Kaňka, Juráň, Gregar, Bureš, Kuřítko, Střecha T., Krupka, Kovářů
BK Havl.Brod: Novák – Semrád T., Semrád M., Duben, Lacina, Vala, Kulhánek, Bušek, Přidal, Třetina, Endál, Navrátil, Voříšek, Michálek, Tecl, Kozlík, Beneš, Chlubna, Ludvík, Křížek
Branky a nahrávky: 19. Kuřitko (Bureš, Gregar), 22. Bureš (Gregar, Kuřítko), 31. Červenka (Kunstmüller, Pleva), 41. Kaňka (Paták, Juráň), 44. Paták (Juráň) – 1. Přidal (Endál, Třetina), 7. Endál (Třetina, Semrád T.), 11. Přidal (Lacina, Třetina), 13. Endál (Třetina, Semrád T.)
Rozhodčí: Vrba – Musil, Komínek
Vyloučení: 7:7 navíc Kulhánek a Třetina (oba HB) 10 min. OT Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 1647
Střely na branku: 34:34 (14:10, 12:11, 8:13)
Průběh utkání: 0:4, 5:4

Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Přestože to po třinácti minutách nevypadalo, nakonec se více než měrou vrchovatou naplnily všechny předpoklady, které označovaly dnešní derby s Havlíčkovým Brodem za šlágr kola, výjimečný zápas a hokejový svátek. Plameny dokázaly neuvěřitelné a otočily zápas s prvním celkem tabulky, z krajně nepříznivého stavu 0:4 na 5:4. Určitě lze říci, že kdo dnes byl mezi více než šestnácti sty diváky, byl svědkem utkání, které bude patřit k těm, na něž se bude dlouho vzpomínat a vejdou do historie žďárského hokeje.

Foto: Petr Nedvěd

Reportáž

Šestnáct stovek natěšených diváků sledovalo úvod zápasu jako z hrůzného snu. Už po půl minutě poslal hosty do vedení Patrik Přidal po přečíslení s Endálem – 0:1. Žďárští se snažili o rychlé vyrovnání a vytvořili si několik šancí, jenomže v sedmé minutě využil přesilovou hru Lukáš Endál trefou z mezikruží – 0:2. A to zdaleka nebylo vše a v 11. minutě prostřelil Patrik Přidal v pádu Řehoře potřetí – 0:3.

Ten následně odjel na střídačku a do branky se postavil Jiří Sláma. Jenomže kalich hořkosti ještě nebyl zcela naplněn a o dvě minuty později objel Lukáš Endál branku a zasunul kotouč počtvrté do žďárské branky – 0:4. Rozčarování na zaplněných tribunách stadionu bylo velké a naopak sálala značná euforie ze sektoru hostujících fanoušků, kteří se skandováním začali dožadovat „bůra“. A tak si jejich žádost vzali hokejisté k srdci a nakonec se dočkali, i když asi na jiné straně, než byla jejich výzva mířena…

Na Bouchalkách se totiž začaly dít velké věci. V sedmnácté minutě hrály Plameny přesilovku, kterou sice přes několik dobrých šancí nevyužily, ale jen čtrnáct sekund po návratu vyloučeného Přidala z trestné lavice nahrál Bureš zpoza branky mezi kruhy, kam si najížděl Martin Kuřítko jenž konečně prolomil Novákovu neprůstřelnost – 1:4. V poslední sekundě ještě měli domácí obrovskou šanci, ale brodský brankář udržel hostům luxusní tříbrankový náskok, se kterým odcházeli do kabiny.

Prostřední část zápasu začala tak, jak skončila ta úvodní. Po dvou minutách se po přihrávce Kuřítka trefil za Novákova záda Lukáš Bureš a rázem se utkání nezdálo tak ztracené, jak to původně vypadalo. Domácí tuto šanci vycítili, začali zvyšovat obrátky a přicházely další šance. Ve 25. minutě měl třetí branku na hokejce Kuřítko, ale netrefil kotouč dobře a ten zamířil těsně mimo odkrytou branku. Ve 29. minutě musel řešit nebezpečnou situaci také Sláma, ale i s několika dorážkami si poradil a držel naděje Plamenů.

Ve 31. minutě usedl na trestnou lavici Endál a domácím stačilo pouhých devět sekund. Kunstmüller našel mezi kruhy Martina Červenku, jenž trefou do pravého horního růžku Novákovy branky rozjásal diváky, kteří již pomalu začali tušit či doufat v radostný závěr dnešního večera – 3:4. A mohlo být ještě veseleji, když po deseti sekundách vyslal Kaňka do brejku Patáka, ale Novák se blýskl skvělým zákrokem.

V těchto chvílích již Konečného družina soupeře jasně přehrávala a domácí příznivci napjatě čekali na to, kdy přijde vyrovnání. Ve 34. minutě se už začal radovat Červenka, který dorážel puk mezi Novákovy betony, ale ten nakonec brankovou čáru nepřešel. Kritické a možná zlomové okamžiky přišly v závěru druhé dvacetiminutovky, kdy sice nejprve hráli přesilovku domácí, ale po dvou vyloučení na straně Žďáru získali početní převahu hosté a na chvíli dokonce dvojnásobnou. S podporou jistých zákroků brankáře Slámy tuto situaci Plameny přečkaly a na přestávku odcházely již jen s jednobrankovým mankem.

To však smazal hned v první minutě třetího dějství Michal Kaňka bekhendovou dorážkou po přiklepnutí od Patáka – 4:4. Následně si Sláma dobře ohlídal svoji levou tyčku, u které se mu hosté několika pokusy snažili protlačit kotouč za záda. Ve 44. minutě dokonal fantastický obrat Lukáš Paták, který si po Juráňově nahrávce nabruslil od červené čáry až mezi kruhy a střelou přes obránce k pravé tyči poslal Plameny do vedení – 5:4.

Krátce nato získali Bruslaři početní výhodu a jejich snaha o vyrovnání byla hodně nebezpečná. Sláma však předvedl několik dalších skvělých kousků a domácí drželi těsné vedení. Další kritické chvíle přišly ve druhé polovině závěrečného dějství, kdy byl nejprve vyloučen Staněk a následně Pleva a hosté hráli dlouho v početní výhodě a opět chvíli i pět na tři. Brodským nepomohl ani oddechový čas a domácí skvadra těžké okamžiky přežila.

Když byl v 58. minutě vyloučen hostující Kulhánek, byla vzhledem k úvodu zápasu, senzační výhra hodně blízko. Euforií nyní zářili domácí příznivci, několikrát se roztleskal celý stadion a fantastická atmosféra hnala žďárské borce vstříc úspěchu. Ten se po vypršení 60. minuty dostavil a na Bouchalkách mohly vypuknout velké oslavy a halou opět znělo, stejně jako v předchozích dvou vzájemných zápasech, „Derby je naše…“.

Desátý korálek na vítěznou šňůru se dnes navlékal hodně těžce, ale toto vítězství má tím pádem ještě mnohem větší cenu a na tenhle zápas se bude pod Zelenou Horou ještě dlouho vzpomínat. Parta kolem Martina Plevy předvedla neskutečnou sílu a obrovské odhodlání a předložila divákům tu nejlepší pozvánku na další zápasy.

Nyní však Konečného družinu čekají dvě utkání na ledě soupeře a opět to budou hodně těžké duely. V sobotu pocestují Plameny na led třetího Nymburku, který na Žďár ztrácí pouhý bod a ve středu se pokusí konečně vyzrát na táborské Kohouty na jejich ledě u Jordánu. Když tyto dva zápasy Plameny vyhrají, tak…, ale nepředbíhejme. Doma se borci s „žetkem“ na hrudi představí opět příští sobotu, kdy na Bouchalkách přivítají servismany z Českých Budějovic.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Začátek samozřejmě nebyl ideální, černá první třetina. Ale jak už jsem několikrát řekl, tenhle mančaft má neuvěřitelnou sílu, což se potvrdilo. Jsme také v jakési euforii a na vítězné vlně. V kabině žádná bouřka nebyla, nebyl k tomu důvod, takový je prostě hokej a může se to stát. Pomohla nám první branka, pak jsme dali na 4:2 a hned na 4:3 a byli jsme zpátky v zápase. Pro lidi to byl fantastický zápas, pro nás se šťastným koncem. A budu se opakovat, na druhou ligu to byl prostě opět neskutečný zápas.“

Ladislav Fixa (trenér BK Havlíčkův Brod):
„Snový vstup do utkání, z pěti střel nám tam padly čtyři góly. Uškodil nám gól na 4:1, což byl pro domácí gól naděje a kdyby ten gól nepadl tak bychom asi soupeře nepustili k dalšímu náporu, šancím a tlaku. Druhá třetina byla špatná, soupeře jsme posadili na koně a ten toho využil. Před třetí třetinou jsme si k tomu něco řekli, ale bohužel jsme to neplnili a dostali jsme dvě branky. Žďár byl od druhé třetiny lepším soupeřem a to vítězství si zasloužil.“

Fotogalerie