Plameny v Klatovech favoritovi vzdorovaly, ale znovu prohrály o gól

Zveřejněno 28.11.2015 | mk
Klatovy SKLH Žďár nad Sázavou
18., sobota 28.11.2015
Klatovy - SKLH Žďár nad Sázavou KLT - ZNS
Klatovy: Kukin – Slavík, Růžička, Marcel, Leština, Houfek, Kubík – Tulačka, Kristl, Michel – Váchal, Kubeš, Kepka – Topinka, Pacanda, Němec – Čuban
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Beneš, Staněk, Pleva, Smejkal, Rašner, Vítek M. – Kunstmüller, Krupka, Bureš – Štěpánek, Kovářů, Vítek D., Gregar, Střecha, Hron
Branky a nahrávky: 26. Michel, 57. Kepka – 19. Střecha T. (Vítek D.)
Rozhodčí: Sýkora – Šimán, Černý
Vyloučení: 6:11 navíc Marcel 10min OT (KLA), Krupka 10min OT, Staněk 10min+DKU OT (oba ZNS)
Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 400
Střely na branku: 30:21 (10:9, 9:7, 11:5)
Průběh utkání: 0:1, 2:1
K L A T O V Y – Žďárští hokejisté dnes potvrdili, že dalekou cestu na západ Čech nehodlají absolvovat jen tak a favorizovaným Klatovům nechat body zadarmo. V první třetině se hosté dokonce ujali vedení, na které v prostřední části hry, domácí odpověděli vyrovnáním. O nesmírně cenný bodový zisk přišel Žďár až tři a půl minuty před koncem, kdy Klatovští vsítili vítěznou branku.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Po vyrovnané první desetiminutovce s několika zajímavými šancemi na obou stranách, začala do průběhu utkání stále častěji promlouvat píšťalka hlavního rozhodčího Sýkory. Když první oslabení po vyloučení Plevy ve 13. minutě hosté ubránili i s výraznou pomocí několika skvělých zákroků žďárského brankáře Slámy, přišlo v 15. resp. 16. minutě hned dvojité vyloučení .

I dvojnásobnou přesilovku soupeře dokázali Žďárští přežít bez úhony a nejen to. Krátce poté, co si Plameny opět zahrály v plné síle, otevřely skóre zápasu. Minutu před první sirénou našel David Vítek zpoza brankyTomáše Střechu, jenž trefou do pravého horního roku rozvlnil síť Kukinovy branky – 0:1.

Hned v úvodu druhé dvacetiminutovky dostali domácí příležitost k vyrovnání další početní výhodou, ale Žďárští skvěle bránili a soupeře nepustili do žádné nebezpečnější akce. Ta však přišla ve 26. minutě, kdy David Michel pohotově dorazil kotouč za Slámova záda a zařídil vyrovnání – 1:1.

Krátce po vyrovnání si poprvé v zápase zahráli přesilovku také Plameny po faulu Marcela, který si uprostřed hřiště „vyčíhal“ Gregara. Ke dvouminutovému trestu dostal klatovský bek navíc desítku za zásah do oblasti hlavy a krku. Ovšem hosté se do vážnějšího ohrožení Kukinovy branky nedostali a tak za zmínku stojí snad jen nepříjemná Střechova střela, kterou však domácí gólman ukryl v lapačce.

Na druhé straně musel řešit nebezpečné situace také Sláma. Ve 32. minutě vychytal tváří v tvář Michela a o minutu později po Kepkově nahrávce zpoza branky na Kubeše, byl opět Sláma na správném místě. Ve 37. minutě pak zachránila hosty tyč, kterou rozezvonil Růžička ranou od modré. Jeho následný druhý pokus již kryl Sláma.

V úvodu závěrečného dějství byl vyloučen domácí Růžička, ale hostům se přes několik nadějných příležitostí strhnout vedení na svoji stranu nepodařilo. Kukin zlikvidoval šanci Bureše i dvojitý pokus Staňka. V polovině třetiny se řítil na Slámu osamocený Tulačka, jehož střela se nebezpečně odrazila od zadního mantinelu před branku, kde byl Váchal, ale ten v obrovské šanci nedokázal dostat kotouč za Slámova záda.

Rozhodující okamžiky zápasu přinesla 57. minuta. Nejprve mohl poslat Plameny do vedení Štěpánek, kdy se v samostatném úniku dostal až před Kukina, ten však jeho zakončení vytěsnil ramenem. No a tak hned z následného protiútoku rozhodl Jiří Kepka, který vystřelil a následně dorazil kotouč do Slámovy svatyně – 2:1.

Nějaký závěrečný tlak a snaha o vyrovnání se prakticky ani nemohla konat, neboť následovala série dalších vyloučení žďárských hráčů, takže poslední minuty dohrávali hosté z velké části ve třech. Nejprve putoval na trestnou lavici Rašner, následně jej doplnil Krupka, který už nevydržel nereagovat a tak ještě vyfásl „desítku“. No a pak už neudržel emoce Staněk a po svém vyloučení za sekání nechal průchod svému pocitu křivdy a kromě „desítky“ si připsal i trest do konce utkání.

Devatenáct sekund před závěrečnou sirénou se rozhodčí odhodlal vyloučit také domácího hráče. Žďárští byli však ještě ve třech, ale přesto se kouč Sobotka po oddechovém čase, odhodlal odvolat brankáře a hrálo se tak čtyři na čtyři. Na vyrovnání však již bylo příliš málo času a Plameny se vrací ze západu Čech na Vysočinu s prázdnou.

Žďárští hokejisté dnes prohráli své deváté letošní utkání, ovšem sedm z nich bylo o jediný gól. Za svůj dnešní výkon proti jednoznačnému favoritovi, se však Sobotkovi svěřenci rozhodně nemusí stydět. Dokázali se silným soupeřem držet krok po celý zápas a k bodům měli blízko. Nyní však budou muset Plameny soustředit již svoji koncentraci na středeční domácí duel s Trutnovem.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Byl to dobrý zápas, bohužel jsme nezvládli zase ten závěr a znovu jsme prohráli o jednu branku. Myslím, že herně jsme minimálně na remízu měli. Kdo mě zná, tak ví, že téměř nikdy nekomentuji rozhodčí, nevymlouvám se na ně a naopak spíš vynadám hráčům. Dnes se tomu ale vyhnout nemohu. Řeknu to tak, že proti rozhodčímu se hrát nedá. Kdo to viděl tak si určitě udělá sám obrázek.“

.