Prokletí úvodních zápasů pokračuje. Plameny nestačily na Klatovy

Zveřejněno 12.09.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Klatovy
1., sobota 12.9.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Klatovy ZNS - KLT
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček (36.Sláma) – Staněk, Pleva, Smejkal, Vítek M., Střecha – Krupka, Štěpánek, Kaňka, Kunstmüller, Gregar, Bureš L., Bureš M., Vítek D., Střecha T.,
Klatovy: Kukin - Chalupa, Holý, Marcel, Andrlík, Houfek, Kubík, Leština, Tulačka – Kristl, Kepka, Michel, Přikryl, Beran, Kubeš Němec, Váchal, Čuban, Topinka, Pacanda, Uhlík
Branky a nahrávky: 14. Štěpánek (Kaňka, Pleva), 20. Vítek D. (Střecha T., Smejkal), 53. Střecha T., 59. Krupka L. (Štěpánek, Staněk) – 12. Pacanda (Němec), 20. Marcel (Andrlík), 33. Kristl (Chaloupka, Marcel), 34. Kepka (Kristl), 35. Přikryl (Beran)
Rozhodčí: Pokorný – Klouda, Musil
Vyloučení: 5:7 Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 528
Střely na branku: 22:28 (8:9, 9:4, 10:10)
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:5, 4:5
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté dnes vstoupili do dalšího ročníku 2.ligy. Na úvod přivítali na Bouchalkách SHC Klatovy, které potvrdily výbornou formu z přípravy a zdá se, že z loňského outsidera se stává černý kůň soutěže. Plameny na kvalitně bruslícího a důrazného soupeře dvě třetiny nestačily a prohrávaly již o tři branky. Zlepšeným výkonem v závěrečné třetině duel sice dvěma brankami zdramatizovaly, ale na body to nestačilo. SKLH tak pokračuje v nelichotivé tradici prohraných úvodních zápasů, která trvá již šest let.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Trenér Sobotka se dnes musel obejít bez dvou hráčů základní sestavy. Čerstvou posilu Adama Rašnera nepustily do zápasu pracovní povinnosti a u Josefa Hrona byla těsně před utkáním zjištěna administrativní chyba v registraci. Naopak se poprvé letos připojil k Plamenům Michal Kaňka. Ještě před úvodním buly proběhlo slavnostní poděkování a rozloučení s dlouholetým kapitánem Plamenů a legendou žďárského hokeje Jiřím Plachým, který po skončení loňské sezóny ukončil kariéru.

Utkání začalo opatrně až nervózně. Hra se přelévala na obě strany, ale žádný ze soupeřů se nedokázal dostat k vážnějšímu ohrožení protivníkovi branky. První velkou šanci si vytvořili v šesté minutě hosté a to dokonce ve vlastním oslabení, ale klatovský útočník před odkrytou brankou netrefil dobře kotouč.

Klatovští si pak vytvořili ještě několik šancí, ale Blažíček předváděl výborné zákroky. Na první branku čekali diváci až do 12. minuty, ale nadšení z ní nebyli, protože padla do žďárské sítě. Němec vyhrál vhazování na Tomáše Pacandu, jenž bez přípravy trefil přesně horní růžek Blažíčkovy branky – 0:1.

O dvě minuty později se na Bouchalkách poprvé v nové sezóně slavilo. Pleva obětavě vypíchl ve vlastní třetině soupeři kotouč, který získal Kaňka a ten nádhernou přihrávkou na útočnou modrou ideálně našel najíždějícího Petra Štěpánka, jenž v brejku nedal hostujícímu brankáři Kukinovi šanci – 1:1.

Ještě veseleji bylo na žďárském stadionu ve 20. minutě. Tomášové Střecha a Smejkal vytvořili závar před brankou Západočechů, Kukin neudržel puk a David Vítek předvedl příkladný důraz a dorazil kotouč za jeho záda – 2:1. Radost domácích fanoušku však zmrazila šest sekund před první sirénou nenápadná střela Patrika Marcela, která se nevyzpytatelně odrazila od ledu a skočila nad Blažíčkovo rameno a od horní tyčky zapadla do branky – 2:2.

Šťastný gól do šatny se podepsal na vstupu obou celků do druhé třetiny. Zatímco domácí působili zakřiknutě a nejistě, hosté jakoby měli křídla. Lépe bruslili, výborně napadali a nešetřili důrazem. Průběh hry narušilo několik vyloučení, ale domácí se stále nemohli dostat do tempa. To vyústilo k rozhodujícím okamžikům utkání, kdy Plameny během dvou a půl minut třikrát inkasovaly.

Nejprve ve 33. minutě poslal Chaloupka do brejku Richarda Kristla, který poslal Klatovy znovu do vedení – 2:3. Ve 34. minutě našel střelec předchozí branky najíždějícího Jiřího Kepku, který se nemýlil – 2:4. O minutu později nahrával Beran mezi kruhy, kde byl připravený Roman Přikryl a ten přesnou trefou zařídil hostům tříbrankový náskok – 2:5. Domácí kouč Sobotka reagoval na tristní vývoj oddechovým časem a Robina Blažíčka vystřídal v brance Jiří Sláma.

V závěrečné dvacetiminutovce začali domácí přeci jen přidávat na obrátkách a na důrazu, ale přes dobře bránícího soupeře se jen těžko dostávali k vážnějšímu ohrožení Kukinovy branky. To se podařilo až v 53. minutě Tomáši Střechovi, jenž se šikovně po levém křídle prosmýkl až před branku a snížil na 3:5.

Hosté pak dvakrát zahrozili, ale Sláma výbornými zákroky udržel alespoň teoretickou šanci na bodový zisk. Více než dvě minuty před koncem utkání odvolal Sobotka z ledu brankáře a domácí se pustili do boje s šesti hráči v poli. A tento tah přinesl jiskřičku naděje. Po asistenci Staňka a Štěpánka se před brankou nejlépe zorientoval Lukáš Krupka a dostal kotouč za Kukinova záda – 4:5.

V úplném závěru ještě Gregar šikovně tečoval střelu obránce, ale kotouč těsně minul levou tyč klatovské branky. Přes mocný finiš však Plameny na vyrovnání nedosáhly a Západočeši si z Bouchalek zaslouženě odvezli tři body a Žďárští tak i tentokrát vyšli v úvodním zápase naprázdno. Z výhry v premiérovém zápase soutěže se hokejisté SKLH naposled radovali v roce 2009.

Žďárský celek nyní čeká dvojitý boj s draky. Již ve středu pokračuje druhá liga dalším kolem a Sobotkova družina pocestuje do Podkrkonoší na led Trutnova. Ve Žďáře se Plameny opět představí již za týden. V sobotu přivítají na domácím ledě hokejisty Bíliny.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Bohužel jsme tradici neporušili a opět jsme první zápas nezvládli. Nezvládli jsme ho z jednoho prostého důvodu. První dvě třetiny jsme odehráli dost laxně, bez bruslení, bez pohybu a bez důrazu. Přestože jsem upozorňoval kluky, že to nebudou ty Klatovy z loňské sezóny, kdy byli poslední, tak to měli možná trochu v hlavách a nějaké to podcenění tam podvědomě bylo. Vůbec tím ale nechci snižovat kvalitu soupeře. Klatovy hrály opravdu výborně, jsou to mladí kluci, výborně bruslili, dobře napadali a my jsme s tím měli problémy. My jsme si dávali pozdě puky, nenahráli jsme si přesně do hokejky, všechno to chodilo pozdě, nebyl tam pohyb… Takže první dvě třetiny byly špatné, pak jsme trochu zamíchali sestavou, dali jsme dva góly a dostali se do kontaktu, ale to už bylo pozdě bycha honit. Zápas jsme si prohráli v prvních dvou třetinách.“

.

Pavel Vostřák (trenér SHC Klatovy):

Pavel Vostřák

„Pro nás to byl strašně nervózní zápas. Máme v sestavě spoustu mladých kluků a i když jsme se na to připravovali, bylo vidět, že první třetinu jsme byli takoví zakřiknutí a nehráli jsme to, co jsme předváděli v přípravě. Druhá třetina se už zlepšila, ale celkově to bylo takové nervózní utkání a měli jsme spoustu oslabení. Na konci jsme to nějak ustáli i když jsme laciným gólem a zbytečnou chybou nechali soupeře doskočit. Kluci to ale nakonec zvládli a možná o to víc si toho budou cenit.“

Fotogalerie