Restart Plamenům vyšel, odnesl to Jablonec

Zveřejněno 03.01.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Jablonec nad Nisou
22., sobota 3.1.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Jablonec nad Nisou ZNS - JBL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk (A), Beneš, Pleva (A), Pilný, Smejkal, Vítek M. – Krupka, Kaňka, Štěpánek, Padělek, Kunstmüller, Gregar, Plachý (C), Vítek D., Zídek, Bureš
Jablonec nad Nisou: Bouška – Tondr M., Pilař, Čechura, Pulec, Zeman, Abraham – Šulc, Bříška, Tondr L., Mulač, Brokeš (C), Nevyhoštěný, Homolka, Peřina, Frk, Maďar, Vařecha, Šír
Branky a nahrávky: 17. Bureš (Smejkal, Vítek M.), 17. Padělek (Plachý, Kunstmüller), 19. Padělek (Gregar), 24. Štěpánek (Staněk), 49. Beneš (Štěpánek, Staněk), 50. Padělek (Smejkal, Pleva), 55. Kaňka (Krupka, Pleva), 56. Padělek (Pilný) – 16. Nevyhoštěný (Pilař, Mulač), 29. Nevyhoštěný (Abraham, Mulač), 60. Tondr L. (Abraham)
Rozhodčí: Pokorný – Polák, Rampír
Vyloučení: 7:10 Využití: 3:2 V oslabení: 0:1
Diváci: 568
Střely na branku: 30:25 (10:7, 8:9, 12:9)
Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 8:2, 8:3
Hráč zápasu: Aleš Padělek (ZNS), Michal Nevyhoštěný (JNN)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - První utkání v novém roce se žďárskému SKLH vydařilo. Přestože Plameny prohrávaly brankou při vlastní přesilovce, dokázaly do minuty otočit stav na 2:1 a pak navyšovat skóre až na konečných 8:3. Čtyřmi brankami k vítězství přispěl Aleš Padělek.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Hned v úvodu si obě mužstva vyzkoušela hru v početní převaze, ale ani jeden ze soupeřů tuto výhodu nedokázal využít. Plevova bomba pouze zazvonila o tyč jablonecké branky a následovaly dvě velké šance na obou stranách, ale ani ty k úvodní brance nevedly. Domácí měli herně navrch, ale paradoxně otevřeli skóre zápasu hostující Vlci a to dokonce při vlastním oslabení. Chybu při žďárské rozehrávce využil Michal Nevyhoštěný, který úplně osamocený před Slámou domácího brankáře prostřelil – 0:1.

Radost hostujícího celku však trvala jen čtrnáct sekund a ještě ve stejné přesilové hře Plameny vyrovnaly, když po nahrávkách Vítka a Smejkala sklepnul Lukáš Bureš kotouč mezi betony jabloneckého brankáře Boušky - 1:1.

Za dalších 47 sekund explodovaly Bouchalky radostí podruhé. Kunstmüller za brankou vybojoval puk, přenechal jej Plachému, který chytře našel před brankou Aleš Padělka jenž v pádu zakončil přesnou trefou do pravého horní rohu - 2:1. A to ještě nebylo ze strany Plamenů v první třetině vše. 63 sekund před jejím koncem nahrál Gregar z poza brány Aleši Padělkovi a ten svojí druhou trefou zvýšil na 3:1.

Hned v úvodu druhé dvacetiminutovky rozjásal tribuny žďárského stadionu Petr Štěpánek, který si po Staňkově přihrávce nabruslil mezi kruhy a přesnou ranou švihem přes obránce, do pravého horního růžku rozvlnil síť Bouškovy branky – 4:1. Ve 28.minutě se řítil ve vlastním oslabení na Bouška uniknuvší Pleva, ale hostující gólman byl tentokrát úspěšnější a šikovně holí kotouč vypíchnul.

Opět se však připomnělo známé pravidlo nedáš – dostaneš a vzápětí početní výhodu využil Michal Nevyhoštěný, který po nahrávkách Abrahama a Mulače vypálil od modré na branku a puk zaplul za Slámova záda – 4:2. Na ledě se začalo přiostřovat a několik nepotrestaných zákroků vyústilo ve 36. minutě v pěstní souboj mezi domácím Štěpánkem a hostujícím Abrahamem a oba rváči šli vychladnout na čtyři minuty na trestnou lavici.

Hned vzápětí byl nevybíravě u mantinelu atakován Pilný, načež zůstal ležet na ledě a pak jen stěží odkulhal na střídačku. Ve 38. minutě podržel svůj tým Sláma, když skvělým zákrokem zabránil snížení po Frkově nebezpečné střele bez přípravy z pravého kruhu.

Závěrečnou třetinu začali Žďárští zodpovědně odzadu a důsledně bránili dvoubrankový náskok. Severočeši reagovali tvrdou hrou, kterou odnesl také kapitán Plamenů Plachý, jenž zůstal ležet před střídačkou. Na tvrdou hru hostů odpověděl stejnou mincí David Vítek, který přišpendlil Zemana na hrazení a ten se jen stěží zvedal z ledu.

Agresivní styl hry se nakonec Jablonci vymstil, když po faulu Pilaře a následných dalších dvou vyloučení Zemana a Šulce v jednom okamžiku, hráli domácí dlouhou přesilovku 5 na 3. Ve 49. minutě ji po nahrávce Štěpánka zužitkoval Petr Beneš, když si vybruslil na střed modré čáry, napřáhl a vše propálil - 5:2.

Za necelou minutu již standardní početní výhodu využil ještě Aleš Padělek, který po nahrávkách Smejkala a Plevy završil hattrick a zvýšil na 6:2. Hned vzápětí se opět vyznamenal Jiří Sláma, když nejprve odrazil nebezpečnou střelu a následně skokem zlikvidoval dorážku mířící do prázdné branky.

A tak přišly ke slovu znovu Plameny. V 55. minutě nahrával Krupka Plevovi, jehož střelu Bouška vyrazil, ale na dorážku Michala Kaňky již nedosáhl – 7:2. Časomíra ukrojila jen šestnáct sekund a puk se v jablonecké síti houpal poosmé. Čtvrtou branku v zápase si připsal Aleš Padělek, který po Pilného nahrávce vystřihnul parádní akci, na jejímž konci bylo zvýšení na 8:2.

Zbytečně vyhrocené emoce pak přinesly další potyčky a další vyloučení na obou stranách. Na vysokém vítězství domácího celku to sice již nic nezměnilo, ale poslední slovo měli hosté, když zároveň ze závěrečnou sirénou sklepnul ze vzduchu Lukáš Tondr kotouč za Slámova záda – 8:3. Domácí sice reklamovali vysokou hůl a vypršený čas, ale rozhodčí branku uznal (a jak ukazuje videozáznam tak správně) a zápas ukončil.

Avizovaný restart po nepovedeném závěru loňského roku se Sobotkovu výběru vydařil a důležité vítězství po sérii čtyř porážek posunulo Plameny na sedmou příčku tabulky. Ovšem nyní čekají žďárské hokejisty dvě těžká utkání. Za týden pocestují na horký led nevyzpytatelného Trutnova a další středu přivítají Plameny na Bouchalkách lídra západní skupiny Kobru Praha.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Dnešní zápas byl pro nás hodně důležitý, protože to byl první zápas po Novém roce a hlavně proto, že ten konec roku se nám moc nepovedl a měli jsme sérii čtyř porážek v řadě. Navíc Jablonec byl o tři body před námi, takže se hrálo takzvaně o šest bodů. Přes Vánoce jsme dali klukům pět dní volno a pak jsme se začali na tento zápas připravovat. Snažili jsme se zapracovat na střelbě, na defenzivě a založení útoku, aby nám to trochu líp fungovalo. Nebylo to sice ještě stoprocentní, ale myslím, že se nám to utkání dnes povedlo. Dostali jsme nešťastný gól při přesilovce, ale ten nás paradoxně nakopl a podařilo se nám během pár vteřin vyrovnat a pak to otočit na 3:1. Pak jsme ten zápas v podstatě kontrolovali a definitivně jsme ho zlomili, když šel soupeř do tří a dvěma rychlými góly jsme dali na 6:2. Musím klukům poděkovat a doufám, že jsme do nového roku vykročili správným způsobem a snad se nám zase teď podaří nějaká lepší vítězná série.“

.

Fotogalerie