Show pokračuje, Plameny vyřadily Vrchlabí a postupují do závěrečné fáze play-off

Zveřejněno 11.03.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Vrchlabí
CF3, úterý 11.3.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Vrchlabí ZNS - VRC
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Smejkal, Jan, Beneš, Staněk, Pleva, Kolda – Vítek D., Kotlík, Man – Kunstmüller, Kaňka, Plachý (C) – Krupka, Říha, Dítě
Vrchlabí: Jeschke – Vondráček, Hamerský, Poskočil, Klement, Kolář, Lenoch, Provazník, Pulec – Jakubec (C), Filip M., Fořt, Jirků, Filip D., Šťastný, Březina, Oppelt, Gengel, Marek
Branky a nahrávky: 11. Krupka (Dítě, Říha), 16. Krupka (Beneš), 28. Kaňka (Plachý, Beneš), 46. Pleva (Kaňka) – 14. Hamerský (Jakubec, Filip M.)
Rozhodčí: Held, Slavka – Kotlík, Polák
Vyloučení: 7:6 navíc Beneš (ZNS)5min+DKU, Pulec, Gengel (oba VRC)5min+DKU
Využití: 4:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 1310
Střely na branku: 24:24 (10:9, 7:10, 6:5)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Další parádní večírek dnes zažili ždárští hokejisté a s nimi více než tisícovka jejich fanoušků. Plameny proměnily hned první mečbol a po výhře 4:1 postupují do závěrečného boje play-off o postup do baráže o 1.ligu. Přes výhru 3:0 na zápasy bylo Vrchlabí těžkým soupeřem a společně s jejich výbornými fanoušky dali Horalé celému čtvrtfinále vysokou úroveň a úžasnou atmosféru.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

)

V dnešním zápase šlo o hodně a tomu odpovídal i jeho opatrný začátek s důslednou defenzivní hrou. Oba soupeři však postupně začali přidávat na důrazu, což přineslo pár ohrožení protivníkovi branky, ale také vyloučení na obou stranách. Po dvou minutách poprvé vážně zahrozil Stadion z hole Hamerského, ale Sláma byl na místě.

V polovině úvodní třetiny fauloval Klement a pomohl Plamenům k otevření skóre. Žďárští parádní kombinací rozebrali bránící čtveřici a po výměně mezi Dítětem a Říhou prostřelil Jeschkeho z mezikruží Lukáš Krupka - 1:0. Ve 13. minutě nebezpečně pálil od modré Vondráček, ale Sláma tasil ukázkový zákrok.

Že Vrchlabští také umí přesilovky ukázali o minutu později, když využili výhodu 4 na 3. Po nahrávkách Jakubce a Filipa napřáhl na modré Ondřej Hamerský a svůj projektil otřel o tyč Slámovy branky a rozvlnil její síť – 1:1. V 15.minutě putoval za katr již podruhé v zápase Gengel a do obrovské šance se dostal Říha, který však trefil pouze rychle se přesunuvšího Jeschkeho.

Hosté pak dostali kotouč z pásma, ale chopil se ho Lukáš Krupka, zajel za vlastní branku a nadechl se k velkému sólu. Projel celé hřiště, prosmýkl se mezi třemi bránícími hráči, objel čtvrtého a nadvakrát prostřelil vrchlabského brankáře – 2:1. Hosté si pak zahráli další přesilovku, ale výborně bránící Plameny nepustili protivníka do žádné nebezpečnější akce. Do kabin tak odcházeli spokojenější domácí hráči za aplausu zaplněných tribun.

Také druhá dvacetiminutovka začala poměrně opatrně. Domácí se s vedením v zádech nikam nehrnuli a hosté spíše vyčkávali na chybu soupeře, přes kterou by mohla vést cesta k vyrovnání. Žďárští však postupně zvyšovali tempo a začali si vynucovat mírný tlak. Ten vedl k faulu Lenocha a následné třetí brance domácího celku ve 28. minutě.

Beneš nahodil kotouč na zadní mantinel, tam odvedl dobrou práci Plachý a zpoza branky nahrál najíždějícímu Michalu Kaňkovi, který procedil puk mezi Jeschkeho betony – 3:1. Ve 30. minutě se šikovně mezi kruhy uvolnil Hamerský a vyslal dělovku na Slámu, který předvedl efektní, ale i efektivní zákrok.

Na druhé straně se fantastickým zákrokem koncem hole blýskl také Jeschke proti střele Říhy a následně překazil Krupkovi hattrick. Ale hosté stále pomýšleli na zvrat a do brejku se dostal Fořt, jenomže narazil na skvělého Slámu, který zachoval ledový klid a kritickou situaci vyřešil. Po čtyřiceti minutách byli Žďárští s dvoubrankovým vedením blízko postupu.

V závěrečné třetině se začalo poněkud přiostřovat. Po necelých dvou minutách uštědřil Pulec nevybíravý úder na hlavu Plevovi, za což putoval do sprch a navíc oslabil svůj tým na dlouhých pět minut. Nabídnutou výhodou hráči v červených dresech nepohrdli a symbolicky se pomstil právě Martin Pleva, který po Kaňkově přihrávce přesnou švihovkou od modré počtvrté rozvlnil síť vrchlabské branky - 4:1.

Od té chvíle bylo zřejmě všem jasné, že je rozhodnuto. Domácí výborně bránili, narušovali rozehrávku soupeře, drželi střední pásmo, posouvali kotouče z obranného pásma a prakticky již Vrchlabí k ničemu nepustili. A tak čekání na postupové oslavy zpestřila již jen nefalšovaná bitka v 58. minutě. Gengel poslal pěstním direktem k zemi Plevu a Beneš jej v roli mstitele ztrestal. Oba pak putovali předčasně do kabin. Zápas se ve zbývajícím čase již jen dohrál a Bouchalky mohly opanovat oslavné chorály.

Plameny postoupily do semifinále v nejkratším možném čase, ale rozhodně ne snadno. Všechny tři zápasy si vyžádaly plné nasazení, maximální bojovnost, zodpovědnost a vůli po vítězství. Navíc se divákům servíroval hokej vysoké úrovně, který se musel líbit a hráči byli za to odměněni báječnou hokejovou atmosférou, kterou vytvářely oba fanouškovské tábory.

Nyní čekají Sobotkův tým pravděpodobně krátké oslavy a zasloužený krátký odpočinek, ale vzápětí již opět příprava na dalšího soupeře a další pokračování play-off. Závěrečné kolo vyřazovacích bojů, z něhož vyjde účastník baráže o 1.ligu, zahájí Plameny v pondělí na ledě soupeře a z největší pravděpodobností čeká Plachého partu opět daleká cesta, tentokrát do Sokolova. Vzhledem k dnešní výhře Moravských Budějovic v Kolíně, však ještě existuje teoretická možnost, že se v semifinále utká Žďár s Táborem.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Dnes mohu jen poděkovat hráčům za precizní a velmi zodpovědný výkon. Kluci plnili co jsme si řekli, podařilo se nám dát nějaké branky a pak jsme hráli, tak jak by to mělo v play-off být. Důslednou hrou odzadu, bez větších chyb jsme soupeře k ničemu nepouštěli a hlídali si vedení. Chtěli jsme to dnes ukončit, protože ty dvě série byly hodně náročné a odpočinek nám přijde k duhu. Vyhráli jsme sice 3:0 na zápasy, ale rozhodně to nebylo snadné. Vrchlabí má velmi kvalitní mužstvo a především na jejich ledě to bylo hodně znát a to, že se nám tam podařilo ten zápas otočit, pravděpodobně rozhodlo celou sérii. Poděkování patří také divákům, kteří vytvořili fantastickou atmosféru a všichni si to parádně užili. Teď nás čeká pravděpodobně Sokolov, což je jasný favorit, ale my do toho můžeme jít v klidu, nemáme už co ztratit a pokusíme se je potrápit a věřím, že budeme důstojný soupeřem.“

.

Pavel Biegl (trenér HC Stadion Vrchlabí):

Pavel Biegl
„V první řadě bych chtěl pogratulovat domácím k postupu. Výsledek série 3:0 je pro nás krutý, nicméně postup Žďáru je zasloužený. Má velice silné mužstvo a přeji Žďárským hodně štěstí do bojů se Sokolovem a ať je potrápí. Jinak si myslím, že dnešní zápas sérii nerozhodl. Škoda, že jsme my neuhráli ten domácí zápas, pak by se to mohlo vyvíjet jinak. Dnes jsme dostali čtyři góly z přesilovek a skončilo to 4:1 což je vševypovídající. Jakmile se domácí dostali do dvoubrankového náskoku, tak už hráli disciplinovaně a pro nás bylo těžké se proti nim prosadit.“

Fotogalerie