Plameny otočily zápas ve Vrchlabí a vezou druhý bod

Zveřejněno 09.03.2014 | mk
Vrchlabí SKLH Žďár nad Sázavou
CF2, neděle 9.3.2014
Vrchlabí - SKLH Žďár nad Sázavou VRC - ZNS
Vrchlabí: Jeschke – Vondráček, Hamerský, Poskočil, Klement, Kolář, Lenoch, Pulec, Provazník – Jakubec, Filip M., Fořt, Oppelt, Jirků, Šťastný, Březina, Bláha, Gengel, Marek, Filip D.
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Beneš, Staněk, Pleva, Smejkal, Jan, Kolda, Kunstmüller, Kaňka, Plachý, Krupka, Říha, Vítek D., Kotlík, Man, Dítě, Hron
Branky a nahrávky: 22. Fořt (Hamerský, Filip M.), 32. Jakubec (Fořt, Hamerský), 33. Šťastný (Březina, Kolář), 47. Fořt (Filip M.) – 20. Dítě (Krupka, Říha), 34. Kotlík (Man), 43. Krupka (Kolda, Pleva), 50. Dítě (Hron), 61. Kaňka (Krupka, Říha)
Rozhodčí: Luczków, Vokřál - Bosák, Šmika
Vyloučení: 7:7 navíc Gengel (VRC) 10 min + DKU OT Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 845
Střely na branku: 32:28 (10:10, 11:10, 11:8)
Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:5
V R C H L A B Í – Žďárští hokejisté dnes v Krkonoších sehráli výrazně těžší utkání, než bylo to páteční na Bouchalkách. Ve druhé třetině už Sobotkova družina ztrácela dvě branky, ale bojovníci z Vysočiny dokázali dvakrát srovnat nepříznivý stav a v prodloužení rozhodl o druhé výhře v sérii Michal Kaňka. Plameny tak přiváží domů mečbol a v úterý budou v domácím prostředí útočit na postup do semifinále.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

První třetina zápasu byla hlavně ve znamení defenziv obou celků. Diváci neviděli příliš vyložených brankových příležitostí, ale opticky měli více ze hry domácí. Obrany však důsledně drželi střelce v bezpečné vzdálenosti a s příležitostnými střelami si oba brankáři, jak Sláma na straně Žďáru, tak Jeschke na straně Vrchlabí, dokázali poradit.

Nebezpečněji působila v sedmé minutě dorážka Gengela po Bláhově střele a Sláma musel vytáhnout důležitý zákrok. O minutu později z bezprostřední blízkosti pálil Jan, ale na Jeschkeho ani on nevyzrál. V 11. minutě netrefil Bláha odkrytou branku a exžďárský útočník byl hodně při chuti, když za další minutu pálil z mezikruží, ale Sláma byl opět ve střehu.

V 15. minutě kryl žďárský gólman jak nebezpečnou střelu Hamerského, tak Fořtovu dorážku. K otevření skóre ovšem měli nejblíže Žďárští, když v 17. minutě fantasticky našel Kaňka volného Plachého mezi kruhy, jenž však netrefil poloodkrytou branku.

Plameny si to však vynahradily v poslední minutě úvodní třetiny. Po nahrávce Říhy vystřelil z levého kruhu Krupka, Jeschke pouze srazil puk těsně před sebe a nejrychleji se zorientoval Jiří Dítě, jenž dorazil kotouč do sítě – 0:1.

Druhou třetinu začali aktivněji hosté, ale byli záhy přibrždění vyloučením. Přestupek proti pravidlům Horalé ztrestali po minutě početní výhody. Po Hamerského nahrávce našel Filip chytře u pravé tyče úplně volného Patrika Fořta, který jen sklepnul kotouč do odkryté branky – 1:1. Hra byla v dalších minutách hodně neurovnaná, bez nějakých pohlednějších akcí, navíc kouskována častými vyloučeními.

A právě další přesilovka pro domácí znamenala obrat ve prospěch Krkonošského celku. Hamerský přejel hřiště do útočného pásma, posunul puk Fořtovi a ten nahrál před branku, kde byl připraven Jiří Jakubec, jenž pohotovou střelou do protipohybu brankáře Slámy poslal ve 32. minutě Horaly do vedení – 2:1. Neuplynula ani minuta a vrchlabský stadion explodoval potřetí. Březina se důrazně natlačil s pukem před branku, vystřelil, Sláma puk vyrazil, ale na dorážku Tomáše Šťastného již neměl nárok dosáhnout – 1:3.

Na nepříznivý a rychlý zvrat v zápase reagoval žďárský kouč Sobotka oddechovým časem, což se mu vyplatilo. Za dalších 85 sekund totiž vrátil jeho tým zpět do hry Dan Kotlík, jenž po závaru před vrchlabskou brankou a Manově střele, dorazil kotouč za Jeschkeho záda – 3:2.

Jenomže ve 36. minutě získali domácí minutovou dvojnásobnou přesilovku. S vypětím všech sil a za vydatné podpory brankáře Slámy však hosté kritickou situaci zvládli a tak po dvou třetinách měli domácí na svém kontě těsné jednobrankové vedení.

To se jali Žďárští hned od úvodu smazat, obzvláště když hned po 13 sekundách domácí faulovali. A početní výhodu také zužitkovali po dvou minutách ukrojených ze třetího dějství. Po Koldově přihrávce vypálil od modré Pleva, jeho střela se odrazila od zadního mantinelu a u pravé tyče byl připravený Lukáš Krupka, který bleskově zasunul kotouč do odkryté branky – 3:3.

Přestřelka však pokračovala a domácí znovu získali vedení na svoji stranu ve 47. minutě. Patrik Fořt potvrdil, že patří mezi nejlepší hráče soutěže a vystřihnul parádní individuální akci, kdy projel celé hřiště a přesnou trefou do pravého horního rohu přiblížil Horaly k vyrovnání série – 4:3.

Plameny však byly jiného názoru a tak se brzy opět měnilo skóre. V polovině třetí dvacetiminutovky vystřelil z levého kruhu Hron, což ještě dokázal Jeschke vyrazit, ale proti dorážce Jiřího Dítěte u druhé tyče neměl sebemenší šanci – 4:4. Následné okamžiky psychicky neunesl domácí Gengel a vykoledoval si nejprve desetiminutový trest a po pokračujících emotivních výstupech ještě do konce utkání.

V 53. minutě přišla další kritická situace pro hosty po jejich dvou faulech. Vrchlabští získali podruhé v zápase více než minutovou přesilovku pět na tři. Žďárští však opět dokázali tuto klíčovou situaci zvládnout a drželi dál nerozhodný stav.

Dvě a půl minuty před třetí sirénou fauloval domácí Fořt a po osmdesáti sekundách vyhodil Kolář kotouč mimo kluziště a Plameny dostaly ideální nabídku strhnout zápas na svoji stranu. Sice chvíli před Jeschkem kombinovali, ale nakonec byli rádi, že zápas nerozhodli ve svůj prospěch domácí, protože po chybě na modré čáře se na Slámu řítil rychlý Filip, ale žďárský gólman ve spolupráci s vracejícím se obráncem toto nebezpečí zlikvidovali.

Po šedesáti minutách nebylo rozhodnuto a tak přišlo na program prodloužení. Do této části si hosté přinesli zbytek přesilové hry. Ve chvíli, kdy Kolář již naskakoval z trestné lavice na led, rozhodl druhé čtvrtfinálové utkání Michal Kaňka, když po nahrávkách Krupky a Říhy procedil kotouč mezi Jeschkeovými betony – 4:5.

Plameny dokázaly otočit zápas, který se pro ně dlouho nevyvíjel vůbec dobře. Získaly tím druhý bod v sérii, která se v úterý znovu vrací na led žďárských Bouchalek. Sobotkova družina se v něm pokusí nabídnutý mečbol využít a zajistit si v co nejkratším čase postup do semifinále. Zbývá však udělat ten poslední krok, o kterém se vždy říká, že je nejtěžší.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Chtěli jsme od začátku hrát dobře z obrany, což se nám v první třetině dařilo a v její poslední minutě se nám povedlo dát první branku. Ve druhé třetině jsme měli zbytečná vyloučení za útočné fauly a soupeř nás potrestal, když to během dvou dobře sehraných přesilovek otočil. Hned jsme dostali ještě třetí gól, tak jsme si vzali time. Kluky jsem se snažil trochu zklidnit, aby hlavně přestali faulovat a abychom hráli to, co jsme hráli první třetinu a pokusili se dát do konce třetiny kontaktní gól. To se nám podařilo. Pak jsme hráli nějakou přesilovku my a srovnali to. Mohli jsme to rozhodnout už v závěru při přesilovce 5 na 3, ale povedlo se to v prodloužení, kdy nám tam padl takový šťastný gól. Dnes si netroufnu říct, že vyhrál lepší tým, ale spíš asi šťastnější.“

.

Pavel Biegl (trenér HC Stadion Vrchlabí):

Pavel Biegl
„Je to pro nás těžké zklamání. Hosté byli silní na kotouči a my jsme se s tím první třetinu hodně prali. Od druhé třetiny jsme zlepšili pohyb a od toho se pak také odvíjel náš důraz a otočili jsme to na 3:1. Škoda, že jsme okamžitě dostali na 3:2, protože to byl takový smolný gól od námi nedobrusleného hráče, takovou žabkou přes beton. To Žďár zvedlo a to samé bylo pak na začátku třetí třetiny. To rychlé vyrovnání hrálo hostům do karet a otočili to. Nebudu se vyjadřovat k výkonu rozhodčích, to je kapitola sama pro sebe.“