Žďár zlomil odpor Žihadel ve třetí třetině

Zveřejněno 25.01.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Moravské Budějovice
29., sobota 25.1.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Moravské Budějovice ZNS - MBU
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Beneš, Pleva, Jícha, Smejkal, Kolda - Krupka, Říha, Plachý, Kunstmüller, Dítě, Vítek, Kotlík, Man, Kaňka
Moravské Budějovice: Šťastný – Mikeš, Peroutka, Sechovec, Latner, Tobola, Sobotka, Dostál, Kesner, Zahradník, Telesz, Barták, Matějka, Horký, Přidal, Pěška, Trojan, Vlček, Kovalský, Prkna
Branky a nahrávky:30. Kaňka (Plachý), 33. Dítě (Říha), 48. Staněk (Krupka, Kaňka), 50. Man (Kotlík), 51. Kunstmüller (Říha, Dítě), 53. Kotlík (Man, Smejkal), 57. Pleva (Dítě) – 40. Zahradník (Telesz), 52. Pěška (Trojan)
Rozhodčí: Kareš - Potůček, Novák
Vyloučení: 5:6 navíc Pleva (ZNS) 5+DKU, Sobotka, Barták (oba MBU) 5+DKU Využití: 3:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 711
Střely na branku: 32:23 (6:6, 14:7, 12:10)
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1, 5:2, 7:2
Hráč zápasu: Jiří Man (ZNS), Jiří Prkna (MBU)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Nejvyšší návštěva letošní sezóny, na které se podílela i početná skupina hostujících fanoušků, vytvořila skvělou kulisu dalšímu parádnímu zápasu na žďárských Bouchalkách. Ve vysočinském derby mezi Žďárem a Moravskými Budějovicemi byl zápas dlouho vyrovnaný a dramatický. Do závěrečné dvacetiminutovky vstupovaly Plameny s těsným vedením 2:1. Avšak Žďárští v posledním dějství otupili Žihadla a rázně si řekli o další tři body, když po šedesáti minutách svítil na ukazateli skóre výsledek 7:2. Kromě dramatického průběhu, důrazných soubojů, rychlých akcí a slušné porce branek, viděli diváci návdavkem také boxerskou vložku.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Úvodnímu buly dnešního zápasu předcházelo poděkování žďárským členům olympijské výpravy Kraje Vysočina na ZODM, za vzornou a hlavně mimořádně úspěšnou reprezentaci SKLH Žďár nad Sázavou a našeho města. Členové žďárského hokejového klubu se podíleli na všech čtyřech zlatých medailích, které Kraj Vysočina na olympiádě mládeže získal. Poděkovat jim přišla paní starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová, místostarosta Ladislav Bárta a generální manažer SKLH Miloslav Šimon.

Dárky a ocenění si převzali zlatí hokejisté Martin Nečas, Martin Kaut, Ondřej Trejbal, Ondřej Machala a Karel Geba. Dále nejúspěšnější sportovkyně Barbora Machalová, která v rychlobruslení získala tři zlaté medaile a jednu stříbrnou a ve stejné disciplíně stříbrný Jiří Hromádka.

Domácí vstoupili do utkání aktivně a Kaňka hned v první minutě vyslal na zteč budějovické branky Říhu, ale ten však nezakončil přesně. Navrátilec v sestavě Plamenů Michal Kaňka byl při chuti a po šesti minutách se prokličkoval až před brankáře hostů Šťastného, gólovému efektu však chyběla dorážka do odkryté branky.

V 9. minutě se velké šanci ocitl Smejkal, ale netrefil branku. Od poloviny úvodní třetiny hosté zvýšili důraz a lépe pokrývali střední pásmo, takže domácí se již nedostávali do větších šancí a hra se vyrovnala. Největší šance úvodní dvacetiminutovky se však zrodily až v jejím závěru.

V 17. minutě se do přečíslení dostali Kunstmüller s Říhou a druhý jmenovaný sám před Šťastným přestřelil. Chvíli na to ujel domácí obraně do brejku budějovický Horký, ale také jeho šance zůstala nevyužita. Do kabin tak hráči odcházeli za bezbrankového stavu.

Úvod prostřední části přinesl hned velké šance na obou stranách kluziště. Nejprve Kotlík našel mezi kruhy Mana, jenž tvrdou ránou z voleje těsně minul. O minutu později se osamocen před Slámou dostal do zakončení Mikeš, ale žďárský gólman byl úspěšnější. Jenomže hned nato se po závaru a Latnerově dorážce dostal kotouč od tyče až na brankovou čáru, ale Sláma s Krupkou dostali puk do bezpečí.

Branky se diváci dočkali až v polovině zápasu a radovali se z ní ti domácí. Plachý zachytil u hrazení vyhozený kotouč, posunul jej mezi kruhy na Michala Kaňku a ten z parádní otočky trefil přesně přímo šibenici Šťastného branky. Centr první formace tak oslavil svůj comeback úvodním gólem utkání – 1:0.

Ve 32 minutě získaly Plameny po sérii vyloučení početní výhodu 4 na 3 a tu v jejím závěru také zužitkovali, když fantasticky sehrály přesilovkovou akci. Vladimír Říha si počkal na správný moment a poté poslal krásnou křižnou přihrávku přes šířku třetiny přímo na hůl Jiřího Dítěte, který přesnou ránou z první rozvlnil síť hostující branky – 2:0.

Uběhlo jen něco přes minutu a mohlo to být o tři branky. Po obrovském závaru před brankou Žihadel zakončoval Krupka do prázdné branky, ale Latner stihnul bruslí vykopnout kotouč mimo tři tyče a zachránil svůj tým od pohromy.

A jak důležitý okamžik to byl, ukázal závěr druhé periody, když hosté snížili na těsný jednobrankový rozdíl a zápas tím zůstal otevřený. Minutu před druhou sirénou se po chybě domácí obrany ve středním pásmu, dostala Žihadla do přečíslení. Mikeš zachytil rozehrávku, vystartoval do protiútoku, perfektně našel Petra Zahradníka a ten nekompromisně zavěsil pod horní tyčku Slámovy branky – 2:1.

Hosté vstoupili do závěrečného dějství s viditelnou snahou o vyrovnání a zavřeli domácí v obranném pásmu. Přestože hráli aktivně a dobře kombinovali, pozorná obrna a jistý Sláma nepustili hokejisty v černých dresech do nebezpečnějšího zakončení.

Naopak ve 45.minutě zahrozili domácí, když Vítek našel před brankou Kotlíka, ale ten nadvakrát nedokázal kotouč dostatečně zvednout přes ležícího Šťastného. Definitivní zlom přišel v rozmezí tří minut v polovině třetiny. Ve 48. minutě se poprvé na ledě výrazněji zajiskřilo po nešetrném ataku hostujícího Bartáka, který zezadu poslal Vítka na hrazení. Pokusy o odvetu však rozhodčí ještě nepřipustili, ale nebyla to poslední nevybíravá akce forwarda Budějovic.

Následnou přesilovku využily Plameny po půl minutě. Po nahrávkách Kaňky a Krupky vyslal Pavel Staněk přesně mířenou bombu od modré až za záda zacloněného Šťastného – 3:1. Po 78 sekundách důrazný Kotlík získal kotouč u zadního mantinelu, předložil jej před branku Jiřímu Manovi, který pohotově prostřelil hostujícího gólmana – 4:1.

Časomíra ukrojila jen půldruhé minuty a druhá útočná formace si zahrála před nešťastným Šťastným bago, když si trio Kunstmüller, Dítě a Říha vyměnili snad šest přihrávek, aby na jejich konci doklepl kotouč do branky Luboš Kunstmüller - 5:1. Frustraci z náhlé ztráty vyrovnaného utkání však hosté ještě nepřipustili a vzápětí vykřesali jiskřičku naděje.

Po chybě domácího obránce na útočné modré se do přečíslení dva na jednoho dostali Trojan a Pěška. První přihrávku na volného spoluhráče dokázal domácí obránce Staněk ještě zblokovat, ale kotouč se vrátil na hůl Trojana a napodruhé již putoval přímo na čepel Ondřeje Pešky, který trefou mezi betony přesouvajícího se Slámy snížil na 5:2.

Jenomže v těchto minutách probíhala na Bouchalkách branková přestřelka a po necelé minutě dali domácí hokejisté jasně najevo, že žádné zdramatizování zápasu nehodlají dopustit. Před Šťastným se vytvořila skrumáž, ze které po Smejkalově střele vypíchl kotouč Man přímo k Danu Kotlíkovi. Ten puk potáhl do backhandu a dorazil do odkryté branky - 6:2.

Na ledové ploše se začalo stále více přiostřovat a především hosté začali hrát stále více od podlahy. Pět minut před koncem si s rukama nahoře na Kaňku vyšlápnul Sobotka a jeho zákrok ocenil hlavní arbitr vyšším trestem na pět minut plus do konce utkání. Hříšníka se jal ztrestat Staněk a po krátké rvačce oba dostali navrch po dvou minutách.

Také tuto početní výhodu Plameny přetavily do brankového efektu, když se krásnou přihrávkou zpoza branky blýskl Jiří Dítě, který našel před Šťastným volného Martina Plevu, jenž dal v 57 minutě výsledku dnešního zápasu konečnou podobu 7:2. Branky již sice nepadaly, ale diváci se rozhodně nenudili.

V poslední minutě se zcela mimo hru zezadu vrhnul na Plevu již zmiňovaný Barták. To však neměl dělat, neboť tvrdě narazil. Rozhodčí nechali bitce volný průběh a žďárský bek mu naložil několik dobře mířených ran a navrch z něj svléknul dres. Oba rohovníci hned poté putovali do sprch, jelikož je pochopitelně neminul trest do konce utkání. Zápas se dohrál v obranné třetině Žihadel a příznivci žďárských Plamenů mohli začít slavit důležité vítězství nad regionálním rivalem.

Po skončení utkání byli vyhlášeni nejlepší hráči zápasu. Z rukou mladých zlatých olympioniků převzali ocenění Jiří Prkna za tým Moravských Budějovic a na straně domácího Žďáru diváci aplaudovali Jiřímu Manovi.

Výhrou nad Moravskými Budějovicemi pravděpodobně Žďárští vyřadili tohoto soupeře z boje o čtvrté místo v tabulce, který budou nadále svádět především s dotírajícím Vrchlabím a případně pražskou Kobrou. Kolín ztratil bod v Řisutech a tak by ještě nemusel být ztracen ani boj o bronzovou příčku.

O tyto pozice pojede Sobotkova družina bojovat příští sobotu do severočeské Bíliny. Doma se opět Plameny představí mimořádně již ve středu 5. února, kdy budou předehrávat utkání s Milevskem, kvůli hokejovým TV přenosům z olympiády, tak aby fanoušci hokeje nebyli o nic ochuzeni.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Z mého pohledu dnešní utkání nebylo po nějaké kombinační stránce až tak pohledné, ale spíše bojovné. Vrátil se Michal Kaňka, takže jsme dělali nějaké změny v lajnách, od druhé třetiny jsme prohodili Jirku Plachého s Laďou Říhou a myslím, že to pak bylo lepší. Týden jsme nehráli a v tom začátku jsme se trochu rozehřívali, nebyl tam takový pohyb. Pak se to zlepšilo, podařilo se nám dat dvě branky a zlom přišel v té třetí třetině, když jsme dali rychlé góly a utekli soupeři na 5:1. Budějovice hrály výborně z defenzivy a dlouho nás do nějakých šancí moc nepouštěly. Těžko jsme se k té bráně prokousávali, ale díkybohu nám to tam pak napadalo. Hráli jsme ale důsledně a trpělivě, nebláznili jsme, šli si za svým cílem a ten se nám podařilo splnit a získali jsme tři body.“

.

Rudolf Cakl (trenér HC Moravské Budějovice 2005):

Rudolf Cakl
„Myslím, že první dvě třetiny se hrál pěkný hokej nahoru – dolu. Domácí šli do vedení po naší chybě, pak využili přesilovku. Těsně před koncem druhé třetiny jsme snížili na jeden gól a bylo to otevřené. Třetí třetina se mi ani komentovat nechce. Byly tam takové zákroky, které rozhodčí dvě třetiny neposuzoval a pak je posoudil proti nám. Hráče to rozhodilo, ztratili koncentraci a domácí toho využili. Žďár má zkušený mančaft a bylo vidět, že ten hokej umí a dávali nám góly v podstatě do prázdné brány. Ty dvě třetiny to byl myslím dobrý hokej a ta třetí třetina… tu bych nejraději vypustil hodně rychle z hlavy.“

Fotogalerie