Plameny v derby porazily Moravské Budějovice

Zveřejněno 02.11.2013 | ok
Moravské Budějovice SKLH Žďár nad Sázavou
12., sobota 2.11.2013
Moravské Budějovice - SKLH Žďár nad Sázavou MBU - ZNS
Moravské Budějovice: Šťastný – Latner, Sechovec, Tobola, Sobotka, Tichý, Hobza – Kesner, Zahradník, Telesz, Matějka, Barták, Pěška, Trojan Nahodil, Vlček, Dostál, Jánský
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal – Doležal, Staněk P., Pleva, Šír, Smejkal, Jan, Vítek M. – Kunstmüller, Dítě, Hron, Plachý, Kaňka, Štěpánek, Vítek D., Beneš, Gregar, Staněk J.
Branky a nahrávky: 26. Matějka (Jánský, Dostál), 37. Trojan (Vlček, Sobotka) – 22. Štěpánek (Kaňka, Doležal), 34. Pleva (Dítě), 40. Smejkal (Kaňka, Plachý), 42. Beneš (Kunstmüller), 55. Smejkal (Kaňka, Štěpánek)
Rozhodčí: Humpolíček - Linhart, Měkýš
Vyloučení: 6+TS : 9 navíc Vlček (MBU) DKU OT a Jan (ZNS) 10 min. OT Využití: 0:3 V oslabení: 0:1
Diváci: 445
Střely na branku: 20:42 (5:9, 12:18, 3:15)
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:5
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Plameny se po čtyřzápasovém půstu konečně dočkaly tří bodů a to na ledě Moravských Budějovic. První třetina byla nerozhodná, ovšem v té druhé si Plameny dokázaly vytvořit řadu šancí a šly do vedení. Ve třetím dějství si už body žďárští vzít nenechali a dokonce zvýšili na konečných 5:2. K cennému vítězství přispěl dvěma góly Tomáš Smejkal.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Celá úvodní třetina byla poměrně opatrná a na vážnější brankové šance hodně skoupá. Mírnou převahu si vytvářeli domácí, ale výhradně v přesilových hrách. Na trestnou lavici totiž během první dvacetiminutovky usedlo postupně hned pět hráčů hostujícího týmu, takže Žihladla odehrála téměř polovinu této části zápasu v početní převaze a část dokonce ve dvojnásobné, ale žádnou z těchto výhod nedokázala využít.

Jako první však zahrozily Plameny, když se ve třetí minutě k nebezpečné střele z levého kruhu dostal Gregar, ale gólman Budějovic se dokázal rychle přemístit. V šesté minutě při své první početní výhodě ohrozili poprvé Opršala domácí hokejisté. U pravé tyče nebezpečně dorážel Telesz, ale žďárský gólman udržel kotouč na svém betonu a o chvíli později těsně minul odkrytou část jeho branky Sobotka.

Ve 12. minutě vyslal předzvěst svého velkého večera Smejkal v podobě výborné rány od modré, kterou šikovně tečoval Gregar, ale výborný domácí brankář Šťastný dokázal zareagovat a vytěsnit puk mimo tři tyče. O minutu později si dokázal poradit i obrovskou bombou Staňka při první přesilovce Žďáru.

V 16 minutě skvěle zareagoval také na druhé straně Opršal proti Tobolově tečované střele. O dvě minuty později si vytvořily další šanci Plameny a dokonce v době, kdy domácí hráli další z přesilových her. Po pravém křídle se uvolnil do zakončení Kaňka, ale Šťastný špičkou brusle vychýlil dráhu puku původně směřujícího za jeho záda.

Na konci 19. minuty dostala Žihadla ideální příležitost otevřít skóre zápasu gólem do šatny při dvojnásobné přesilovce na 45 vteřin. Bránící trojice hostů ale obětavě a houževnatě bojovala a nepustila domácí přesilu do vážnějšího nebezpečí. První třetina tak skončila bezbrankovou remízou a budějovičtí fanoušci o přestávce probírali hlavně promarněné přesilovky.

Jak se má s početní výhodou naložit jim ukázali Žďárští hned v úvodu prostřední třetiny, byť pouhou vteřinu před návratem vyloučeného Kesnera z trestné lavice. Po Kaňkově nahrávce si nabruslil mezi kruhy Petr Štěpánek a svižnou biliardovou střelu o obě tyčky poslal Plameny do vedení – 0:1.

Ve 26. minutě se do tlaku dostali domácí. První závar po Sechovcově střele ukončil Opršal a následně tváří v tvář vychytal i volného Matějku, ten však nesmutnil dlouho. Další trma – vrma již totiž rozsvítila červené světlo za žďárskou brankou. Po Jánském a Dostálovi se k volnému puku dostal právě Filip Matějka, jenž jej doklepl do odkryté pravé části branky – 1:1.

Inkasovaná branka však nakopla tým Plamenů k obrovskému tlaku. Důrazným forčekingem se hned dostali hosté do přečíslení a osamocený Gregar nestačil na skvělý zákrok Šťastného proti jeho kličce. Jen o minutu později se do brejku dostal Kaňka a nikým neobtěžován vyzkoušel na Šťastného bekhendový blafák, ale budějovický muž v masce byl opět úspěšnější.

Vzápětí nahrával Plachý zpoza branky do ideální pozice na úplně volného Štěpánka, který však nestačil kotouč dobře zpracovat. Z další minutu vyprášil Smejkal z mezikruží Šťastného vyrážečku. Gólman Žihadel držel v těchto chvílích svůj tým nad vodou. A to ještě zdaleka nebylo vše.

Domácí nestíhali vysokému tempu Plamenů a často jen bezmocně přihlíželi jejich zdařilým kombinacím a nechali se obírat o puky při rozehrávkách. Ve 33. minutě posílal Plachý puk již do odkryté branky, ale zázračně se v jeho dráze zjevila Šťastného lapačka.

Domácí gólman hned na to zachraňoval další hrubku svých spoluhráčů a musel přitom sáhnout k zákroku proti pravidlům a hodil hokejku. Sudí nařídil trestné střílení, ale to přineslo jen další exhibici fantastického výkonu brankáře Žihadel. Štěpánek se pokusil o zakončení mezi Šťastného betony, ale ten je stačil včas sklapnout.

Neskutečný nápor hráčů v bílém však pokračoval a po dalších neúspěšných střelách konečně odčaroval Šťastného kouzlo Martin Pleva . Nejprve úplně osamocený Dítě trefil jen brusli gólmana a pak hostující obránce vypálil od modré přímo do šibenice – 1:2.

Krátce na to Jan nevybíravě fauloval Jánského, který si to nenechal líbit a pustil se do svého soka pěstmi a tak mohli diváci sledovat i boxerskou vložku. Oba rváči si z rohovnického souboje odnesli čtyřminutový trest za hrubost a Jan navíc 2+10 za faul vražení na hrazení.

Ani tuto početní výhodu však Žihadla využít nedokázala. Přinesla jim však alespoň otupení obrovského tlaku Plamenů a domácí se po delší době opět podívali před Opršala. Ve 37. minutě si hosté vybrali chvíli nekoncentrovanosti a nedůrazu před vlastní brankou a černožlutým se po několika pokusech, které ještě Opršal dokázal pokrýt, podařilo i podruhé vyrovanat, když do odkryté části branky u levé tyče dorážel Jan Trojan - 2:2.

Jen 25 sekund před vypršením druhé dvacetiminutovky fauloval domácí Tobola a když už se zdálo, že se do kabin půjde opět za nerozhodného stavu, vzali si hosté své vedení zpět a dost možná tím rozhodli osud zápasu. Pouhých pět sekund před druhou sirénou po asistenci Kaňky a Plachého se nejrychleji k volnému puku před brankovištěm dostal Tomáš Smejkal a přehodil ležícího Šťastného – 2:3.

Domácím se hned v úvodu závěrečné třetiny naskytla další přesilovka, ale opět se jim nedařilo vážněji ohrozit Opršala. Naopak hosté dobře napadali domácí rozehrávku a Kunstmüller vybojoval kotouč pro Petra Beneše, který byl volný před Šťastným a dobrou střelou rozvlnil síť za jeho zády – 2:4.

Žďárští dál hráli v pohodě a tlačili na domácí bránu. V dobrých šancích se ocitli Štěpánek a Plachý, ale skóre se zatím neměnilo. V 50. minutě se po pravém křídle odpoutal obráncům domácí Trojan, ale Opršal dobře vyjel, zmenšil mu střelecký úhel a puk zamířil mimo branku. Hosté postupně ubírali na útočné aktivitě a jistili svůj dvoubrankový náskok zodpovědnou defenzivou a dobrým držením středního pásma. Blízko kontaktnímu gólu se probojoval jen Dostál, když se natlačil před Opršala, ale ten skvěle zasáhl.

V 55. minutě tvrdě zasáhl Vlček u mantinelu Gregara do hlavy, za což byl vyloučen na pět minut a do konce utkání. Potřetí v zápase využili Sobotkovi svěřenci početní výhodu již po 37 sekundách. Štěpánek vystřelil na branku, kotouč sklepnul Kaňka a Tomáš Smejkal dorážel do prázdné žihadlí svatyně – 2:5.

Ve zbylých minutách se zápas již jen dohrával. Domácí sice ještě vyhodili puk mimo hřiště a Žďár dostal dvojnásobnou přesilovku, ta však záhy skončila faulem Hrona. Skóre se tak již neměnilo a hokejisté žďárského SKLH mohli slavit se skupinou svých fanoušků, kteří je po celý zápas neúnavně podporovali, cenné vítězství na ledě, ze kterého si doposud žádný tým neodvezl ani bod.

Důležité vítězství však bude muset Plachého parta potvrdit ve středu, kdy hostí doma dalším tým z opačné strany republiky – severočeský HC Draci Bílina.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Věděli jsme, že Moravské Budějovice hrají letos hodně dobře a obzvláště doma, kde ještě neztratili ani bod, takže jsme se na to docela připravovali. Věděli jsme, že je tady menší hřiště, podobně jako na Kobře. Proto jsme k tomu přistoupili podobně, chtěl jsem po hráčích, aby puky chodily rychle od hokejky, rychlý a jednoduchý přechod středního pásma, klidně i nahozením. Věděli jsme, že to bude boj a mám z toho samozřejmě radost. Vítězství přinesl vynikající týmový výkon podpořený spolehlivým gólmanem. Výborně jsme hráli i v oslabení, což při počtu našich vyloučení bylo hodně důležité a navíc jsme dokázali využít naše přesilovky a to asi rozhodlo. Takže dnes je to jen samá pochvala a doufám, že to bude odrazový můstek k dalším dobrým výkonům a úspěšným výsledkům. Teď to musíme potvrdit doma s Bílinou, protože jinak by tyhle tři body byly zase zapomenuty a srazilo by nás to opět dolů. Takže v pondělí a v úterý se budeme pořádně na ten zápas připravovat, ale kluci si dnes ověřili, že ten hokej hrát umí a když plní to, co se po nich chce a hrají tak, jak to hrát mají, tak to přináší i výsledky.“

.

Rudolf Cakl (trenér HC Moravské Budějovice 2005):

Rudolf Cakl
„Před zápasem jsem hráčům zdůrazňoval, že postavení Žďáru v tabulce není rozhodující, že je to zkušený mančaft a hokej umí a že musíme k tomu utkání přistoupit zodpovědně. Ukázalo se ale, že ten náš tým ještě není tolik vyspělý a hráči k zápasu přistoupili špatně, ztratili veškerou pokoru vůči soupeři a mysleli si, že už jsou z nich hokejisti. Ukázalo se však, že hokej je o něčem jiném a pokud nebudeme předvádět takové bojovné výkony jako dřív, tak ty zápasy vyhrávat nebudeme. Žďár odehrál zápas velice dobře takticky, byl dobrý na puku a to, na co jsem hráče upozorňoval, se potvrdilo. Hosté čekali na příležitosti a ty využili. V první třetině k tomu přistoupili trpělivě a čekali, jestli na ně vlítneme, no a když zjistili, že se s námi hrát dá, tak ve druhé třetině začali hrát svoji hru a ve všech směrech nás přehráli. Zaslouženě dnes vyhrál lepší tým a my jsme si nezasloužili vůbec nic.“

Foto: www.hcmb.cz