Po těžkém boji Plameny zdolaly Sršně

Zveřejněno 16.01.2011 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kutná Hora
28., neděle 16.1.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Kutná Hora ZNS - KHO
SKLH Žďár nad Sázavou: Babkovič - Doležal (A), Koželuh, Beneš, Pleva, Souček, Kadela, Smejkal, Sobotka M. (A), Plachý (C), Kunstmüller, Ježek, Štěpánek, Bukáček (A), Dítě, Sobotka R., Man, Dobiáš
Kutná Hora: Kalousek (Krištof) - Veselý, Kadlec, Janata, Nakládal, Felgl, Kořínek, Florián, Bláha, Pelán, Prachař (A), Adamec, Muras, Králíček (C), Vylíčil, Kraučuk, Uhlíř, Šlejtr, Pálek
Branky a nahrávky: 19. Bukáček (Souček), 30. Ježek (Kunstmüller), 38. Štěpánek (Beneš, Ježek) - 22. Adamec (Prachař), 24. Kraučuk (Vylíčil)
Rozhodčí: Chlaň - Potůček, Tasch
Vyloučení: 6:8 navíc Kadlec (KH) 10 min OT Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 741
Střely na branku: 39:30
Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárské Plameny dnes zvládly druhý ze tří domácích zápasů v řadě. Ve velmi těžkém klání porazili žďárští hokejisté kutnohorské Sršně. Domácí se ujali vedení, ale hosté dvěma slepenými brankami v úvodu druhé třetiny otočili skóre. Žďárští však dokázali ještě do konce druhé části hry vrátit vedení na svoji stranu. Po bezbrankové třetí třetině, zůstaly další tři důležité body na Bouchalkách a Plameny tím udělaly další krůček ke kýženému play-off. Domácí příznivci budou moci sledovat další zápas na domácím ledě již ve středu, kdy na žďárský stadion zavítá asi nejtěžší soupeř z této trojice, jindřichohradecký Vajgar.

Aktualizováno: ohlasy trenérů

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Domácí nastoupili k zápasu bez nemocného Vránka, Heřmanského v rekonvalescenci a Vítka s Křenkem, kteří si museli plnit své povinnosti v třebíčské juniorce. Poprvé se divákům představil obránce Roman Kadela, který ukázal velký přehled, důraz a jistotu. Naopak prozatím poslední zápas v plamenném dresu, odehrál Ondra Ježek (viz foto), kterého zítra čeká sraz univerzitní reprezentace před odletem do Turecka. S diváky se rozloučil vynikajícím výkonem, velmi důležitou vyrovnávací brankou a přihrávkou na vítězný gól. Je zřejmé, že Plamenům bude hodně chybět, ale jeho případný návrat do Žďáru na zbytek sezóny je ještě otevřený. Hosté přijeli do Žďáru s navrátilci z Chotěboře Adamcem a Kořínkem a na hře Sršňů to bylo výrazně znát, což ukázalo, jak moc v předchozích nevydařených zápasech tyto opory postrádali.

Žďárští vstoupili do utkání aktivně, ale do první vážnější šance se dostal hostující Králíček, který však za přispění obránce Kadely, Babkoviče nepřekonal. V dalších minutách si již vytvářeli tlak především domácí a k otevření skóre byl nejblíže Aleš Koželuh, s jehož pověstnou dělovkou měl hostující gólman Kalousek velké problémy, ale nakonec puk udržel před brankovou čárou. Následně nepřekonal vynikajícího Kalouska ani Jiří Plachý ve výborné příležitosti. V polovině třetiny nedokázali žďárští využít přečíslení tří na jednoho a to ani z následné dorážky.

Další šanci si domácí vytvořili ve čtrnácté minutě, když dokonale rozebrali obranu Sršňů, ale Jiří Dítě místo střely do poloprázdné brány nadějnou akci překombinoval. Hosté se začali čím dál více osmělovat a několikrát zavřeli Žďár v obraném pásmu, ale vše jistil spolehlivý Babkovič. Ten si poradil i s chytře tečovanou střelou Nakládala v devatenácté minutě. Minutu před první sirénou, při hře čtyři na čtyři, po přihrávce Martina Součka, najel mezi kruhy Miroslav Bukáček a přesně mířenou střelou přes obránce trefil levý horní roh Kalouskovy branky. Díky tomuto gólu do šatny, odcházeli domácí do kabiny s jednobrankovým vedením.

Úvod druhé třetiny patřil jednoznačně hostujícímu týmu, který vlétl na domácí ve velkém stylu. Jejich výborný pohyb a agresivní hra, rychle slavily úspěch. Nejprve se sice do dobré pozice dostal Jiří Dítě, který byl v této příležitosti zastaven zákrokem, který byl minimálně na hranici pravidel, ale z následného protiútoku potvrdil staré známé pravidlo nadáš – dostaneš Václav Adamec, jehož ke skórování vyzval Pavel Prachař. Rychlou odpověď měl na hokejce Jiří Man, ale z dobré střelecké pozice mezi kruhy, Kalouska neprostřelil.

Dvě a půl minuty po vyrovnání dostali hosté výhodu přesilové hry, kterou bleskově, po šesti sekundách využili. Domácí bránící čtveřice se nechala stáhnout k jedné straně a Sršni, chytrou kombinací rychle přenesli puk z hole Adama Vylíčila na úplně volného Michala Kraučuka, který již měl snadnou úlohu zavěsit kotouč do téměř prázdné domácí brány. Sršni byli v té době lepším mužstvem a důsledným napadáním, rychlými přihrávkami a obětavým důrazem, dělali Plamenům velké problémy a často je dostávali pod tlak.

Vysvobození ze Sršního sevření, přinesla až vyrovnávací branka v polovině zápasu. Domácí se opět při hře čtyř proti čtyřem konečně výrazněji usadili v útočném pásmu. Bekhendová střela Luboše Kunstmüllera z bezprostřední blízkosti ještě skončila na Kalouskovi, ten však puk neudržel a domácí pokračovali v akci, která se dočkala úspěšného zakončení. Luboš Kunstmüller z pravého kruhu nahrál před modrou čáru, kam si najel Ondřej Ježek. Před brankou naznačil střelu, položil si obránce, posunul si puk do strany a přesně trefil odkrytou horní část klece přesouvajícího se Kalouska, který se již natahoval marně.

Vyrovnávací branka opět vrátila domácí do sedla a ti převzali otěže znovu do svých rukou. Jen o chvíli později se Žďárští opět dostali do přečíslení tří proti jednomu. Na obranné modré vybojoval puk Bukáček a společně s Dítětem a Kadelou se řítili na jednoho obránce, finální přihrávka však přišla ve chvíli, když byli již oba žďárští pokrytí a přiliž blízko branky. Do vedení mohl vrátit žďárský tým také Man, který dostal parádní přihrávku za obranu na červenou čáru, ale Kalousek si mezírku mezi betony, kam žďárský forvard mířil zakončení svého brejku, s drobnými obtížemi ohlídal.

V šestatřicáté minutě se do podobné situace, jako při vyrovnávací brance dostal opět Ježek, ale jeho střela skončila tentokrát v Kalouskově podpaží. Ondřej Ježek jako by se chtěl s diváky co nejlépe rozloučit , se přeci jen nakonec podílel na vedoucí a jak se později ukázalo i vítězné brance. Tři minuty před koncem prostřední části hry, mu kotouč mezi kruhy adresoval od střídačky Petr Beneš a jeho střelu pak usměrnil do Kalouskovy klece Petr Štěpánek. Také na druhou přestávku tak odcházeli domácí s jednobrankovým náskokem.

Třetí dějství bylo již plně pod taktovkou domácího celku, ale znovu se naplno projevila střelecká nemohoucnost Plamenů, které vychytával vynikající Tomáš Kalousek. Hned v úvodu si na něm vylámali zuby během pár okamžiků ve výborných šancích Man, Sobotka, Plachý i Doležal. Ve stejném duchu pak pokračovaly další minuty. Plameny tloukly na kutnohorskou bránu, ale Kalousek odmítal otevřít. V pětapadesáté minutě málem hostující Pelán připravil Ježka o účast na univerziádě, když po jeho zákroku zůstal ležet na ledě a nevypadalo to s ním vůbec dobře. Naštěstí vše dobře dopadlo, dohrál zápas a měl by být v pořádku.

Při následné přesilovce domácích čtyři na tři však vyrobila jinak zodpovědná a důsledná žďárská obrana asi jedinou větší chybu a v tu chvíli skvělým zákrokem v důležitý okamžik, podržel svůj tým také Peter Babkovič. Přihrávku mezi Součkem a Benešem na modré vystihl Kraučuk a nikým neatakován uháněl na Babkoviče, který mu při pokusu o blafák do bekhendu vypíchl kotouč. Pak se již opět musel ohánět hlavně gólman Sršňů. Obzvláště napilno měl dvě a půl minuty před koncem, kdy před ním rozpoutali úplné peklo Dobiáš, Ježek a Štěpánek. Vzápětí se opět blýskl důležitým zákrokem Babkovič.

Když však z žádných těchto šancí branka nepadla, přistoupila hostující lavička v čase 58:44 nejprve k oddechovému času a k následné hře v šesti bez brankáře. Hosté se tím dostali do tlaku a nebezpečných situací. Po závaru skončil Babkovič bez masky tak se opět vhazovalo před jeho brankou. V posledních sekundách však již získali puk domácí a vyhodili ze třetiny. Ve středním pásmu se jej ujal Jiří Man, zamířil přesně do opuštěné kutnohorské klece, ale časomíra byla o zlomek sekundy rychlejší a tak již nebyla branka uznána.

Hosté ukázali, že ještě zdaleka nevzdali boj o play-off a předvedli na žďárských bouchalkách velmi bojovný výkon, který zejména ve druhé třetině činil domácím velké potíže. Žďárští sice ukázali opět divákům tradiční přehlídku promarněných šancí, ale tentokrát přidali i obrovskou bojovnost, zodpovědnost a důslednost, díky čemuž dokázali v těžkém zápase uhájit těsné jednobrankové vedení.

To jim přineslo tři body do tabulky a tříbodový náskok do souboje o play-off, navíc získali výhodu lepších vzájemných utkání, pro případ rovnosti bodů se svým dnešním soupeřem. Za tři dny však již pokračuje druhá liga devětadvacátým kolem a šňůra tří domácích zápasů vyvrcholí zřejmě nejtěžším duelem proti jednomu z největších favoritů naší skupiny. Na Bouchalky přijede aktuálně druhý tým tabulky Jindřichův Hradec a věříme, že opět přijde vysoká návštěva příznivců podpořit Plameny a vytvořit znovu skvělou hokejovou atmosféru.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Dnešní zápas zhodnotím stejně jako ten předešlý. Klukům patří velké poděkování za dnešní výkon, který byl neuvěřitelně obětavý a bylo vidět, že chtěli a šli za vítězstvím, prali se o to jako hladoví psi. I když to byl úplně odlišný zápas nebo spíš právě proto, že dnes vyhrát bylo ještě těžší než proti Kolínu. Musím říci, že mě Kutná Hora velmi překvapila. Čekal jsem, že budou bránit, budou hlídat střední pásmo, ale opak byl pravdou. Plošně napadali dvěma i třemi hráči a důsledně k nám přistupovali, což nám často dělalo problémy. Ale klobouk dolů, před tím, jak to utkání kluci zvládli. Přestože jsme prohrávali 1:2, tak se z toho ještě během té druhé třetiny dostali a vlastní vůlí a touhou po vítězství ten zápas zvrátili. Když si pak promítnu třetí třetinu, tak až na tu jednu chybu, kdy nám ujeli a tam nás skvěle podržel gólman ve strašně důležitý okamžik, tak to byl parádní výkon, kterému chyběly zas a znovu jen góly, ale to je pořád dokola. Myslím, že kdybychom dali během třetí třetiny tak, budu-li hodně skromný tři až čtyři góly, odpovídalo by to té převaze a těm šancím. Ten tlak byl tak obrovský, že mě z toho až mrazilo. Pak ten dramatický závěr vyplynul z toho výsledku, ale kluci to poctivě a obětavě odmakali, padali do střel, prostě super a toho si ohromně vážím a takovouhle bojovnost opravdu oceňuji. Udělali jsme další krok, ale ještě zbývá osm zápasů a musíme jít dál k tomu, co všichni chceme.

Jiří Mlika (trenér TJ Sršni Kutná Hora):
Jsme smutní z toho, že ojíždíme ze Žďáru bez bodů. Myslím, že jsme nebyli horší tým, ale měli jsme smůlu. Nechtěl bych nikoho nějak vyzdvihovat, ale výborný zápas odchytal Tomáš Kalousek a příchod Vaška Adamce zpátky do Kutné Hory mužstvu hodně prospěl, můžu-li to říci po jednom utkání. Ve třetí třetině nám asi už trochu chyběly síly a podle mého názoru je to tím, že u nás není dostatečná kondice. I přesto jsme tam nějaké šance měli, jako třeba Michal Kraučuk.

Fotogalerie