Pohaslé Plameny nechaly Draky odletět i s body

Zveřejněno 07.11.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Trutnov
13., neděle 7.11.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Trutnov ZNS - TRU
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Smejkal, Koželuh, Souček, Fibikar, Pleva, Heřmanský, Vránek, Sobotka M. (A), Bukáček (C), Dítě, Kunstmüller, Dobiáš, Kočan, Kotlík, Havelka, Janda, Sobotka R.
Trutnov: Škrabelj - Antonín (A), Kuna, Chytráček, Dlab, Dome, Stehno, Havlíček, Mikolášek, Šimoníček, Jankovský, Klement, Jindřich, Malinský (C), Chochola
Branky a nahrávky: 6. Dítě (Pleva), 12. Kunstmüller (Koželuh) - 17. Šimoníček (Chochola, Jindřich), 21. Malinský (Šimoníček, Jindřich), 50. Šimoníček (Jindřich, Kuna), 58. Mikolášek (Chochola)
Rozhodčí: Čech - Lukš, Musil
Vyloučení: 6:4 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 654
Střely na branku:
Průběh utkání: 2:0, 2:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Návštěvníci dnešního utkání se asi nestačili divit, především ve druhé a třetí třetině, co se stalo s mužstvem, které před čtyřmi dny předvedlo parádní výkon a porazilo mnohem silnějšího soupeře, než byl ten dnešní. Po dobrém úvodu, ve kterém získali žďárští hokejisté dvoubrankové vedení, následně předvedli asi nejhorší výkon letošní sezóny a umožnili trutnovským Drakům dokonalý obrat zápasu.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Zápas začal pro domácí výborně, od prvních okamžiků si vytvářeli převahu a soupeře nepouštěli do žádných nebezpečnějších situací. Svoji herní převahu záhy projevili i brankově. V šesté minutě vyslal tvrdou střelu na Škrabelje Martin Pleva, k vyraženému puku se dostal Jiří Dítě a pro něho už nebyl problém trefit odkrytou trutnovskou branku. Ještě lépe to s domácími vypadalo ve dvanácté minutě. Při signalizovaném vyloučení Trutnova zvýšil na dvoubrankové vedení Luboš Kunstmüller, který po asistenci Aleše Koželuha zvednul puk přes ležícího Škrabelje do jeho sítě. Když o chvíli později získaly Plameny dvojnásobnou přesilovku, těšili se fanoušci na další brankový příděl do trutnovské branky.

Místo toho se však začaly dít věci, po kterých diváky postupně opouštěla dobrá nálada. Nejprve domácí ještě málem inkasovali při přesile pěti proti třem. Pleva napálil puk do před ním stojícího Chocholy, který okamžitě vystartoval do brejku, ale na pozorně chytajícího Slámu si nepřišel. Jiskra a aktivita na straně Žďáru se začala vytrácet a sedmnáctá minuta definitivně znamenala pomyslnou výměnu domácího mužstva. Odstartoval to nešťastně inkasovaný gól Jiřího Šimoníčka, který vystřelil z prostoru kruhů a když už se zdálo, že má Sláma puk v lapačce, tak ještě vyletěl a skončil v domácí svatyni. Hosté sahali po vyrovnání v samotném závěru úvodní třetiny, když podobně vyražený kotouč od Slámy dopadl těsně za jeho záda a vůbec o něm nevěděl, ale ještě před tím, než skončil za brankovou čárou, stihli jej domácí hráči uklidit do bezpečí.

Co se však nepodařilo Drakům v závěru první dvacetiminutovky, to dokázali hned na začátku té druhé, když Slámu překonal Jiří Malinský. Branka znovu inkasovaná v úvodu druhé třetiny, poslala domácí do kolen. Jejich hra úplně ztratila koncepci, systém, agresivitu a postupně i přesnost a rychlost. Zápas se odehrával spíše ve středním pásmu a diváci marně čekali na pohlednější hokejovou akci a to na obou stranách. Svůj podíl na tom měla i série tří vyloučení žďárských hokejistů ve druhé polovině třetiny, které ale hosté nedokázali využít nejen ke vstřelení branky, ale ani k jejímu vážnějšímu ohrožení. Vypadalo to asi tak, že Trutnovští se propracovali do útočného pásma, kde trochu zakombinovali, k puku se dostal někdo z domácí bránící čtveřice, vyhodil jej přes všechny čáry a situace se opakovala. Jedinou vážnější šanci měl v poslední minutě domácí Petr Janda, který dokázal Škrabelje propálit, ale puk z něj vyjel pomalu a jeden z bránících hráčů, jej včas odpálil mimo nebezpečí. Po čtyřiceti minutách hry byl stav vyrovnaný 2:2.

Závěrečná třetina pokračovala v duchu té druhé. K vidění byl podobný obraz hry, kdy domácí hromadili nepřesnosti a jako bonus poskytli několik „námazů“ na soupeřovu hokejku. To ještě více dostávalo Plameny do útlumu, ze kterého nebyly sto se dostat. Ani Draci nepředváděli nijak oslnivý hokej, ale hráli trpělivě a vědomí si neškodnosti domácích, čekali na svoji příležitost. Ta přišla v padesáté minutě, když se střela Jiřího Šimoníčka šťastně odrazila od domácího obránce za záda bezmocného Slámy a Trutnovští dokonali obrat v zápase. Inkasovaná branka trochu probrala žďárské hráče z letargie a zvýšili svoji aktivitu, které však scházela nějaká překvapivá myšlenka a většinou i přesnost. Když to nešlo kombinačně, pokoušeli se hráči prosadit individuálně, ale ani tudy cesta nevedla. S přibývajícím časem narůstala také nervozita a obava ze špatného konce zápasu.

Ten opravdu přišel a prakticky veškeré naděje Plamenů na úspěch uhasil tři minuty před závěrečnou sirénou Martin Mikolášek asi nejhezčí akcí zápasu. Jeho střela z vrcholu kruhů měla ty nejlepší parametry, kromě rychlosti a razance i dokonalou přesnost, když zazvonila o tyčku a skončila za zády nešťastného Slámy, který proti tomuto projektilu neměl žádnou šanci. Do konce zápasu zbývaly necelé dvě minuty a jiskřičku naděje pro domácí mohl vykřesat Vránek, který dostal nezištnou přihrávku od Kočana, ale nedokázal trefit kotouč a poslat jej do úplně odkryté trutnovské branky. O možnost závěrečného tlaku a pokusu o zázrak se připravili Žďárští vyloučením Plevy za seknutí do brankářovy lapačky při snaze trefit puk ze vzduchu.

Špatný hokej, špatný výkon, špatný výsledek. Takto by se dal stručně charakterizovat dnešní zápas. Hosté rovněž nepředvedli příliš oslnivý hokejový výkon, ale dokonale zvládli zápas po taktické stránce. Poctivou hrou a trpělivostí si v relativním klidu zajistili spravedlivý import tří bodů od Sázavy do Podkrkonoší.

Fotogalerie