První domácí zápas úspěšný – Milevsko zdoláno

Zveřejněno 19.09.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Milevsko
2., neděle 19.9.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Milevsko ZNS - MIL
SKLH Žďár nad Sázavou: Kousal – Smejkal, Heřmanský, Doležal, Koželuh, Souček, Pleva, Fibikar, Mulfhait - Sobotka M., Vránek, Plachý, Bukáček, Kunstmüler, Dítě, Dobiáš, Sobotka R., Bašnár, Kočan, Štěpánek P., Kotlík
Milevsko: Panec, Pipek – Klíma, Štěrba, Dvořák, Štych, Škulina, Čunát, Kořánek, Květoň, Rezek, Fořt, Müller, Matějka, Silbernágl, Hamelre, Heřmánek, Špánek, Nikodém, Novák
Branky a nahrávky: 13. Koželuh (Vránek), 34. Heřmanský (Bukáček), 40. Koželuh (Bukáček), 50. Plachý (Sobotka M., Doležal), 60. Plachý (Vránek) - 10. Heřmánek (Štych, Novák), 14. Hamerle (Heřmánek, Silbernágl), 48. Kořánek (Květoň)
Rozhodčí: Chlaň - Potůček, Tasch Vyloučení: 7:10 Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 542
Střely na branku: 35:29
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 5:3
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárské Plameny se dnes poprvé představily domácím fanouškům na vlastním ledě. Začátek zápasu lépe zvládali hosté z Milevska, domácí byli viditelně nervózní a Jihočeši ukazovali, proč v úvodním kole přehráli favorita z Jindřichova Hradce. Druhá třetina však patřila Žďárským, kteří v ní otočili nepříznivý vývoj zápasu a v dramatické závěrečné třetině si již nenechali zisk prvních tří ligových bodů utéci.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Začátek utkání patřil hostujícímu Milevsku, jehož hokejisté ty domácí přehrávali a dostali se do několika nebezpečných šancí, které však likvidoval domácí gólman Kousal. V desáté minutě ale unikl po pravém křídle Jiří Heřmánek, před brankovištěm si položil Kousala a přesnou trefou k tyčce otevřel skóre utkání. Záhy dostali domácí výhodu přesilové hry za vyhozený puk hostí a blízko vyrovnání se ocitl Kunstmüller, ale ve vyložené šanci nedokázal Panece překonat. V poslední sekundě této početní výhody však přeci jen srovnal stav Aleš Koželuh, který se výborně zorientoval ve skrumáži před brankou hostí, asistenci si připsal Jakub Vránek.

Radost domácích fanoušků z vyrovnání ovšem trvala jen něco málo přes minutu a hosté udeřili podruhé, když se dostali do přečíslení tři na jednoho. Po nahrávkách Sirbernágla a Heřmánka si z druhé vlny najel Jakub Hamerle a z mezikruží rozvlnil síť žďárské branky. Nadále byli Jihočeši nebezpečnějším týmem. Domácí se nedokázali dostat do tlaku a snad nervozita z nedobře vyvíjejícího se úvodního zápasu před domácím publikem, jim svazovala ruce. Puky jim přeskakovaly přes hokejky, přihrávky kazily nepřesnosti, hra postrádala nápad, zatímco hosté hráli velmi aktivně a jejich herní projev byl velmi jistý. Před dalším navýšením náskoku Milevska zachraňoval Plameny pozorný Kousal a především díky jemu odcházeli domácí do kabin pouze s jednobrankovým mankem.

Do prostřední periody vstoupili Žďárští již lépe a obraz hry minimálně vyrovnali. Domácí postupně přebírali aktivitu na svoje hokejky a to především díky nedisciplinovanosti hostujících hráčů, kteří v této části hry odseděli celkem čtrnáct minut na trestné lavici. Ve dvou šancích se ocitl Plachý a v jedenatřicáté minutě měl na hokejce vyrovnání Štěpánek, který tváří v tvář Panecovi neuspěl. Ve čtyřiatřicáté minutě však uspěl Vít Heřmanský, který dostal na modrou čáru přihrávku od Miroslava Bukáčka a přesně umístěnou trefou z prostoru mezi kruhy, prostřelil milevského gólmana. V zápětí dostali hosté šanci zahrát si půlminutovou přesilovku pět na tři, ale domácí se dokázali ubránit. Ve třicáté osmé minutě přišly zřejmě rozhodující okamžiky zápasu. Nejprve vyhodil milevský Čunát opět puk mimo hřiště a byl potrestán dvouminutovým trestem za zdržování hry. V následné přesilovce se blýskl parádním zákrokem Panec, který vychytal krásnou souhru domácích.

Půldruhé minuty před druhou sirénou nezkrotil svoji vysokou hůl Květoň a vyfasoval dvě plus dvě minuty, takže i domácí získali půlminutovou dvojnásobnou přesilovku. Během ní vypálil dělovku Koželuh, která však jen orazítkovala horní tyč Panecovi branky. Aleš Koželuh si pak lépe seřídil mířidla a třináct sekund před koncem druhé třetiny, kdy již byli hosté ve čtyřech, avšak při dalším signalizovaném vyloučení Milevska, již mířil o pár centimetrů níže a kotouč zazvonil mezi horní a zadní tyčkou. Rozhodčí okamžitě známým gestem signalizoval vstřelenou branku, avšak následovala ještě delší komunikace mezi hlavním a brankovým rozhodčím a milevskými hráči. Následně ale svůj verdikt potvrdil a domácí tím otočili vývoj utkání ve svůj prospěch. Navíc podle nové úpravy pravidel se signalizovaný trest nerušil, pouze se ukončil první dvouminutový trest Květoně a domácí tím získali plné dvě minuty přesilovky pěti proti třem. Odehrálo se však pouze zbývajících třináct sekund a tak téměř celá dvojnásobná výhoda zůstala Plamenům do úvodu třetí části zápasu.

Nabídnutou příležitostí k pojištění náskoku však domácí pohrdli, největší šanci k tomu měl Plachý, který nedokázal trefit odkrytou část milevské branky. Další gólovky následovaly a žďárští mnohem častěji okupovali obrané území Jihočechů, tvořili hru a chybělo jen přesnější zakončení k tomu, aby získali výraznější vedení. Platonickou převahu Žďáru pak v osmačtyřicáté minutě potrestal Milan Kořánek, který dorazil střelu Tomáše Květoně za Kousalova záda a bylo opět vyrovnáno.

Ovšem o dvě minuty později předvedla excelentní akci první žďárská formace. Tomáš Doležal vybojoval kotouč ve středním pásmu, zavezl jej do útočné třetiny, kde nahrál Martinu Sobotkovi, jenž přiťukl puk před branku, kde si již najížděl volný kapitán Jiří Plachý a ten se již tentokrát nemýlil a vrátil domácím vedení. Za další tři minuty mohlo být opět vyrovnáno, když se hosté řítili na Kousala dva na jednoho, ale žďárský gólman byl proti. Minutu před koncem třetí třetiny si hosté vyžádali oddechový čas a následně se jali bojovat o vyrovnání bez brankáře se šesti hráči v poli. Nejprve sice před Kousalem nebezpečně zatápěli, ale pak po jejich chybě na modré vybojoval kotouč Jakub Vránek, poslal jej Jiřímu Plachému, který měl již snadnou práci a do opuštěné milevské klece pečetil první vítězství žďárských Plamenů v nové sezóně.

Vítězství je o to cennější, že bylo doslova vydřené a vybojované proti silnému a dobře hrajícímu soupeři. Zápas se v první jeho polovině nevyvíjel pro domácí dobře, přesto dokázali zmobilizovat síly a potěšit domácí diváky, kteří je po celý zápas neúnavně povzbuzovali. Po nevydařeném vstupu do soutěže v Kutné Hoře, tak tentokrát žďárští nezaváhali a na domácím ledě si připsali první trojici ligových bodů.

Fotogalerie