Trutnov odjiždí poražen !

Zveřejněno 27.01.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Trutnov
33., středa 27.1.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Trutnov ZNS - TRU
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner - Koželuh, Souček, Zdráhal, Doležal, Smejkal, Novák – Kunstmüller, Bukáček, Dítě, Dobiáš, Štěpánek P., Mühlfait, Vránek, Plachý, Sobotka M., Sobotka R.
Trutnov: Jágr – Pazdera, Mečiar, Mlejnek, Antonín, Měsíček, Poul, Provazník, Chytráček, Jindřich, Březina, Dlab, Mikolášek, Chochola, Šimoníček, Fiedler, Stehno, Mašek, Řehák
Branky a nahrávky: 16. Plachý (Sobotka, Vránek), 18. Sobotka M. (Vránek), 39. Plachý (Sobotka M., Smejkal), 44. Doležal (Bukáček, Dítě), 49. Kunstmüller (Dítě, Doležal) - 11. Šimoníček (Stehno, Fiedler), 22. Dlab (Chochola), 54. Jindřich (Březina, Chytráček)
Rozhodčí: Hejduk - Křivohlavý, Zídek
Vyloučení: 6:8 navíc Chytráček (TRU) 10min OT Využití: 3:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 568
Střely na branku:
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:3
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Necelých šest stovek důkladně promrzlých diváků, zahřála dnes výhra domácího SKLH nad hosty z Tutnova. Žďárští mohli zápas rozhodnout již v úvodní třetině, ve které ostřelovali soupeřovu branku a jedna vyložená šance střídala druhou, avšak heroický výkon brankáře Jágra držel Trutnov nad vodou a navíc z první vážnější akce se hosté ujali vedení, které však domácí ještě do konce třetiny otočili. Poměr střel v první dvacetiminutovce 22:3 hovoří za vše. Jedním z rozhodujících okamžiků zápasu, bylo trestné střílení Trutnova za stavu 3:2 v samotném závěru druhé třetiny, se kterým si brankář Vajner bravurně poradil. Závěrečná třetina již opět patřila domácím a naprosto zaslouženě si připisují velmi důležité tři body do druholigové tabulky.

Reportáž

Ještě před zápasem vznikly trenéru Benákovi opět potíže se sestavou. V úterý přepadla Martina Sobotku střevní chřipka, která ho pořádně zdecimovala a do poslední chvíle nebylo jisté, zda bude moci nastoupit. Stejné potíže začaly trápit Martina Součka jen pár hodin před začátkem zápasu.

Vlastní utkání začalo velkým náporem domácích a již během první minuty musel Jágr v trutnovské brance řešit dvě nebezpečné situace. A ve stejném duchu pokračovaly i následující minuty. Žádná z velkých šancí však ukazatelem skóre nepohnula. Ať už to byl Dobiáš, který ani nadvakrát Jágra nepřekonal, šikovná teč Štěpánka nebo přečíslení Kunstmüllera s Bukáčkem. Během první poloviny úvodní třetiny se hrálo prakticky na jednu branku a kdyby alespoň část šancí dokázali domácí využít, mohl dostat vývoj zápasu jasný směr. Stal se však pravý opak, po jedenácti minutách hry se dostali trutnovští do přečíslení a hned z této první vážnější akce se ujali vedení trefou Jiřího Šimoníčka. O čtyři minuty později se do další z bezpočtu šancí dostal Bukáček, který se při početní výhodě prosmýkl před branku, ale gólmana nepřekonal. Avšak ještě při této přesilovce předvedla parádní akci, tentokrát již s gólovým zakončením Sobotkova formace. Vránek získal kotouč, nahrál jej Sobotkovi za branku, který poslal nahrávku přímo na hokejku Jiřího Plachého a ten konečně odčaroval Jágrovu branku. Po dvou minutách obrací skóre ve prospěch domácích Martin Sobotka, když se po Vránkově přihrávce dostal osamocen před Jágra, kterého si šikovně položil a byť s problémy a nadvakrát, přeci jen podruhé rozsvítil červené světlo za trutnovskou brankou. O minutu později měl gólovou pojistku na hokejce Kunstmüller, když tváří v tvář Jágrovi, vyslal puk přesně do pravého horního rohu branky, ale trutnovský brankař vymrštil svojí lapačku a nebezpečnou střelu zneškodnil. První třetina byla ve znamení velké herní převahy domácích, což dokladuje poměr střel 22:3, s čímž ostře kontrastuje stav po první části hry 2:1, dokládající chabou střeleckou produktivitu Žďáru.

Hned v úvodu druhé třetiny si vytvořili domácí další příležitost k navýšení náskoku akcí jako z kopíráku z prvního gólu. Sobotka za brankou, přihrávka na hůl Plachého mezi kruhy… Této kopii však chybělo to nejdůležitější, gólové zakončení. Jak se později ukázalo, kapitán Plachý se tím připravil o hattrick. Po dvaceti sekundách se opět potvrdilo staré známé pořekadlo „nedáš – dostaneš“. A tato akce hostů se opět nápadně podobala jejich první brance. Chochola zatáhl kotouč po pravém křídle a v přečíslení dva na jednoho nahrál volnému Štěpánu Dlabovi, který nikým neatakován prostřelil Vajnera a bylo vyrovnáno. To poněkud povzbudilo trutnovské hokejisty, přidali na aktivitě a opticky se hra více vyrovnala. Obou mužstvům se pak naskytlo několik slibných příležitostí. Ani break Dítěte s Kunstmülerem na straně jedné, ani Březinova šance před Vajnerem na straně druhé nenaklonili misky vah ve prospěch některého ze soupeřů. To se podařilo až žďárskému kapitánovi Jiřímu Plachému. Gólovou přihrávku mu při dvojnásobné přesilovce nabídl, kdo jiný, než Martin Sobotka. Do konce druhé třetiny chyběly přesně dvě minuty a na trestné lavici Trutnova zůstal ještě kapitán Pazdera a pokračovala standardní přesilovka domácích. V momentě jeho návratu na led však dostal dlouhou přihrávku a řítil se sám na Vajnera. Za záchranou brzdu zatáhl Smejkal a nedovoleným způsobem Pazderu zneškodnil. Na ukazateli svítil čas 39:54 a rozhodčí Hejduk neváhal a nařídil trestné střílení, jehož exekuce se ujal sám postižený trutnovský kapitán. Pazdera zkusil překonat Vajnera blafákem, ale ten svůj beton umístil ve správnou chvíli na správné místo a tak zařídil, že tento zřejmě zlomový okamžik zápasu vyzněl lépe pro SKLH.

Do třetí a jak se později ukázalo i závěrečné třetiny vstoupili opět lépe žďárští. První příležitost nevyužil Havelka a vzápětí Štěpánek nezkrotil svoji střelu z dobré pozice mezi tři tyče. Ve čtvrté minutě putoval na trestnou lavici opět trutnovský kapitán Pazdera. Třicet sekund potřeboval Tomáš Doležal k využití početní výhody a asistoval mu k tomu Jiří Dítě. Za necelých pět minut poslal Dítě další parádní přihrávku, tentokrát Luboši Kunstmüllerovi na útočnou modrou, který své sólo proměnil přesnou trefou do šibenice a domácí vedli již o tři branky. V padesáté čtvrté minutě si mezi kruhy najel hostující Ladislav Jindřich a vrátil trutnovským naději třetí brankou. Za další dvě minuty se mohli hosté dostat na dostřel jediné branky. Stehno se stahovačkou dostal přes obránce až před Vajnera, ale toho již neošálil. Závěrečných pět minut již domácí odehráli velmi zodpovědně a bez větších problému si své vedení uhlídali. Žďárští si tak po třech prohrách opět připisují tři body do tabulky a to naprosto zaslouženě a dá se říci, že vzhledem k počtu šancí a celkové jasné převaze domácích by zápasu slušel větší brankový rozdíl, ale i toto vítězství určitě fanoušky v extrémně mrazivém večeru zahřálo.

 

Ohlasy po utkání

Martin Řehák (asistent trenéra HC Trutnov):
Domácí byli dnes dvě třetiny rychlejší, měli spoustu gólových příležitostí a nás držel nad vodou gólman. Spokojeni dnes můžeme být jen s druhou třetinou, kdy si myslím, že jsme byli i o krok dravější a rychlejší zase my. Hokej se ale hraje šedesát minut a domácí dali víc gólů a proto vyhráli. Myslím že zaslouženě, jelikož byli po čtyřicet minut lepším týmem.
Myslíte, že zlomovým okamžikem mohlo být neproměněné trestné střílení v samotném závěru druhé třetiny?
Asi kdybychom tím srovnali těsně před koncem druhé třetiny na 3:3, tak by se asi to utkání vyvíjelo jinak. Takhle jsme před třetí třetinou prohrávali a domácí pak nastoupili, dali nám dva góly a neříkám, že bylo úplně po zápase, ale přeci jen tříbrankový náskok byl už pro domácí dostatečný. Když porovnáte výkon vašeho týmu v neděli proti Písku a dnes…?
Kdybychom dnes zopakovali nedělní výkon proti Písku, tak si myslím, že bychom si minimálně nějaký bod dnes odvezli. Dnes nám dobře zahrála třetí lajna, mladí kluci z Hradce, ale ty dvě další lajny se dnes celkem hledaly, zatímco v neděli hrál celý mančaft. A to je pak znát, když šlapou všechny tři pětky. Proti Písku to byl dravý a zodpovědný výkon na hranici sebeobětování, ale dnes naši hráči byli po dvě třetiny všude o krok později a to rozhodlo.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
V tomto zápase jsme předvedli parádní výkon, kdy zahráli všechny tři lajny. Šancí jsme měli minimálně na dva zápasy a to je pořád náš největší problém. Na to jsme dojeli už v těch předchozích zápasech s Kobrou a v Kolíně, kde jsme měli také spoustu šancí a nějaké body jsme mohli získat, ale góly dával jen soupeř. Jsem rád, že jsme to konečně dnes potvrdili vítězstvím. Pořád ale je to proměňování šancí náš velký handicap, nemáme klid a jistotu v zakončení, je tam zbytečná nervozita. Chtěl bych ale hráčům poděkovat za dnešní perfektní výkon, určitě to byl náš nejlepší letošní zápas. (myšleno v letošním kalendářním roce - pozn.redakce)

Fotogalerie