Žďár potvrdil formu i doma

Zveřejněno 28.09.2009 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Lední medvědi Pelhřimov
4., neděle 27.9.2009
SKLH Žďár nad Sázavou - Lední medvědi Pelhřimov ZNS - PEL
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner - Pleva, Doležal, Smejkal, Šulc, Sobotka R., Fibikar - Plachý, Sobotka M., Havelka - Bukáček, Kunstmüller, Dítě - Kaut, Kočan, Dobiáš
Lední medvědi Pelhřimov: Míča - Rašner, Moščic, Meloun, Plch, Česnek, Procházka, Vrdlovec, Jelínek, Kasalý, Tecl, Plachý, Kubát, Dostál, Lazorišák, Hadrava, Pelán, Jánský, Votápek, Dvořák
Branky a nahrávky: 25. Plachý (TS), 35. Sobotka M., 38. Smejkal, 38. Dítě (Kunstmüller, Vajner), 45. Kunstmüller (Pleva, Bukáček), 47. Kaut (Pleva) - 4. Jánský (Dostál), 46. Tecl (Vrdlovec, Lazorišák), 57. Česnek (Kubát, Lazorišák)
Rozhodčí: Pokorný - Drobílek, Doležálek
Vyloučení: 7:14 navíc Bukáček (ZNS) a Procházka (PEL) 10 min OT
Využití: 3:0 V oslabení: . Diváci: 720
Střely na branku: 35:36
Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:2, 6:2, 6:3
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Před slušně zaplněnými Bouchalkami v konkurenci letního počasí a prodlouženého víkendu, se v neděli představili hokejisté žďárského SKLH poprvé na domácím ledě. Nástup do zápasu však domácím nevyšel podle jejich představ a po první třetině prohrávali s posledním Pelhřimovem 0:1. Druhá třetina však přinesla parádní obrat na 4:1 a v závěrečné části zápasu již žďárští v pohodě kontrolovali své vítězství. Při domácím týmu tentokrát stálo i štěstí, neboť pelhřimovští nastřelili čtyřikrát tyčku, z toho dvakrát ještě ve chvíli, kdy vedli. Naopak domácí vstřelili zlomovou branku na 3:1 šťastnou trefou z poloviny hřiště. Kromě štěstí a zlepšeného výkonu, pomohli domácím k obratu i vynikající fanoušci, kteří bouřlivě podporovali své hráče od prvních okamžiků, až po závěrečnou "děkovačku", především však v těžkých chvílích první třetiny.

Reportáž

Po třech úspěšných zápasech na ledech soupeřů nastupovali domácí do zápasu, proti zatím bezbodovému Pelhřimovu, v roli favorita. První třetina však tomuto papírovému předpokladu neodpovídala a domácí se nemohli dostat do tempa, naopak Spartak často ohrožoval žďárskou branku a již ve čtvrté minutě poslal hosty do vedení Martin Jánský. Žďárští pak působili zakřiknutě a nemohli se dostat k vyrovnání, naopak hosté si vytvářeli další šance, ale opora žďárské svatyně Vratislav Vajner v těchto okamžicích podržel svůj tým. Při domácích stálo i štěstí, když hosté dvakrát rozezvonili tyč Vajnerovi branky.

Druhá třetina přinesla velkolepý obrat. Vše začalo nenápadně a první zlomový okamžik nastal ve třetí minutě, kdy byli vyloučeni dva domácí hráči a hostům se naskytla jeden a půl minutová přesilovka 5 na 3 a tím velká příležitost ke zvýšení vedení. Toho však Spartak nedokázal využít a naopak, ve chvíli kdy naskakoval na led první z vyloučených Jiří Kaut, dostal se k puku a řítil se sám na Míčovu branku, byl faulován a rozhodčí nařídil trestné střílení. Po chvíli váhání se exekuce ujal kapitán Jiří Plachý, který přesně mířenou střelou prostřelil Míču. Od té chvíle se domácí mužstvo výrazně zvedlo a začalo přebírat otěže zápasu do svých rukou. O deset minut později přetavil aktivitu Žďáru svým důrazem Martin Sobotka, který si vyhrál buly a sám o tyčku poslal svůj tým do vedení. Druhý zlomový okamžik zápasu přinesla osmnáctá minuta prostřední části. Brankář Míča očekával nahození puku po mantinelu a vydal se mu vstříc, ke kotouči se však dostal domácí Tomáš Smejkal a téměř z poloviny hříště zasadil hostům třetí ránu. To však ještě nebylo vše. Za necelou minutu zvýšil vedení žďárského týmu Jiří Dítě, kterému k jeho brance asistovali Kunstmüller a dokonce i brankář Vajner.

Do závěrečné třetiny nastoupili domácí ve velké pohodě a nedávali hostům žádnou naději na zvrat v utkání. V páté minutě přidal pátou branku Luboš Kunstmüller po asistenci Bukáčka a Plevy. Vzápětí pak snížil kapitán Pelhřimova Martin Tecl , který využil po přihrávkách Vrdlovce a Lazorišáka nepozornosti domácí obrany. O další minutu později však vrátil Žďáru čtyřbrankový náskok Jiří Kaut. Domácí pak již s přehledem kontrolovali výsledek, avšak s pocitem dostatečného náskoku občas pouštěli uzdu koncentrovanosti a tak několikrát nechali vyniknout Vajnera v domácí brance. Až v samotném závěru se ještě podařilo hostům korigovat výsledek z hole Jana Česneka za asistence Kubáta a Lazorišáka. Domácí tak v derby o druholigového krále Vysočiny zaslouženě vyhráli, připsali si další tři body do tabulky a potvrdili tak svoji dobrou letošní formu a famózní vstup do soutěže.

 

Ohlasy po utkání

Pavel Zmrhal (trenér Spartak Pelhřimov):
Konečně se nám povedlo, že jsme šli do vedení, to se nám za celou dobu ještě nestalo. Bohužel přišlo to, co nás doprovází teď všechny ty čtyři zápasy. Mančaft v pohodě není a hráči do toho nedávají všechno, co by dávat měli. Nebojujeme, nejsme schopni se o výsledek porvat. Když dostaneme gól, jako dneska ty dva nešťastné na 2:1 a 3:1, tak se už z toho nemůžeme zvednout a kupíme neskutečné chyby, padne na nás deka a nejsme schopni sehrát základní hokejové věci. Určitě z dnešního neúspěchu nemohu vinit brankáře Pavla Míču, musí mu pomoci i spoluhráči aby i on byl v pohodě. Prostě tak jak celý mančaft je v nepohodě, tak se třeba dopustí chyby i on. Já jsem rád, že k nám přijel, znám ho dva roky a vím, že chytá dobře. Jeho služby budeme chtít využívat minimálně do uzdravení Pavla Maláče. Je to ale věc celého mužstva, není to v brankáři. Před každým zápasem si říkáme jedem, jedem, jdeme do dalšího zápasu…, tyhle řeči, ale zůstávají jen v kabině a na led se to už nedostane. Musím říci, že závidím Žďáru, na to v jakých hrají podmínkách, i když my taky ideální podmínky nemáme, ale jsou to hráči, kteří jsou tady místní a jsou to takoví srdcaři a podle toho taky vypadají ty výsledky, které Žďár má.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
První třetinu jsme měli hroznou, byla to naše nejhorší letošní třetina, ale zaplaťpánbůh, že jsme měli štěstí. Vím, že Pelhřimov je silný mančaft a my na ně moc neumíme zahrát, už loni se nám s nimi moc nedařilo. Ale bohudík pro nás to dopadlo dobře. Kdybychom po první třetině prohrávali 0:3, tak by se nikdo nemohl divit. Potom ale musím poděkovat všem hráčům, že tou bojovností to zvedli, dostali se do zápasu a dokázali ho takhle otočit. A hlavně zase díky gólmanovi, který nás drží od začátku sezóny. Takovýhle začátek soutěže jsme fakt nečekali, měli jsme tři zápasy venku a navíc máme pořád vysokou marodku. Doufám, že se už dáme do „cajku“ a bude to pořád klapat, protože parta je to výborná a navíc máme skvělé fanoušky a ti si to zaslouží.

Fotogalerie