HAV - ZNS 3:5 - Skvělá třetí třetina rozhodla o výhře Plamenů

Zveřejněno 08.10.2022 | Redakce
AZ Havířov SKLH Žďár nad Sázavou
5., sobota 8.10.2022
AZ Havířov - SKLH Žďár nad Sázavou HAV - ZNS
AZ Havířov: Štipčák (Šindelka) – Mrowiec, Havlík, Bílek, Ščurek, Kunc, Dudáš (C) – Kofroň, Spratek, Pastor, Tvrdý, Apolenář, Ćmiel, Antoníček, Mrva (A), Krupa, Plevka, Zdeněk (A), Pawliczek.
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Vít) – Pleva (C), Macek, Grauer, Půža, Lojek, Peslar – Štěpánek, Prokš (A), Wasserbauer, Bureš (A), Pilný, Adam, Chlubna, Gregar, Jícha, Kotlík, Vaňkovský, Štola.
Branky a nahrávky: 8. Apolenář (Pawliczek), 23. Pawliczek (Antoníček), 52. Apolenář (Antoníček) – 44. Lojek (Prokš), 45. Kotlík (Gregar, Jícha), 48. Prokš (Bureš), 53. Štěpánek (Peslar, Lojek), 60. Kotlík (Pleva, Půža). Rozhodčí: Kapitanov - Gančarčík, Hladík. Vyloučení: 8:6 + Sláma (ZNS) OT Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 646. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:5.
První minuty utkání patřily jednoznačně domácím, kteří ale z tohoto tlaku dokázali vytěžit pouze jednu branku. Bohužel pro Plameny hned v úvodu druhého dějství se prosadili Havíři podruhé a s hosty to vypadalo špatně. Jenomže ve třetí třetině přišel od Plamenů doslova gólový uragán, pěti přesnými zásahy dokázaly otočit skóre a připisují si tak do tabulky důležité tři body.

Reportáž

Sobotní podvečer čekal naše hokejisty po dlouhých 30 letech souboj se Havířovem. Hned v úvodní minutě se dokázal dostat do velké šance domácí Ćmiel, ale jeho bekhendový pokus skončil na betonu Slámy. Havířov byl v úvodní části první třetiny hodně aktivní a střílel prakticky ze všech pozic, což nakonec vedlo i k brance. V 8. minutě ujel po pravém křídle Dominik Pawliczek, jeho střelu dokázal ještě Sláma vyrazit, ale před brankou se zjevil Jakub Apolenář, který propálil Slámu do pravého horního růžku – 1:0. Hosté následně začali hrát aktivně, k čemuž jim pomohly i přesilové hry. V nich byly Plameny nebezpečné, ale v brance byl spolehlivý Marek Štipčák. Stejně jako v 19. minutě, kdy se dokázal Žďár dostat do dvou velkých šancí, ale v zakončení hostům přeci jen něco chybělo. Po první třetině tak Havířov vedl 1:0.

Ve druhé třetině byl Havířov hodně aktivní. Nejprve ve 23. minutě nastřelil Antoníček tyčku, ale následně se dokázal dostat k odraženému puku Dominik Pawliczek, který zakončil přesně do levého růžku hostující branky – 2:0. Ve 28. minutě se dostat k tvrdé střele od modré v přesilovce hostující Lojek, ale Štipčák vytáhl pohotový semafor. AZet se dostal do přesilovek, ale v nich se stav utkání neměnil. Ve 37. minutě se dostal Antoníček sám před Slámu, ale svou střelu nedokázal dostat mezi tři tyče. Hosté sice měli v závěru druhé třetiny menší šanci, ale Chlubna ztroskotal na Štipčákovi. Po dvou třetinách vedl AZet 2:0.


Ve třetí třetině se ale děly velké věci. Ve 44. minutě dokázaly Plameny snížit na rozdíl jediné branky, když se ujala tvrdá střela Martina Lojka od modré čáry – 2:1. O necelou minutu později hosté vyrovnali po bekhendové dorážce Dana Kotlíka – 2:2. To ale nebylo vše. Ve 48. minutě se hosté ze Žďáru dokázali dostat dokonce do vedení. Marek Prokš se obtočil kolem pravé tyčky havířovské branky a dostal puk za Štipčáka – 2:3. Havířov byl pak aktivní a za svou snahu byl odměněn vyrovnávací brankou. Puku se ujal Jakub Apolenář, který všem ujel a prostřelil v 52. minutě brankáře Slámu – 3:3. Bohužel pro domácí ale hned v 53. minutě Plameny znovu vedly, když se Petr Štěpánek dokázal dostat k odraženému puku, který zametl za Štipčáka – 3:4. Havířov zkusil v závěru hru v šesti, ale na tuto branku už nedokázal reagovat. Naopak hosté své vítězství, o kterém rozhodli ve třetí třetině, pečetili střelou přes celé hřiště. O branku se zasloužil 20 sekund před koncem třetí třetiny Dan Kotlík – 3:5.
 

Ohlasy po utkání

Jiří Raszka (AZ Havířov): Konečně jsme do zápasu vstoupili aktivně, lépe než v těch dvou utkáních. Soupeře jsme přitlačili a nějaké šance jsme si vytvořili. Vedli jsme 1:0, ale bohužel dostaneme soupeře do hry naším oslabením, kdy máme v první třetině čtyři vyloučené, což je neakceptovatelné. Tím se soupeř trochu dostal do hry, ale my jsme udrželi nulu po dvou třetinách a vedli jsme 2:0. Nabádali jsme hráče v kabině, aby hráli zodpovědně, neustupovali z našeho systému. Bohužel třetí třetina byl totální zkrat a velké individuální chyby, které nás poslali tam, kam nás poslali. A jak říkám, je to neomluvitelné. Budeme si nad tím muset sednout individuálně s hráči a to se už nemůže opakovat. Nemůžeme dvě třetiny víceméně hrát lépe než soupeř a pak to poslat ve třetí třetině do kytek a opět doma prohrát.

Martin Sobotka (SKLH Žďár nad Sázavou): Věděli jsme, že Havířov doma dva zápasy prohrál a bude chtít za každou cenu vyhrát. Chtěli jsme dobře bránit, hrát dobře ve střední pásmu, nedělat zbytečné chyby, ale to se nám bohužel první dvě třetiny moc nedařilo. Ve třetí třetině jsme stáhli hru ze čtyř pětek na tři a tam se to zlomilo. Začali jsme více napadat a napadaly nám tam naštěstí dva góly. Chtěli jsme se odpíchnout k vítězství a zaplať pánbůh nám tak ta třetí třetina vyšla.