HOM - ZNS 3:4 - Zápas plný obratů nakonec dopadl lépe pro Plameny

Zveřejněno 28.09.2022 | Redakce, Jan Hochman
SHKM Hodonín SKLH Žďár nad Sázavou
2., středa 28.9.2022
SHKM Hodonín - SKLH Žďár nad Sázavou HOM - ZNS
SHKM Hodonín: Holík (Dolíška) - Šmach, Němec, Polesný, Kališ, Rauš, Škápík, Kučera - Peš, Medek, Krejčiřík, Bartes, Popelka, Štědrý, Charvát, Sajdl, Hložánek, Dufek, Matějka, Krejčí.
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Vít) - Macek, Havlík, Pleva, Pražák, Svoboda, Lojek - Pilný, Štola, Grauer, Vaňkovský, Wasserbauer, Štěpánek, Jícha, Prokš, Adam, Chlubna, Gregar, Bureš.
Branky a nahrávky: 34. Medek (Polesný), 37. Popelka (Matějka, Kališ), 40. Dufek (Polesný) – 12. Grauer (Bureš, Pleva), 17. Vaňkovský (Chlubna, Pilný), 48. Havlík (Bureš, Macek), 53. Jicha (Prokš). Rozhodčí: Maťašovský - Mikšík, Kučera. Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 896. Střely na branku: 38:40. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:4.
Po absolutně nezvládnutém prvním kole vyrazily Plameny ke druhému zápasu letošní sezony do Hodonína, kde se postavily tamnímu Baníku. Zápas plný zvratů nakonec zvládly lépe naši hokejisté, i díky skvělému výkonu brankáře Jiřího Slámy, a tak si do tabulky připisují první body. Nyní je již čeká první domácí utkání, když přivítají na Bouchalkách nepříjemnou Opavu.

Reportáž

Souboji s nováčkem druhé ligy předcházela česká státní hymna, a také čestné buly starosty města Hodonína Libora Střechy. Pak už se proti sobě postavili centři prvních útoků a šlo se na věc. Velmi slušně zaplněné tribuny hodonínského stadionu viděly od úvodních minut opatrný, ale rychlý hokej. Optickou převahu měli v první části domácí borci, ti si také vypracovali několik velmi slibných gólových šancí, všechny ale skončily buď ve výstroji hostujícího golmana, nebo mimo jeho svatyni. Zato hosté ukázali svou produktivitu. V polovině dvanácté minuty vystřelil Jakub Grauer Plamenům vedení, když svou střelu schoval za clonícího spoluhráče a Holík musel lovit puk ze své sítě. Tři minuty před první pauzou nedokázal Rauš na červené čáře zastavit skákající kotouč, čímž se hosté dostali do situace dva na jednoho a tu zakončil Filip Vaňkovský střelou pod horní tyč.
Druhá část hry, respektive její druhá polovina, ale patřila domácímu celku. Ve čtyřiatřicáté minutě si Robin Medek vybruslil od zadního mantinelu až k domácí střídačce, střelou po zemi nachytal Slámu v hostující brance a zaznamenal historicky první gól Baníku ve 2. lize. O tři minuty později už bylo vyrovnáno. Postaral se o to Adam Popelka, kterému nezištně do gólovky přihrál na hranici brankoviště Matějka. Skvělou šestiminutovky pak sedmnáct vteřin před koncem druhé části podtrhl v přesilové hře Aleš Dufek, jehož ránu od modré čáry zastavila až síť hostující klece. Do poslední dvacetiminutovky tak šli domácí s těsným jednobrankovým vedením.
To drželo slovácké mužstvo až do osmačtyřicáté minuty, kdy si bránící pětice nepohlídala Ladislava Havlíka, který přes tři clonící hráče překonal Holíka potřetí. Baník se mohl rychle vrátit zpět do vedení, ale Krejčiřík ani Charvát své příležitosti gólem nezakončili. A tak přišel další trest. Po několika odrazech před brankovištěm domácích se puk dostal na hůl Lukáše Jíchy, který jej pohotově poslal do branky. Domácí se snažili o vyrovnání, v závěru to hned dvakrát zkusili se šesti hráči, na kýženou vyrovnávací trefu ale nedosáhli. Z prvních ligových bodů v sezoně se tak dnes radovali svěřenci Martina Sobotky a napravili tak výbuch z úvodního utkání v Kopřivnici.
 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka (SKLH Žďár nad Sázavou): Hodnocení dnešního zápasu bude samozřejmě dobré, protože jsme nakonec vyhráli 4:3. První třetina byla vcelku vyrovnaná, myslím si, že nás na začátku hodně podržel Jirka Sláma, díky němuž se podařilo udržet bezbrankový stav. Následně jsme se dokázali dostat do dvoubrankového vedení, takže první třetina dopadla z našeho pohledu výborně, zejména díky Jirkovi Slámovi; hráli jsme celkově dobrý hokej, v útočném pásmu jsme se prosazovali, měli jsme spoustu dalších šancí. Ve druhé třetině přišel výpadek, hodně mě mrzí ta pětiminutovka ke konci druhé třetiny, kdy jsme nechali zbytečně soupeře otočit skóre. Přesto si velmi cením nasazení a bojovnosti ve třetí třetině, kdy jsme zápas nevzdali a podařilo se nám jej otočit na 4:3, což se nám v závěru utkání silou vůle podařilo udržet. Musím znovu vyzdvihnout výkon Jirky Slámy, který nás dnes neskutečně podržel, což byl základ úspěchu.