Sobotka, Plachý a spol. vydřeli zdánlivě ztracený zápas !

Zveřejněno 28.01.2009 | mk, vs, jh
SKLH Žďár nad Sázavou Lední medvědi Pelhřimov
35., středa 28.1.2009
SKLH Žďár nad Sázavou - Lední medvědi Pelhřimov ZNS - PEL
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner – Koželuh, Souček, Moščic, Fibikar, Pleva, R.Sobotka – M.Sobotka, Plachý, Havelka, Vránek, Dítě, Mühlfait, Fila, Burián, Kožár, Hron
Lední medvědi Pelhřimov: Linhart – Bílek, Kašpar, Krpálek, Meloun, Vácha, Rusnák – Hadrava, Heřman, Hrbatý, Kočan, Kubát, Pelán, Plachý, Tecl, Votápek, Plch
Branky a nahrávky: 3. Koželuh (M.Sobotka), 32. Sobotka M. (Havelka), 44. Sobotka M. (Koželuh), 47. Pleva (Sobotka M.), 52. Plachý (Sobotka M., Havelka), 65. Plachý (Koželuh, Pleva) - 13. Plachý (Tecl, Heřman), 17. Plachý (Meloun), 24. Hadrava (Kočan), 39. Pelán (Kubát), 53. Plch (Pelán)
Rozhodčí: Stolín – Křivohlavý, Šmika
Vyloučení: 12:10, navíc Souček (ZNS) a Heřman (PEL) 10 min. OT Využití: 2:2
Diváci: 860
Střely na branku: 36:34
Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4, 5:4, 5:5, 6:5
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - V utkání plném vyloučení se hrál tvrdý a bojovný hokej, který však příliš hokejové krásy nepobral. Šlo o hodně a tak to byl více boj než hokej. Po slibném úvodu se dostali domácí do útlumu, čehož Spartak využil k otočení skóre a dlouho udržoval dvoubrankové vedení. Když po dvou třetinách žďárští hokejisté prohrávali 2:4, bylo na žďárských Bouchalkách dost smutno a asi jen pár bezbřehých optimistů věřilo, že domácí i počtvrté v letošním roce doma zvítězí. Téměř 900 diváků mělo však možnost ve třetí třetině sledovat velký obrat, ke kterému zavelela první řada pod taktovkou kapitána Jirky Plachého. Spartakovci se pak ještě jednou zakousli a vybojovali pro svoje barvy bod za remízu. V nastaveném čase se však misky vah přiklonili na naši stranu a žďárští tak i dnes udrželi letošní domácí neporazitelnost.

Reportáž

První třetina přinesla oboustranné hokejové trápení. Hra postrádala tempo, chyběla myšlenka a přesná nahrávka. Světlou výjimkou byla první gólová akce domácích. Martin Sobotka zatáhl puk těsně za útočnou modrou a tam ho zkušeně podržel, aby pak přesnou nahrávkou našel rozjetého Aleše Koželuha. Ten bombou z kruhů otevřel skóre zápasu. V polovině třetiny byli krátce po sobě vyloučeni tři domácí hráči. Dvojnásobnou přesilovku hosté využili ke srovnání skóre, když se z dorážky prosadil Tomáš Plachý. Do konce třetiny navíc stačili hosté otočit průběh zápasu. V 16.minutě se prosadil po závaru v útočné třetině opět Tomáš Plachý.
Do druhé třetiny vstoupili domácí aktivněji. Z jejich strany ubylo nepřesností, naopak přidali na nasazení a bojovnosti. Ale paradoxně to byli opět hosté, kdo se radoval z branky. Šťastným střelcem byl Hadrava, když puk za Vajnerova proskočil s notnou dávkou štěstí a doslova se doplazil do branky. V polovině třetiny se domácí dočkali alespoň snížení. Havelka vysunul Martina Sobotku, Linhart sice jeho blafák vystihl, ale puk mu přesto prošel pod tělem do branky. Domácí byli v těchto fázích lepším týmem, vypracovali si i několik slibných střeleckých příležitostí, ale v koncovce byli bezradní. Naopak hosté vytěžili z minima maximum. V závěru třetiny se po nedorozumění domácích hráčů ocitl zcela sám před Vajnerem Pelán a bekhendem jej překonal počtvté.
Třetí třetina se nesla ve znamení domácí snahy o vyrovnání. První krok udělali už po čtyřech minutách. Fila byl v úniku faulován a v ponechané výhodě a velkém zmatku před soupeřovým brankářem dopravil puk do sítě Martin Sobotka. A M.Sobotka pokračoval dál ve svém galapředstavení. Už za dvě minuty znovu zamotal hlavu soupeřovým obráncům. Jeho následný střelecký pokus ještě stačil Linhart zastavit, ale u vyraženého puku byl první Martin Pleva a v pádu jej vrátil přes bezmocného gólmana do branky. A za pět minut dokonali domácí obrat v zápase. V přesilovce to byl opět Martin Sobotka, kdo na sebe natáhl v rohu bránící hráče, aby vzápětí našel přesnou přihrávkou zcela nehlídaného Jirku Plachého. Ten ranou z voleje konečně protrhl střeleckou smůlu a přiklonil misky vah na stranu domácích. Jenže radost z vedení měla jepičí život. Vzápětí dostali hosté výhodu přesilové hry, kterou už po 5 vteřinách využil střelou od modré hostující obránce Plch. Skóre se pak i přes úpornou snahu obou mužstev do konce třetiny nezměnilo a na řadu tak přišlo prodloužení.
V něm se ujal režie rozhodčí. Nejprve domácím přísně vyloučil Plevu a když domácí oslabení ustáli, vyloučil hostům stejně přísně Plcha. Hosté už tolik štěstí neměli a domácí kapitán Jirka Plachý svou druhou brankou rozhodl o zisku druhého bodu pro domácí.
 

Ohlasy po utkání

Jiří Žůrek (trenér Spartak Pelhřimov):
Takový zápas se hodnotí těžko, protože jenom a jenom vlastníma chybama jsme si tenhle zápas prohráli. Soupeř rozhodně nebyl lepší a nemohu říct ani, že by to bylo o štěstí nebo o smůle. Soupeři jsme prostě umožnili našima hrubýma chybama dát branky a i když my jsme šance měli, tak jsme je neproměňovali. To je asi všechno, protože jak jsem řekl, tenhle zápas je velice těžké hodnotit.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou)
Dneska musím poděkovat celému mančaftu za bojovný výkon, protože ten zápas už vypadal na jednu stranu, že je rozhodnuto. Ale my jsme ho takovou bojovností, výkonem všech hráčů, všech tří pětek dokázali otočit. Všichni podali bojovný výkon i když se třeba nedařilo tolik v koncovce. Měli jsme hlavně ve druhé třetině spoustu šancí, které jsme neproměnili, naopak jsme dostali zbytečné góly. Měli jsme i hodně vyloučených, za která jsme dost trpěli a byli jsme za ně trestáni i gólově. Super výkon podali gólman Vajner a zejména Martin Sobotka. A já bych chtěl ještě moc poděkovat divákům, kteří svým povzbuzováním hráče vyhecovali k výbornému výkonu!

Fotogalerie