Odveta se vším všudy: Plameny nestačily na suverénní Havlíčkův Brod a odjíždí s vysokou porážkou

Zveřejněno 11.11.2017 | Pavla Dolíhalová
BK Havl.Brod SKLH Žďár nad Sázavou
14., sobota 11.11.2017
BK Havl.Brod - SKLH Žďár nad Sázavou HBR - ZNS
BK Havl.Brod: Novák (D. Marek) – T. Semrád, Vašíček "A", Vala, Kulhánek, Kříž, Balgalvis, Hrabaň – Přidal, Třetina "C", Endál – Voříšek, Milfait "A", Michálek – Kozlík, Ludvík, Kuchta – Chlubna
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva "C", Lojek, Smejkal, P. Marek, Sedláček, Kolda, Hort – Štěpánek, D. Vítek, Kunstmüller "A" – Kovářů, Stehlík, Střecha – Kuřítko, Krupka, Jícha – Gregar, Bureš, J. Nečas – P. Beneš
Branky a nahrávky: 6. Endál (Třetina, Přidal), 24. Vala (Milfait), 31. Kuchta (Kozlík, Ludvík), 32. Endál (Přidal), 35. Kulhánek (Vala, Milfait), 39. Kulhánek (Kuchta), 41. Endál, 56. Michálek (T. Semrád) – 19. Střecha (TS) Rozhodčí: Zdeněk Pokorný – Marek Čelechovský, Jiří Roupec Vyloučení: 6:8 Využití: 3:0 V oslabení: 0:0 Diváci: 1 605 Střely na branku: 42:29 Průběh utkání: 1:0, 1:1, 8:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Ačkoli se dá říct, že překvapení v podobě výhry havlíčkobrodských na jejich ledě se nekonalo, na tento zápas určitě nebude snadné zapomenout. Po vyrovnané první třetině musely Plameny čelit výrazné převaze Bruslařů, kterým se v druhé části povedlo nastřílet pět branek. To už se žďárským nepodařilo dorovnat a z druhého letošního derby si tentokrát své tři body bere Havlíčkův Brod.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž

Že bude utkání vyhrocené se ukázalo už v první minutě zápasu, kdy se po druhém vyhraném buly domácích schylovalo k potyčce, sudí ale včas zasáhli a vznikající konflikt rozehnali. Dva zákroky si hned v úvodu připsal Milan Řehoř, v prvním pokryl puk na hrudi, u druhého si musel vyklepat kotouč z lapačky po nahození Davida Valy. Poté se do hry dostaly i Plameny a na chvíli uzavřely střední pásmo. To se otočilo v momentě, kdy se do situace dva na jednoho dostali domácí, z nichž jednoho dobře zablokoval Ondřej Stehlík a střela mířila mimo Řehořovu klec. Zasahovat musel vzápětí i domácí gólman, se střelou Ondřeje Kovářů si ale bez problému poradil. Netrvalo dlouho a zápas se dočkal první branky utkání, o kterou se postarali domácí. Rychlý brejk po pokusu o zakončení hostujícího hráče rozjeli Bruslaři, Přidal našel Třetinu, který předal kotouč na osu a tam už zakončoval Lukáš Endál, jehož dělovka proletěla nad Řehořovu lapačku - 1:0. Do šance se při přesilové hře Plamenů dostal Ondřej Stehlík, s jeho pokusem si ale poradily Novákovy betony a stav utkání zůstal neměnný. V brance nezahálel ani Řehoř, který čelil ráně domácího Milfajta, jež skončila pouze na hrudi hostujícího gólmana. I Plameny se v polovině prvního dějství dostaly do oslabení, kde vzápětí opět zasahoval Řehoř, který zneškodnil první střelu. Svou roli při další šanci domácích sehrálo štěstí - Tomáš Semrád se trefil těsně nad horní tyč Řehořovy svatyně. Nebylo mu to ale málo a zkoušel hostujícího gólmana i nadále, nejdřív pálil zblízka přímo do výstroje, poté ihned po buly vypálil i Lukáš Endál, Řehoř byl ale připraven. I následné pokusy Žďáru skončily tam, kde začíná obrana Bruslařů - Ondřej Kovářů vyjel sám na domácího brankáře, puk mu ale sebral jeden z domácích a když se o střelu od modré pokusil Lukáš Hort, přispěchal jeden z Bruslařů a do rány se položil. Svou možnost na vyrovnání skóre ale Plameny využily poté, co díky faulu domácích jely trestné střílení. S tím si parádně poradil Tomáš Střecha, který po dvou naznačeních vymetl horní růžek domácí branky a zajistil tak Plamenům klidnější odchod do kabin po první třetině - 1:1.

Druhá třetina začala smolně pro Žďár. Ten se totiž musel bránit přesilovce pět na tři, která ale naštěstí pro Plameny neměla dlouhého trvání. Za nesportovní chování byl vyloučen jeden z domácích a hosté tak čelili standardní početní převaze, tu ovšem také zvládli. Po dalším parádním zákroku Řehoře, který vychytal Třetinovu střelu do poloodkryté klece, se i tak do vedení opět dostal Havlíčkův Brod, který tentokrát využil přesilovku. Po nahrávce Milfaita vypálil od modré David Vala, jehož střela zapadla přesně k pravé tyči Řehořovy klece a Plameny měly zase co dotahovat - 2:1. Hostující gólman nicméně dalším pokusům Bruslařů čelil úspěšně a stydět se za své zákroky nemusel ani domácí Novák, který si naopak pohlídal jednoho z Plamenů. Za krosček byl v čase 27:37 vyloučen Vašíček a Plameny se dostaly do početní převahy. Zkoušely kombinovat před domácí brankou a Novák čelil dvěma trefám do výstroje, to bylo ale z přesilovky všechno a do hry se opět dostali domácí. V čase 30:14 se prosadil Petr Kuchta, který dostal nabídku od Kozlíka a střílel z pravého kruhu na skóre 3:1. To už byli Bruslaři posílení dalším sebevědomím a o minutu později zvyšovali další brankou. Tentokrát z levého kruhu pálil Lukáš Endál, který podtrhl aktivní hru domácích a bohužel i neúspěch Řehoře, jehož šel okamžitě střídat Sláma - 4:1. Ten musel čelit hned několika střelám domácích a ač si s většinou poradil, s další přesilovkou Havlíčkova Brodu už nic dělat nedokázal. Tři vteřiny před koncem žďárského oslabení se domácí prosadili už popáté. Z levého křídla pálil Kryštof Kulhánek, jehož střela propadla Slámovi pod vyrážečkou - 5:1. Ačkoli se Plameny dokázaly ubránit další početní převaze domácích, smolnou druhou třetinu vymazat bohužel nedokázaly. Dominující Havlíčkův Brod se totiž hned vzápětí dostal do suverénního pětibrankového vedení a podtrhl tak svou převahu na ledě. Kryštof Kulhánek vybojoval puk od modré a za pomoci Kuchty dokázal překonat přesouvajícího se Slámu - 6:1. Plamenům se do kabin po druhé třetině rozhodně neodcházelo nejlépe.

Havlíčkobrodským vysoký náskok zřejmě nestačil a tak začali úřadovat hned v začátku posledního dějství. O sedmý gól domácích se v čase 40:35 postaral znovu Lukáš Endál, který zblízka protačil kotouč pod betony Slámy a současně se postaral také o svůj hattrick - 7:1. Na Plameny čekaly těžké minuty před úplným koncem zápasu, o zastavení navyšování vedení Bruslařů se staral i Sláma, který si připsal parádní zákrok poté, co svou vyrážečkou odrazil střelu Voříška. Ani následná početní převaha Žďáru s výsledkem utkání nic neudělala a Plameny se musely opět bránit. Oslabení sice zvládly na jedničku, nicméně zbývající čas hrál v neprospěch hostujícího týmu a Bruslaři už naopak jenom dohrávali. Podle toho vypadala i hra. V čase 51:04 si šel za hákování odsedět dvouminutový trest domácí Tomáš Semrád a Plameny hrály další přesilovku. Co by to bylo za derby, kdyby se neodehrála alespoň jedna divácky zajímavá bitka. Do té se pustil Balgavis spolu s Vítkem a oba byli taktéž vyslání do kabin za hrubost. Domácí byli se šestibrankovým vedením nejspíš spokojeni, proto se do ničeho velkého nepouštěli, ale když přišla možnost v podobě přesilové hry, dokázali podtrhnout žďárský zmar dalším gólem. David Michálek se prosadil ranou do horního růžku - 8:1. Stejná možnost se v samém závěru naskytla i žďárským hráčům, ti ji nicméně využít nedokázali. Ubíhaly poslední vteřiny sobotní bitvy a havlíčkobrodští oprávněně začali slavit svůj úspěch. V tomto derby Vysočiny si po zásluze berou tři body a suverénně se tak drží na prvním místě tabulky.

 

Ohlasy po utkání


Radovan Biegl (asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou):
"O osudu celýho zápasu rozhodlo pět minut ve druhý třetině, kdy jsme dostali tři slepený góly. V tu chvíli bylo v podstatě po zápase. Havlíčkův Brod má natolik kvalitní a zkušený mužstvo, že už nebylo v našich silách s tím něco udělat, hráli v pohodě. Musíme si z toho vzít ponaučení, ale důležitější zápasy budou teď následovat. Moravský Budějovice a Tábor, to budou pro nás nesmírně důležitý zápasy. Po dlouhý době jsme prohráli derby v základní části, stalo se to. Myslím, že bychom si z toho měli vzít ponaučení a stejně tak i někteří jedinci v našem fanouškovském táboru, protože to, co předvedli s tou pyrotechnikou, to prostě na stadion nepatří."