Drama se šťastným koncem přineslo tři body

Zveřejněno 22.10.2016 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou David Servis
9., sobota 22.10.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - David Servis ZNS - DCB
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř – Pleva, Beneš, Staněk, Kolda, Smejkal, Vítek, Půža, Bureš, Kuřítko, Malec, Kunstmüller, Kaňka, Střecha T., Krupka, Kovářů, Červenka, Gregar
David Servis: Kůdela – Chaloupka, Škopek, Zich, Matoušek, Žáček, Fleischman, Ferebauer, Bárta, Vylíčil, Bílek, Šesták, Sumerauer, Suchánek, Marek, Volf, Babchuck, Zayml
Branky a nahrávky: 23. Gregar (Beneš, Řehoř), 38. Střecha T. (Malec, Kunstmüller), 54. Malec (Bureš), 55. Červenka (Kaňka, Kunstmüller), 58. Kaňka (Kunstmüller, Červenka) – 26. Ferebauer (Suchánek, Sumerauer), 35. Bárta (Sumerauer)
Rozhodčí: Slavka – Musil, Komínek
Vyloučení: 6:5+TS Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 614
Střely na branku: 36:22 (7:7, 12:10, 17:5) Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2
Hráč zápasu:Martin Gregar (ZNS), Hynek Kůdela (DCB)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Sobotní večer byl ve znamení devátého kola druhé hokejové ligy a na Bouchalkách se poprvé v historii představil nováček třetí nejvyšší soutěže HC David Servis České Budějovice. Tým z jihočeské metropole však dal žďárským hokejistům pořádně zabrat a na očekávané tři body se museli pořádně nadřít. V závěru druhé třetiny dokonce Plameny prohrávaly 1:2, ale vyrovnání ve druhé a tříbrankový příděl ve třetí části hry nakonec přinesly kýžené vítězství.

Foto: Jan Škárka

Reportáž

Domácí vstoupili do utkání velmi aktivně a od prvních okamžiků svého soupeře přehrávali. Avšak proti dobře zformované obraně hostů se těžko prosazovali. Naopak v osmé minutě si první obrovskou šanci utkání vypracovali Jihočeši, ale osamocený Zayml se svoji kličkou narazil na skvělý zákrok Milana Řehoře. Hosté pak postupně vyrovnávali hru, ale díky výborným zákrokům obou brankářů byl po dvaceti minutách stav skóre bezbrankový.

Gólový účet zápasu otevřeli až ve 23. minutě Žďárští. Nejprve ujel na budějovickou branku Červenka, ale hostujícího gólmana nepřekonal. O pár sekund později si však Řehoř připsal podíl na brance, když rozehrál kotouč na Beneše, ten vyslal po pravém křídle Martina Gregara, jenž parádní trefou nad Kůdelovu lapačku rozvlnil její síť – 1:0. Ve 26 minutě však po chybě Žďáru na vlastní modré a následném přečíslení, vyrovnal Jiří Ferebauer šikovnou tečí Suchánkovy střely - 1:1.

Velkou příležitost získat zpátky vedení měli domácí ve 31. minutě, kdy hráli minutu ve dvojnásobné početní výhodě. Tuto výhodu však nedokázali využít a tak přišel trest. Sumerauer získal ve vlastním obranném pásmu kotouč a vyslal do brejku Jiřího Bártu, jenž perfektně provedeným blafákem zakončeným pod horní tyčku otočil vývoj zápasu na stranu Českých Budějovic – 1:2. Plameny se tlačily do vyrovnání a dvě minuty před druhou sirénou se jim to podařilo. Po přihrávkách Kunstmüllera a Malce sklepl kotouč za Kůdelova záda Tomáš Střecha – 2:2.

V závěrečné dvacetiminutovce bylo zjevné, že domácí se nehodlají s aktuálním stavem smířit a bojovali o tři body ze všech sil. Jihočechy přehrávali, dostávali se do tlaku i do zajímavých šancí, ale ty díky skvělým zákrokům Kůdely zůstávaly dlouho nevyužité. V polovině třetiny vyrazil do brejku Kovářů a byl faulován. Ani následné trestné střílení však gólem neskončilo, když budějovický brankář vystihl jeho forhendovou kličku. Kovářů si vybral ještě jeden smolný okamžik o dvě minuty později, když nedokázal zasunout kotouč do poloodkryté branky.

Napětí na tribunách vrcholilo a fanoušci čekali, zda se domácím borcům podaří zužitkovat herní převahu a strhnout vedení na svoji stranu. To se stalo ve 54. minutě, kdy Burešova nahrávka našla rozjetého Ondřeje Malce, jenž střelou z levého kruhu nad Kůdelův beton poslal Plameny do vedení – 3:2.

A o minutu později bylo na Bouchalkách ještě veseleji. Při závaru před budějovickou brankou se výborně zorientoval Martin Červenka a dorazil puk do odkryté klece, podíl na gólu si připsali Kaňka a Kunstmüller – 4:2. O ještě výraznější brankový rozdíl se v 58. minutě, po nahrávkách Kunstmüllera a Červenky, postaral Michal Kaňka - 5:2.

Ubojované a vydřené vítězství proti nepříjemnému soupeři je cennější, než by se při pohledu na tabulku mohlo zdát. Žďárští hokejisté si teď příliš neodpočinou. Ve středu je čeká druhá část budějovického dvojboje, kdy vycestují na led těch Moravských a zahájí tím druhou čtvrtinu základní části. V sobotu pak na Bouchalkách přivítají Písek.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Nemůžeme se bránit tomu, že jsme byli favoritem. Proto jsme chtěli hned od začátku na ně vletět a dostat se do vedení. Tlak jsme sice měli a nebyla ta první třetina špatná, ale skončila bez gólu. Ve druhé třetině jsme se trápili a nešlo to, což tak někdy bývá. Já si ale cením toho, že v té třetí jsme jasně dominovali, bruslili jsme, hráli jsme a věřili jsme, že ten gól dáme. Nakonec se to podařilo a napadali tam tři góly. Byli jsme trpěliví, nějak bych zásadně neměl co vytknout, kluci chtěli a makali. Bylo to těžké, obzvlášť když jsme prohrávali 2:1, když z našeho největšího tlaku nám ujeli. O to je to ale cennější a možná víc, než, kdybychom vyhráli jednoznačněji. Ale musím říct, že Budějovice hráli dobře, a když takhle budou hrát dál, tak budou mít určitě lepší výsledky, než doposud mají.“

Fotogalerie