Žďár po dobrém výkonu těsně prohrál s Třebíčí

Zveřejněno 12.08.2016 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Třebíč
Přípr.2, pátek 12.8.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - Třebíč ZNS - TRE
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček – Staněk, Beneš, Kolda, Pleva, Březka – Pazourek, Gregar, Kunstmüller, Bureš, Padělek, Vítek, Nováček, Zajíc, Fusek, Peňáz, Hron, Scott
Třebíč: Jekel – Bartejs, Lojek, Čejka, Niko, Wasserbauer Jiří, Přibyl, Hort, Wasserbauer Jan, Milfait, Pokorný, Kusko, Kristl, Psota, Čech, Juraň, Paták, Motloch, Kadlec, Všetečka
Branky a nahrávky: 17. Nováček (Kolda), 32. Pleva (Padělek), 44. Bureš (Padělek, Pleva) – 28. Kusko (Čech), 32. Lojek (Kusko), 41. Wasserbauer Jan (Kristl), 55. Čech (Juraň, Paták)
Rozhodčí: Homola – Zídek, Klouda
Vyloučení: 10:8 Využití: 2:3 V oslabení: 1:0
Diváci: 210
Střely na branku:
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté měli dnes na programu další ze série přípravných utkání, ve kterém je čekal soupeř z první ligy Horácká Slavia Třebíč. A Plameny v něm dokázaly tým vedený bývalým žďárským koučem Martinem Sobotkou notně potrápit. Dvakrát dokonce šly do vedení, ale hosté v závěrečné třetině strhli vedení na svoji stranu a těsným rozdílem zápas vyhráli.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Žďárskému trenérovi Konečnému narušilo plány se sestavou několik omluvenek. Z pracovních a osobních důvodů dnes nemohli nastoupit tři hráči základní sestavy Lukáš Krupka a bratři Střechové. Nejvážnější důvod absence však má kapitán Tomáš Smejkal, který na včerejším tréninku, po zásahu kotoučem, utrpěl hodně závažné zranění oka, se kterým skončil v nemocnici a jeho další kariéra je v ohrožení. Nejdůležitější však je, aby jeho zrak neutrpěl trvalé následky.

Do zápasu tak byli nakonec povoláni i dva hráči, kteří na Bouchlkách v nadcházející sezóně působit nebudou. Aleš Padělek a britský obránce Robson Scott, kteří se s Plameny pouze připravují na své angažmá v anglické lize, kde budou hrát v týmu Peterborough Phantoms s dalším žďárákem Petrem Štěpánkem.

Do utkání vstoupili lépe domácí, kteří překvapivě nejen, že stačili svému prvoligovému soupeři, ale postupně získávali i mírnou herní převahu. Tu dokázali také zužitkovat i s pomocí první přesilové hry, kterou využil Filip Nováček parádní střelou z úhlu bez přípravy, na kterou mu nabil od modré Josef Kolda – 1:0. V závěru úvodní dvacetiminutovky vystrašil ještě třebíčského gólmana nebezpečnou střelou Beneš, která byla ještě tečovaná, ale Jekel ji betonem vytěsnil mimo branku.

Ve druhé třetině již svěřenci trenéra Sobotky přidali na obrátkách a začali potvrzovat svoji prvoligovou příslušnost. Největší šanci k vyrovnání měli Třebíčští ve 24. minutě, kdy se řítili dva na jednoho, ale Blažíčka zachránila tyč. O minutu později dostali výhodu přesilové hry také hosté. Plameny sice dvouminutové oslabení ubránili, ale krátce na to přeci jen Horácká Slavia dosáhla na vyrovnání. Po Čechově nahrávce si z modré sjel Silvestr Kusko a parádní trefou propálil Blažíčka – 1:1. Vyrovnávací branka ještě více hostující tým nakopla a Blažíček měl plné ruce práce.

Z tlaku Třebíče vyplynul faul domácích, ale byli to Žďárští, kteří z této situace těžili. Do přečíslení se doslal Padělek s Martinem Plevou, který perfektním zakončením vrátil Plamenům vedení – 2:1. Radost domácích však neměla dlouhého trvání. Hned po buly se Slavia usadila v útočném pásmu a exžďárský obránce Martin Lojek nekompromisní ránou opět srovnal skóre – 2:2. Nadále však pokračovala převaha třebíčských hokejistů, kteří často zavírali domácí hráče v obranném pásmu a Blažíčka zaměstnávali častou střelbou. Žďárský brankář však skvělými zákroky svůj tým podržel a nedovolil hostům dostat se do vedení. Do kabin tak po druhé třetině odcházeli oba soupeři za nerozhodného stavu.

Ovšem hned po sedmnácti sekundách závěrečné dvacetiminutovky se Horácká Slavia poprvé v zápase ujala vedení. A postaral se o to další ze žďárských odchovanců v třebíčském dresu. Po přesné nahrávce Kristla vyslal za Blažíčkova záda tvrdou střelu Jan Wasserbauer - 2:3. Jenomže ve 44. minutě hrály Plameny další přesilovku a po Plevově nahrávce vypálil Padělek na Jekla a ten kotouč odrazil přímo na hůl Lukáše Bureše, jenž neměl problém rozvlnit síť a bylo znovu srovnáno – 3:3.

Ještě veseleji mohlo být na Bouchalkách v 50. minutě, kdy se do brejku prosmýknul Martin Gregar a byl Čejkou zastaven za cenu faulu. V následném trestném střílení však žďárský forward nedokázal zvednout kotouč nad již ležícího Jekla a stav zápasu tak zůstal nezměněný. O tři minuty později hráli v početní výhodě hosté a domácí se dokázali dlouho v oslabení úspěšně bránit. Několik sekund před vypršením trestu však Třebíčští přeci jen udeřili. Od modré vyslal ránu na Blažíčka Juráň a Martin Čech kotouč ztečoval do sítě – 3:4.

Plameny pak měly ještě dobrou šanci na vyrovnání při dvou přesilových hrách, které se ještě na šestnáct sekund překrývali v přesilu 5 na 3. Domácí toho však již využít nedokázali a když nic nevytěžili ani ze závěrečné power-play, mohli se hosté radovat z těsného vítězství, které bouřlivě oslavovala i velmi početná skupina třebíčských fanoušků, kteří po celý zápas vytvářeli výbornou kulisu.

Svěřence Michala Konečného nyní čekají dva zápasy na ledě soupeřů, ke kterým zajíždí příští týden do Havlíčkova Brodu a do Kolína, kde sehrají další hodně těžké prověrky. Na domácím ledě se Plameny opět představí v úterý 23. srpna, kdy zde přivítají Žihadla z Moravských Budějovic.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Byl to samozřejmě strašně těžký zápas. Hodně jsme si vyzkoušeli oslabení, kterého bylo na můj vkus moc. Pochopitelně to pramenilo z toho, že Třebíč je nabruslená a kluci chvílema nestíhali. Rozhodně to fauly byly a asi dvakrát jsem byl hodně naštvaný, protože to byly z naší strany úplně nesmyslné fauly. Ale jinak si myslím, že jsme byli důstojný soupeř a je na co navázat. Kluci si na sebe trochu upletli bič, protože teď už vím, kde je jejich výkonost a můj úkol je, abych je k tomu vždycky přiblížil a hráli na téhle úrovni trvale a třeba se ještě i zlepšovali. Každopádně, když je to bude bavit, budou takhle bojovat a hrát s takovouhle chutí, tak o to nemám strach.

Martin Sobotka (trenér SK Horácká Slavia Třebíč):
„Před zápasem jsem kluky upozorňoval, že i když jedeme hrát na druhou ligou, tak to bude náročný zápas. I ve druhé lize ti hráči umí bruslit a když budou dodržovat nějakou taktiku a budou bojovat, tak to nebude snadné. V první třetině se o tom hráči přesvědčili sami, že to se Žďárem taková sranda nebude. Takže jsme museli o přestávce v kabině trochu zvýšit hlas a důrazněji klukům domluvit. Druhá třetina už vyzněla v náš prospěch, myslím si, že jsme tam už jsme soupeře přehráli, výrazně přestříleli a vynutili si naším pohybem několik přesilovek. Takže tam už to z naší strany bylo dobré, ale náš problém je koncovka. Natrápíme se na každý gól a to je zatím naše velká slabina. V koncovce nám chybí chladnokrevnost, pereme to gólmanovi do hrudníku, netlačíme se před bránu, nejsme v předbrankovém prostoru důrazní, necloníme před brankářem a z toho ta nízká produktivita pramení. Třetí třetina už byla poměrně vyrovnaná, šlo o to, kdo ten gól dá. Nám se to povedlo, vyhráli jsme a jsme rádi. Ale je tam spousta námětů na přemýšlení, máme z toho video, budeme to rozebírat a celkově nám ten zápas zase ukázal, kteří ti hráči na první ligu mají a kteří ne.“

Zkuste se vrátit o pár měsíců zpět a zhodnotit výkon svých bývalých svěřenců…
Musím říct, že kluci hráli dobře a snad tam z té mojí čtyřleté práce něco je vidět. Věřím, že Michal Konečný to teď s nima dopiluje ještě dál a budou se ještě víc zlepšovat a budou třeba i štikou druhé ligy. Já jim to určitě moc přeju a budu rozhodně kluky sledovat. Jen mě docela mrzí žďárští fanoušci, že nedokázali takovémuhle zápasu vytvořit lepší kulisu a že domácímu Žďáru se prakticky nefandilo.

Fotogalerie