Plameny nepřestávají překvapovat. Série s Táborem srovnána

Zveřejněno 16.03.2016 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Tábor
SF2, středa 16.3.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - Tábor ZNS - TAB
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Lojek, Smejkal "C", Klíma, Beneš, Rašner, Pleva "A" – Gregar, Štěpánek, Kovářů, Pazourek, Kunstmüller, Kaňka, Krupka, Vítek D., Hron, Střecha T.,
Tábor: Klestil – Havran, Hlaveš, Dvořák, Heršálek "A", Klíma, Liška, Kolomý – Tesař, Polodna, Kellner, Vaniš, Zayml, Blažek, Březina, Matušík "C", Pechánek, Boháč, Seidl
Branky a nahrávky: 27. Krupka (Kaňka, Štěpánek), 37. Gregar (Střecha T., Hron), 40. Štěpánek (Kaňka, Lojek), 51. Štěpánek (Beneš), 60. Gregar (Hron, Střecha T.) – 20. Vaniš (Boháč)
Rozhodčí: Dědek, Volf – Polák, Rampír
Vyloučení: 7:12 Využití: 5:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1464
Střely na branku: 25:26 (5:10, 11:5, 8:11)
Průběh utkání: 0:1, 5:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárské Plameny dnes předvedly neuvěřitelné zmrtvýchvstání a po pondělním nezdaru v Táboře a poté, kdy dnes inkasovaly dvacet sekund před první sirénou, předvedly famózní obrat a třemi brankami ve druhé a dvěma ve třetí třetině vyrovnaly semifinálovou sérii na 1:1. V elektrizující atmosféře před téměř patnácti sty diváky žďárští hokejisté ukázali, že je letošní play-off neskutečně baví a že v sobě dokážou najít síly i proti velkým favoritům. Na vítězství se vynikajícím výkonem podílel brankář Jiří Sláma a po dvou gólech si připsali Martin Gregar a Petr Štěpánek.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Po slavnostním zahájení, které obstaraly fotbalové legendy Pavel Kuka a Horst Siegl, se rozjela druhá semifinálová bitva. Hned v úvodu získali Táborští početní výhodu, ale Sláma jejich obrovskou šanci zlikvidoval. Následně byli o něco aktivnější domácí, ale přes výborně organizovanou hru soupeře se nemohli prosadit. Další velkou šanci měli opět Kohouti v sedmé minutě, kdy se rána Kellnera odrazila od horní tyčky a skončila v hledišti.

Hned na to hráli Táborští další přesilovku, ale přes značný tlak nedokázali Slámu překonat. V 16. minutě si v početní výhodě zahráli také Žďárští, ale ani jejich snažení k otevření skóre zápasu nevedlo. Když už se zdálo, že se do kabin půjde za bezbrankového stavu, ujeli domácí obraně dva Táborští na jednoho a přečíslení sehráli bezchybně. Boháč ve správnou chvíli nahrál Marku Vanišovi a ten 20 sekund před první sirénou, nekompromisním zakončením nedal Slámovi šanci – 0:1.

Studená sprcha v podobě gólu do šatny však Sobotkovu družinu nepoložila, ale naopak. Ve druhé dvacetiminutovce domácí rozehráli parádní hokejové představení. Nejprve sice zahrozili Jihočeši, když Kellner v dobré pozici přestřelil žďárskou bránu, ale další minuty už patřily domácímu celku. Ve 25. minutě si Lojek obhodil obránce a pálil z levého kruhu, ale Klestil výborně zasáhl. Tlak domácích sílil a hosté začali faulovat.

Ve 26. minutě si díky tomu vynutili žďárští přesilovku, která se ještě díky chybě hostů při střídání a přílišnému počtu hráčů na ledě, záhy zdvojnásobila. Petr Štěpánek našel nahrávkou skrz brankoviště Michala Kaňku, který ještě přiťukl kotouč mezi kruhy, kde byl volný Lukáš Krupka a ten střelou nad Klestilovi betony vyrovnal na 1:1. Vyrovnání vyburcovalo jak celý stadion, tak žďárské hráče ještě k většímu nasazení a domácí se dostávali do dalších nadějných šancí.

Ve 37. minutě dosáhly Plameny obratu ve skóre, když podruhé potrestaly táborské vyloučení. Tomáš Střecha nasměroval nahrávku na modrou čáru, kde byl připravený Martin Gregar, jenž svižnou střelou po ledě poslal puk až do táborské svatyně – 2:1. Hosté se nepoučili a ve 38. minutě putoval na trestnou lavici Zayml a Žďárští ani touto nabídkou nepohrdli a oplatili soupeři stejnou mincí závěr třetiny. Půl minuty před druhou sirénou nahrál Lojek Kaňkovi, ten přesunul kotouč na pravý kruh, kde byl připravený Petr Štěpánek, jenž přesnou trefou k tyči poslal Plameny do dvoubrankového trháku – 3:1.

Domácí vstoupili do závěrečné třetiny s dvoubrankovým náskokem, ale cesta k jeho udržení byla trnitá. Ve 44. minutě byl na dvě plus deset minut vyloučen Tomáš Střecha za zákrok na hlavu, ale hosté krátce na to počet hráčů na ledě vyrovnali po trestu Polodny za hákování.

Kritická situace a zřejmě zlomové chvíle zápasu se odehrály po 47. minutě, kdy byl Beneš vyloučen na 2+2 minuty za vysokou hůl a o minutu později Pleva za hákování. Jenomže Jihočeši nedokázali ani dlouhou přesilovku ani celé dvě minuty trvající dvojnásobnou početní výhodu využít. Heroický výkon bránící čtveřice, respektive trojice a fantastické Slámovy zákroky držely naděje Plamenů. V 50. minutě měl kontaktní branku na hokejce Matušík, ale netrefil odkrytou branku.

Bouchalky bouřily v nepopsatelném varu a ubráněná oslabení frustrované hosty definitivně zlomila. Naopak žďárským hokejistům přesilové hry svědčily a v 51. minutě další z nich přetavil ve čtvrtou branku Petr Štěpánek, jenž po Benešově nahrávce vystřelil z téměř „nulového“ úhlu na branku a táborský Klíma si srazil puk do vlastní branky – 4:1. V 55. minutě ještě mohli Kohouti vykřesat naději, ale puk pouze orazítkoval tyč Slámovy branky.

Definitivní tečku za druhým semifinálovým zápasem udělali domácí pět sekund před koncem, a jak jinak, než v přesilové hře. Tomáš Střecha zavezl kotouč do útočného pásma, nahrál Josefu Hronovi, jenž našel před brankou volného Martina Gregara a ten trefou do horního rohu dal výsledku konečnou podobu 5:1.

Po pondělním zápase by asi na Plameny nikdo nevsadil, ale Sobotkovi bojovníci ukázali, že i přes nesmírně náročný program v sobě dokážou najít dost sil a porazit i tak silného protivníka, kterým Tábor je. Zároveň tím ukázali, že postup přes vítěze základní části Kolín, nebyl náhodný a že skutečně mají formu na to, trápit i největší favority. Série je vyrovnaná 1:1 a z toho plyne zatím jediné, že hokej se bude na Bouchalkách hrát i na jaře. V neděli 20. března, tedy v první jarní den, bude pokračovat boj o postup do kvalifikace o první ligu, opět u Sázavy a jeden ze soupeřů již bude v tomto zápase mít mečbol a bude moci sérii ukončit. Který z obou rivalů to bude, to ukáže páteční třetí utkání série u táborského Jordánu.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Po prvním zápase v Táboře, který jsme vůbec nezvládli, dělali jsme spoustu faulů a dostali jsme čtyři rychlé góly, tak jsme se chtěli zaměřit na úvod utkání, vycházet z dobré defenzivy a pokusit se dát první branku. Ale odehráli jsme tu první třetinu tak nějak ustrašeně, protože kluci měli ze soupeře až příliš velký respekt, protože je to opravdu hodně kvalitní mančaft. Navíc jsme dostali gól dvacet sekund před koncem první třetiny, což nás mohlo dostat na kolena. Ale cením si nesmírně toho, jak to kluci zvládli, nesložili zbraně a otočili to. Pomohly nám přesilovky, které jsme dokázali využít a otočit to na 3:1. V poslední třetině jsme očekávali obrovský tlak soupeře a měli jsme tam i štěstí, protože asi dvakrát zazvonila tyčka. Strašně nás znovu podržel gólman Jirka Sláma. Zítra zase potrénujeme, trochu to vybruslíme, něco si řekneme a v pátek pojedeme do Tábora se pokusit o malý zázrak.“

.

Tomáš Matušík (trenér HC Tábor):

Tomáš Matušík

„Prohráli jsme 5:1, co bych měl hodnotit… Domácí nám ukázali, jak se hraje play-off. Nechci říkat, že nám to prohrál rozhodčí, ale ve druhé třetině s námi dělal strašné psí kusy. To domácí potřebovali. My jsme potřebovali hrát pět na pět. Ale znovu opakuji, kvůli rozhodčím jsme to neprohráli, takže nebrečíme. Ale prostě ta hra se úplně rozbila a to byla voda na mlýn domácím. No nic, je to 1:1, jedeme dál a v pátek Žďár čekáme…“

Fotogalerie