Uff…, bylo to drama, ale Plameny hoří dál. Rozhodne třetí zápas

Zveřejněno 27.02.2016 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Nymburk
PK2, sobota 27.2.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - Nymburk ZNS - NYM
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček – Lojek, Smejkal, Beneš, Rašner, Pleva, Střecha L.,- Gregar, Štěpánek, Kovářů, Pazourek, Kunstmüller, Bureš, Kaňka, Krupka, Vítek, Střecha T., Hron
Nymburk: Matoušek – Kříž, Knesl, Pýcha, Novák, Loučka, Rittig, Saňa – Stehlík, Jindra, Eis, Bičiště, Protivný, Kuzďas, Král, Michálek, Čapek, Brzák, Barbora, Smejkal
Branky a nahrávky: 15. Beneš (Pleva), 22. Kunstmüller (Štěpánek), 22. Krupka (Vítek D., Kovářů), 64. Kaňka (Štěpánek) – 30. Loučka (Bičiště), 33. Eis (Pýcha, Bičiště), 46. Král
Rozhodčí: Veinfurter – Potůček, Pechánek
Vyloučení: 6:6 Využití: 2:2 V oslabení: 0:1
Diváci: 937
Střely na branku: 44:28 (8:9, 18:8, 14:7 - 4:4)
Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3
Stav série: 1:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Hokejisté SKLH dnes opět, jako již letos mnohokrát, řádně prověřili nervovou soustavu svých fanoušků. Vedení 3:0 v polovině zápasu tomu ale nenasvědčovalo. Ale poté kdy Nymburk využil dvě přesilovky a srovnal ve vlastním oslabení, začalo to pravé drama, které vyústilo až do prodloužení. V něm odmítl vyřazení Plamenů Michal Kaňka a strhnul vítězství na stranu Žďáru. Jestli se letos ještě bude pod Zelenou horou hrát druholigový hokej, o tom se rozhodne v pondělí v Nymburku.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Do odvety za čtvrteční prohraný úvodní zápas předkola v Nymburku, nastoupili dnes Žďárští na Bouchalkách se dvěma změnami v sestavě. Do branky se místo Jiřího Slámy postavil Robin Blažíček a do útoku se po nemoci vrátil David Vítek. V obraně však stále chybí nemocný Pavel Staněk.

První velkou šanci utkání měl ve 3. minutě nymburský Eis, který se osamocený řítil na Blažíčka, jenž však jeho střelu vytěsnil mimo branku. Několik dalších šancí na obou stranách k otevření skóre nevedlo, ale blíže k tomu měli opět hosté, když zazvonili na tyčku Blažíčkovy branky. Nakonec se ale jako první radovali domácí a s nimi téměř tisícovka diváků. V 15. minutě využil přesilovou hru střelou od modré Petr Beneš, kterého vybídl nahrávkou Martin Pleva - 1:0. V závěru úvodní třetiny hráli v početní výhodě hosté, ale jejich tlak na vyrovnání přerušila siréna.

Po přestávce dohráli hosté přesilovku bez vážnějšího ohrožení Blažíčkovy branky a krátce po jejím vypršení udeřili domácí. Petr Štěpánek prostrčil kotouč mezi kruhy na volného Luboše Kunstmüllera, který trefou o horní tyčku překonal Matouška – 2:0. A za pouhých patnáct sekund se na Bouchalkách jásalo znovu. Ondřej Kovářů přiťukl puk Davidu Vítkovi, který jej šikovně posunul Lukáši Krupkovi a ten jej propasíroval skrz Matouškovu výstroj – 3:0.

O snížení se pokusil v dobré šanci Knesl, ale Blažíček vytasil skvělý zákrok. Ve 26. minutě se po Střechově nahrávce ocitl před Matouškem osamocený Gregar, ale nymburský gólman z tohoto souboje vyšel vítězně. Ve 30. minutě začal zápas nabírat obraz dramatu. Hosté využili přesilovku, když Jakub Loučka zachytil vyhozený kotouč na modré, najel si na levý kruh a ranou trefil vzdálenější tyč, jenomže puk se od ní odrazil do Blažíčkových zad a odtud zapadl do branky – 3:1.

Krátce na to mohl vrátit Plamenům tříbrankové vedení Štěpánek, jenž se řítil osamocen na Matouška, ale nedokázal jej překonat. Důležitost této chvíle umocnilo následné vyloučení Lojka, které hosté využili k návratu do zápasu. Od modré vypálil Pýcha, Blažíček jeho střelu neudržel a Stanislav Eis dorazil černou gumu za jeho záda – 3:2.

Žďárský brankář ale o dvě minuty později odmítl vyrovnání, když parádně betonem vykryl nebezpečnou kličku jednoho z hostí. Následovala série několika velkých šancí domácího celku, ale Matoušek byl k nepřekování. A to i v posledních sekundách druhé dvacetiminutovky, kdy se na něj řítil osamocený Kaňka.

V úvodu třetího dějství si domácí opět vytvořili značný tlak, ale ani Gregar ani Beneš, se v nadějných šancích nedokázali prosadit. A tak přišel trest a to v tu nejnevhodnější chvíli, při žďárské přesilovce. Nahrávku mezi dvěma beky, chytře vystihl velezkušený Lukáš Král, upaloval sám na Blažíčka a takový „player“ se obvykle nemýlí, což potvrdil blafákem mezi betony – 3:3. Ve 46. minutě tedy bylo po tříbrankovém náskoku Plamenů a začínalo se od začátku.

V 50. minutě vykryl Blažíček nebezpečnou Stehlíkovu střelu. Na druhé straně si podobně dobře počínal Matoušek proti střele Tomáše Střechy. Druhou desetiminutovky třetí třetiny doprovázely série vyloučení, když na trestnou lavici postupně usedlo po dvou hráčích z obou týmů. Žďárští byli v poslední přesilovce několikrát blízko vedoucí brance a v samotném závěru měli zase více ze hry hosté a několikrát zahrozili Plamenům vyřazením, jenomže Blažíček své mužstvo podržel a nedovolil Polabanu poslat Plameny „na dovolenou“.

Šedesát minut vypršelo bez rozuzlení a utkání dospělo do prodloužení. V něm byli o něco aktivnější domácí a byla na nich znát snaha rozhodnout utkání před samostatnými nájezdy. Ale i Blažíček měl své důležité okamžiky. Ve čtvrté minutě nastaveného času byl vyloučen hostující Bičiště a v následné přesilovce přišlo rozhodnutí. Lukáš Krupka nahrál na pravý kruh Štěpánkovi, který netrefil dobře kotouč, ale stihnul jej posunout před branku na Michala Kaňku, jenž bekhendem zasunul puk mezi Matouškovy betony - 4:3p.

Plameny doslova vydřely výhru a utekly hrobníkovi z lopaty či spíše hasiči od stříkačky. Jenomže zatím si žďárští hokejisté dokázali prodloužit sezónu pouze do pondělí, kdy se teprve rozhodne, který z obou protivníků se postaví ve čtvrtfinále vítězi základní části Kolínu. Ve druhé sérii předkola si již dnes zajistil postup Havlíčkův Brod přes Písek.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Nenastupovali jsme do zápasu v lehké pozici, soupeř vedl 1:0 a my jsme prostě museli vyhrát. Vstoupili jsme do něj dobře, dostali jsme se do vedení až na 3:0, ale pak jsme udělali pár zbytečných faulů a soupeř nás potrestal a snížil na 3:2. No a pak jsme ještě inkasovali vyrovnávací branku při vlastní přesilovce a to byla těžká situace. Ale cením si toho, že to kluky nepoložilo, makali a šli si za tím. Dohráli jsme to aspoň do remízového stavu a pak jsme rozhodli v prodloužení při přesilovce. Několikrát nás podržel gólman Blažíček, obzvláště v tom závěru třetí třetiny i v prodloužení to bylo hodně důležité. Jenomže je to jen první krok a my musíme v pondělí udělat ten druhý v Nymburku.“

Fotogalerie