Plameny v důležitém zápase zdolaly Řisuty

Zveřejněno 14.02.2015 | mk
Řisuty SKLH Žďár nad Sázavou
32., sobota 14.2.2015
Řisuty - SKLH Žďár nad Sázavou RIS - ZNS
Řisuty: Černý - Sedláček, Raclavský, Bílek, Kolařík, Babický, Tomáš, Kašák - Kos, Záleský, Šubrt, Vodička, Brém, Náprstek, Landa, Vlček, Kraus, Vyšín, Krpata
SKLH Žďár nad Sázavou: Vlach (28.Zelený) - Staněk, Smejkal, Vítek M., Beneš, Doležal, Pleva - Gregar, Kunstmüller, Bureš, Chlubna, Kaňka, Plachý, Štěpánek, Vítek, Krupka, Havel
Branky a nahrávky: 16. Náprstek (Raclavský), 23. Náprstek (Kos, Brém), 26. Náprstek, 28. Babický (Vlček, Landa) – 12. Kaňka (Staněk, Štěpánek), 13. Plachý (Kunstmüller), 17. Štěpánek (Kaňka, Kunstmüller), 27. Krupka (Kaňka, Beneš), 37. Vítek (Bureš, Chlubna)
Rozhodčí: Valenta - Marek, Malý
Vyloučení: 3:7 Využití: 2:3 V oslabení: 0:0
Diváci: 112
Střely na branku: 28:31
Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5
S L A N Ý – Žďárští hokejisté dnes sehráli velmi důležité utkání na ledě řisutských Buldoků. Plameny téměř celý zápas vedly, avšak domácí vytrvale skóre dotahovali. Na poslední branku hostů na 4:5 však již reagovat nedokázali a Sobotkova družina si veze ze Slaného velmi cenné tři body.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Před dnešním velmi důležitým utkáním, musel řešit trenér Sobotka určité problémy se sestavou. Kromě univerziádních reprezentantů Slámy a Koldy, neměl dnes žďárský kouč k dispozici ani gólmana Červeného a musel se obejít také bez klíčové opory Aleše Padělka.

Naopak premiéru v dresu „A“ mužstva Plamenů si odbyl žďárský odchovanec a aktuálně hráč Havlíčkova Brodu Tomáš Chlubna a hned si připsal nahrávku na vítěznou branku. Na ledě se poprvé prezentoval také juniorský brankář Martin Zelený, který v polovině zápasu vystřídal Vlacha a již neinkasoval, čímž se významně podílel na dnešním vítězství.

Plameny vstoupily do zápasu aktivně a první třetina se jim velmi vydařila. Především rychlé úvodní dva góly v rozmezí čtyřiceti sekund, byly příjemnou vzpruhou. Nejprve ve 12. minutě skóroval po nahrávkách Staňka a Štěpánka Michal Kaňka - 0:1. Ve třinácté minutě vybídl Kunstmüller ke druhé brance Jiřího Plachého a ten neodmítl a zvýšil na 0:2.

Domácí mužstvo se však nenechalo rychlým nástupem hostů zaskočit a v šestnácté minutě snížili z hole Šimona Náprstka - 1:2. Jenomže 17. minuta přinesla další branku pro SKLH a hosté získali zpět dvoubrankový náskok. Po nahrávkách Kunstmüllera a Kaňky se prosadil Petr Štěpánek - 1:3.

Ovšem o dvoubrankový náskok získaný v úvodní třetině, přišly Plameny hned v úvodu druhé dvacetiminutovky. Ve 23. minutě využili domácí přesilovou hru a po kombinaci Kose a Bréma snížil na 2:3 znovu Šimon Náprstek. A stejný hráč Šimon Náprstek o tři minuty později završil svůj hattrick a zařídil Buldokům vyrovnání – 3:3.

Vyrovnaný stav ale vydržel jen minutu a Lukáš Krupka s asistencí Kaňky a Beneše opět naklonil misky vah na stranu Žďáru – 3:4. Jenomže přestřelka pokračovala a ve 28. minutě opět srovnal stav utkání vyrovnávací trefou Tomáš Babický využitím další početní výhody - 4:4.

Po čtvrtém gólu došlo ke střídání brankářů na straně SKLH. Václava Vlacha nahradil Martin Zelený. Stále to ale nebylo v otázce branek vše a čtyři minuty před druhou sirénou znovu strhnuli vedení na svoji stranu hosté z Vysočiny. Po nahrávkách Chlubny a Bureše popáté rozvlnil síť David Vítek.

Závěrečnou třetinu odehráli Ždárští výborně po taktické stránce. Hráli z dobře zajištěné obrany, kterou jistil spolehlivě Zelený. Střežili důsledně obranné pásmo a nepouštěli soupeře do velkých šancí. Díky tomu dokázaly Plameny své těsné jednobrankové vedení udržet až do úplného závěru zápasu.

Důležitým vítězstvím se Plameny zbavily jednoho z konkurentů v boji o osmičku a Řisuty už nemohou Žďár v tomto ohledu ohrozit. Navíc jsou Buldoci jedním z velmi reálných kandidátů na soupeře SKLH pro osmifinále play-off.

K úplné jistotě udržení mezi nejlepšími osmi celky, potřebují získat Sobotkovi borci z posledních dvou zápasů základní části alespoň jeden bod. Podařit by se jim to mohlo již příští sobotu, kdy se na Bouchalkách utkají s Děčínem, tedy s celkem, který ještě společně s Nymburkem, může teoreticky Plamenům překazit strat play-off na domácím ledě.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Dnes to bylo dobré utkání, konečně se nám podařil nástup a získali jsme si vedení. Díky zbytečným chybám a zbytečným faulům, jsme o něj ale přišli. Nakonec se nám podařilo znovu dostat do vedení a hlavně to udržet. Hodně pozitivně hodnotím to, jak zodpovědně odzadu jsme odehráli tu třetí třetinu a dokázali jsme udržet jednobrankové vedení.“

.