Plameny poprvé doma padly. Bouchalky dobyli Kozlové

Zveřejněno 13.12.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kolín
18., sobota 13.12.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Kolín ZNS - KOL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk (A), Pleva (A), Pilný, Smejkal, Kolda, Vítek M., Beneš – Krupka, Kaňka, Padělek, Kunstmüller, Gregar, Plachý (C), Vítek D., Zídek, Bureš
Kolín: Moravec – Pácal, Hanzl, Kulhánek, Petira, Barták, Skokan, Procházka – Morkes (A), Valášek, Semirád, Malý (C), Klíma, Ježek, Jankovský, Šafránek, Zumr, Kozák, Hlavatý, Navrátil
Branky a nahrávky: 43. Kaňka (Vítek D.) – 18. Jankovský (Šafránek), 27. Petira (Jankovský, Valášek), 32. Zumr (Petira), 37. Valášek (Pácal, Morkes)
Rozhodčí: Humpolíček - Klouda, Mikšík
Vyloučení: 5:5 Využití: 0:2 V oslabení: 0:1
Diváci: 679
Střely na branku: 20:25 (10:8, 3:9, 7:8)
Průběh utkání: 0:4, 1:4
Hráč zápasu: Jiří SLáma (ZNS), Josef Malý (KOL)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Po téměř patnácti měsících dnes nedokázali žďárští hokejisté na domácím ledě bodovat. Po vyrovnané první třetině, byli o jeden gól šťastnější hosté z Kolína, kteří však ve druhé dvacetiminutovce Plameny přehráli a získali rozhodující náskok 4:0. V závěrečné třetině domácí sice ještě zabojovali a pokusili se zdramatizování výsledku, ale stačilo to jen na čestný úspěch.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Od úvodních minut se hrál důrazný a rychlý hokej, ale obrany na obou stranách nepouštěly soupeře do velkých šancí a vše jistili výborní brankáři. Dvě velké příležitosti si vypracovali hosté v rozmezí 13. a 14. minuty, ale v prvním případě puk těsně minul branku a ve druhém se vyznamenal pohotovým zákrokem brankář Sláma.

V 18.minutě již ale ruce modrých dresů letěly nahoru. Šafránek se šikovně prosmýkl mezi dvěma obránci, zavezl puk až za brankovou čáru, odkud naservíroval zpětnou přihrávku na Václava Jankovského, který do poloodkryté brány neměl problém z mezikruží skórovat – 0:1. Vyrovnání měl na hokejce Padělek při přesilovce v závěru třetiny, ale osamocen nevyzrál na Moravce.

Druhá třetina začala dohrávkou přesilovky, která hned pokračovala po dalším vyloučením hostujícího hráče, ale Plameny se prosadit nedokázaly. Další tutovku spálil Padělek ve 25.minutě, kdy po velkém závaru přestřelil nejen ležícího gólmana, ale také brankovou konstrukci.

Místo vyrovnání, si tak vzali slovo opět Středočeši, když po pěkné kombinaci v početní výhodě nabil Jankovský na modrou Michalu Petirovi, který ránou z první propálil vše co mu stálo v cestě – 2:0. Od této chvíle byli Kozlové viditelně lepším týmem a Plameny k ničemu nepouštěli. Žďárští se jen stěží probíjeli do útočného pásma, a když, tak o kotouč rychle přicházeli a naopak hosté zle zatápěli před Slámou.

Tlak Kolína přibrzdilo až další vyloučení ve 32. minutě. Jenomže Plameny s nabídnutou výhodou naložily trestuhodně. Sice nadějně před Moravcem kombinovaly, ale po chybě se hosté dostali do přečíslení, Petira zavezl po pravé straně kotouč do útočného pásma a přesnou nahrávkou našel zcela volného Dominika Zumra, který u vzdálenější tyče jen sklepl puk za Slámova záda – 0:3.

Zmar domácích se ještě více prohluboval a Kolínští hráli ve velké pohodě. Ta se ještě více znásobila ve 37. minutě využitím další přesilovky. Od modré vypálil Pácal, jeho projektil ještě Sláma vyrazil, ale na dorážku Milana Valáška byl již krátký – 4:0.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupili domácí již aktivněji a dokázali častěji soupeře přehrávat a zatlačit v pásmu. Ovoce to přineslo již po necelých třech minutách, když po střele Davida Vítka dorážel kotouč za Moravcova záda Michal Kaňka - 1:4.

Přestože Žďárští dokázali svůj tlak nadále stupňovat a vytvářet si další slibné příležitosti, k nadějnějšímu snížení to nevedlo. S přibývajícím časem si hosté hlídali svůj tříbrankový náskok a žádné závěrečné drama nepřipustili.

Od loňského září neodcházeli hokejisté SKLH v základní části z domácího ledu po šedesáti minutách poraženi. Poprvé se to stalo až dnes, když Bouchalky vyplenili kolínští Kozlové. Sobotkova družina ve středu pocestuje k vysočinskému derby do Moravských Budějovice a za týden se na žďárském stadionu utká s dalším velmi těžkým soupeřem, když na Bouchalkách budou chtít rubat body Baníci ze Sokolova.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Takže zápas nedopadl zdaleka podle našich představ. Samozřejmě jsme chtěli dnes získat tři body. Věděli jsme ale, že přijel velmi kvalitní soupeř, což se potvrdilo. Kolín výborně bruslil, měl skvělý pohyb. První věc je tedy, že nás soupeř přebruslil a druhá byly naše chyby. Opravdu děláme trestuhodné chyby a to nejen dnes, ale dnes nás to stálo body. Soupeř je skutečně kvalitní a dokázal ty naše chyby nekompromisně trestat. My jsme naše šance využít nedokázali a Kolín hrál dobře od obrany, parádně bruslil a využíval naše chyby, takže zaslouženě zvítězil.“

.

Fotogalerie