Z Děčína putují na Vysočinu dva body

Zveřejněno 29.11.2014 | mk
Děčín SKLH Žďár nad Sázavou
16., sobota 29.11.2014
Děčín - SKLH Žďár nad Sázavou DEC - ZNS
Děčín: avinger – Filipovský, Vaněk, Kaltenböck, Hříbal, Klement, Molnár – Hašek, Volráb, Kment – Drnec, Faigl, Vacek – Chovanec, Bezpalec, Polák – Bačák, Strnad, Fojt
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Beneš, Staněk, Pleva, Pilný, Smejkal, Kolda – Padělek, Krupka, Kaňka – Plachý, Kunstmüller, Gregar – Kotlík, Vítek, Havel
Branky a nahrávky: 4. Hašek (Volráb, Kaltenböck) – 55. Gregar (Plachý, Kunstmüller), 65. Padělek
Rozhodčí: Orlický – Marek, Rybáček
Vyloučení: 1:3 navíc Hašek (DEC) 10 min.OT Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 375
Střely na branku: 27:26 (8:10, 13:4, 4:8 - 2:4)
Průběh utkání: 1:0, 1:2
Hráč zápasu: Lukáš Lavinger (DEC), Jiří Sláma (ZNS)
D Ě Č Í N – Žďárští hokejisté dnes nepodali v Děčíně optimální výkon a především v prvních dvou třetinách, se znovu proti Medvědům trápili. Domácí šli do vedení hned v úvodu zápasu a to se jim dařilo držet až do 55.minuty, kdy vyrovnal Gregar. Tři body mohl ještě Plamenům zajistit Padělek v poslední minutě, ale svůj brejk neproměnil. Zařídil však druhý bod v samostatných nájezdech, když dvakrát skóroval.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Domácím se podařil vstup do utkání a již ve 4.minutě se z první vážnější akce dostali do vedení. Po zmatcích Plamenů před vlastní brankou vznikla nepřehledná situace, ve které se nejlépe zorientoval Jaroslav Hašek a dorazil kotouč za Slámova záda – 1:0.

Po rychlé úvodní brance však přišel dlouhý půst. Medvědi velmi dobře pokrývali střední pásmo a hostům se nedařilo proniknout před děčínského brankáře Lavingera. Špatný pohyb a pomalé přihrávky Žďáru, navíc domácímu celku jeho defenzivní roli poměrně usnadňovaly. Veškeré střelecké pokusy pak končily na skvělém Lavingerovi.

Nejvážnější šanci v úvodní třetině si v sedmé minutě vypracoval Kaňka s Gregarem přečíslením dva na jednoho, ale prvně jmenovaný ve finále netrefil odkrytou bránu. Za zmínku ještě stojí Plachého tyčka v závěru prvního dějství. Na druhé straně musel vytáhnout těžký zákrok Sláma proti nebezpečné střele Kaltenböcka. Další branka již do první sirény ale nepadla a domácí si do kabin odnášeli nejtěsnější vedení.

Kdo čekal, že se po nevydařené úvodní třetině nadechnou Plameny k lepšímu výkonu a zvýší obrátky směrem k obratu zápasu, čekal marně. Naopak, jen díky skvělému Slámovu zákroku po tečované střele Vacka, neprohrávali Žďárští ve 24. minutě již o dvě branky.

Další komplikace pro červenobílé nastala ve 28.minutě, kdy se museli minutu bránit ve třech proti pětici modrých dresů. Bojovností a obětavostí s výraznou pomocí Slámových zákroků však Žďárští dvojnásobné oslabení ubránili. Ovšem, že by to byl pozitivní impuls pro nějaký obrat alespoň v předvedené hře Sobotkových svěřenců, se rozhodně říci nedá.

Spíše naopak, domácí již jen nebránili, ale stále častěji se dostávali před žďárskou branku a několikrát byli blízko ke zvýšení svého vedení. V těchto chvílích držel svůj tým opět Jiří Sláma. Ve 34. minutě musel krýt hned tři nebezpečné střely v krátkém sledu po sobě. Hned nato ujeli Hašek s Vorlábem, ale žďárský gólman znovu skvěle zasáhl a zabránil druhé brance.

O minutu později již na střelu děčínského hráče nedosáhl, ale tentokrát jej, a s ním celý tým, zachránila tyčka. Do ojedinělé šance se dostal Plachý, ale ani Lavinger se nenechal zahanbit. Mnohem více práce měl ale stále žďárský Sláma, a ještě několikrát musel své spoluhráče vytahovat z bryndy. Branka však již nepadla a také po dvou třetinách drželi domácí těsné vedení 1:0.

Třetí třetina již konečně začala ze strany Plamenů vypadat lépe. Hosté si již začínali připouštět, že jim teče do bot a snaha po vyrovnání byla již na ledě znát. Jenomže domácí měli v brance Lavingera a ten i přes zlepšený výkon Žďáru, stále držel svému týmu jednobrankové vedení.

Ve 24. se do brejku rozjel Kunstmüller, ale Lavinger jeho kličku vystihl. Ale ve střehu musel být stále i Sláma, protože ve 45. minutě musel zneškodnit obrovskou šanci Volrába a o půl minuty později vychytal v brejku Kmenta.

Od poloviny třetiny začal tlak hostů gradovat, ale Lavinger byl k nepřekonání. Zlikvidoval další šancí ujíždějícího Kaňky a další závary přej jeho brankou. V 54.minutě stačilo ve skrumáži jen dostrčit kotouč do branky, ale Lavinger opět stihl včas černou gumu zakrýt lapačkou.

Přesně v čase 55:00 se však podařilo hokejistům z Vysočiny odčarovat kouzlo děčínského brankáře. Po přesných přihrávkách Plachého a Kunstmüllera, zametl kotouč do branky Martin Gregar -1:1.

Žďárští se snažili odvést od Labe všechny tři body a mohl to zařídit v 57.minutě Vítek, ale Lavinger byl opět na místě. Ještě větší šanci na vítěznou trefu měl necelou minutu před koncem Padělek, když ujížděl úplně sám na branku, ale děčínský gólman opět potvrdil, že celý zápas bylo velké představení obou maskovaných mužů, kteří si nakonec odnesli také ocenění pro nejlepší hráče svých týmů.

Prodloužení nepřineslo nejen branku, ale ani žádnou vážnější šanci. A tak přišel ke slovu penaltový rozstřel. Jako první se v samostatných nájezdech prosadil ve druhé sérii domácí Volráb a Padělek musel dát. To se mu podařilo a svůj úspěch zopakoval Aleš Padělek také ve čtvrté sérii a zařídil tím druhý bod pro Plameny - 1:2sn.

Dva body sice Žďáru nestačily k posunu v tabulce a nadále mu patří osmá příčka. Pozice kolem 3.— 5. místa, jsou však již „na dostřel“. První polovinu základní části uzavře SKLH příští sobotu na domácím ledě. Na Bouchalky přijede poslední tým západní skupiny HC Klatovy.