Plameny otočily zápas v Děčíně a srovnaly stav série

Zveřejněno 27.02.2014 | mk
Děčín SKLH Žďár nad Sázavou
OF2, čtvrtek 27.2.2014
Děčín - SKLH Žďár nad Sázavou DEC - ZNS
Děčín: Volke – Procházka, Stezka, Kaltenböck, Molnár, Vaněk, Motejlek, Zdvořáček – Tvrzník, Oliverius, Zika – Vegner, Faigl, Racek – Drnec, Šetka, Fojt – Bačák, Merta, Chládek
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Smejkal, Jan, Šír, Beneš, Jícha, Vítek M. – Krupka, Kaňka, Plachý – Kunstmüller, Říha, Dítě – Vítek D., Kotlík, Man – Zídek, Gregar
Branky a nahrávky: 22. Fojt (Drnec) – 42. Staněk (Kunstmüller, Kaňka), 46. Man (Zídek), 60. Beneš (Vítek D.)
Rozhodčí: Jechoutek, Bejček – Beránek, Maštalíř Vyloučení: 6:6 Využití: 0:2 V oslabení: 0:1
Diváci: 500
Střely na branku: 31:26
Průběh utkání: 1:0, 1:3
D Ě Č Í N - Žďárští hokejisté dnes utekli takřka hrobníkovi z lopaty. V Děčíně se odehrávalo obrovské drama, které stálo fanoušky jak na stadionu, tak u onlajnů hodně nervů. Ve druhém osmifinálovém zápase sahali Medvědi po mečbolu, když do závěrečné třetiny vstupovali s vedením 1:0. Vynikajícího Volkeho se Plamenům podařilo opět překonat až v závěrečné dvacetiminutovce a znovu dvakrát. Dnes to však stačilo na obrat zápasu, který v závěru Žďárští potvrdili třetím gólem do opuštěné branky při power-play domácích. SKLH tak srovnal stav série s Děčínem na 1:1 a boj o postup bude pokračovat v sobotu na Bouchalkách.

Foto: Miroslav Zdražil

Reportáž

Oba týmy si uvědomovaly mimořádnou důležitost dnešního zápasu a podle toho i vypadal jeho poměrně opatrný úvod. Postupně se však hráči začali osmělovat a svými střeleckými pokusy zahřívali a rozchytávali oba brankáře, kteří se opět dostali do fantastické formy a znovu to byl hlavně jejich večer.

V první desetiminutovce zaměstnával Martina Volkeho hlavně Kotlík, který byl hodně agilní. Na druhé straně vytáhl ve 13. minutě v oslabení fantastický zákrok Sláma proti nebezpečné ráně Tvrzníka a o minutu později úspěšně čelil spršce děčínských střel. V závěru ohrožoval Volkeho znovu Kotlík a o překonání Slámy se v nadějných šancích pokusili Šetka a Zika. Oba brankáři však excelovali a tak se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Do druhé třetiny vstoupili aktivně hosté a zatlačili Medvědy v obranném pásmu a přinutili Volkeho ke dvěma těžkým zákrokům. Ovšem v zápalu ofenzivního tlaku, nechali pootevřená zadní vrátka a ve 22. minutě se dostali domácí do přečíslení a po pěkné nahrávce Drnce tvrdou střelou při zemi nedal Radek Fojt žďárskému brankáři žádnou šanci – 0:1.

S Plameny to nevypadalo vůbec dobře, vstřelená branka hokejisty Děčína hodně nakopla. Navíc získali Severočeši početní výhodu a Sláma se měl co ohánět. Střela Tvrzníka rozezvonila horní tyč a nebezpečná Motejlkova rána od modré skončila na jistém žďárském brankáři.

Ale Medvědi byli při chuti a ohrožovali žďárskou branku i nadále, ale Sláma držel. V polovině třetiny se začalo Žďaru dařit rozbíjet ofenzivní pokusy domácích již ve středním pásmu a narušovat jejich hru. Postupně se dostávali znovu do hry a vytvořili si několik velkých šancí na vyrovnání.

Nejprve se zpoza branky do slibné šance dostal Kunstmüller, kterého vychytal Volke a krátce nato měl na hokejce vyrovnání Krupka, ale trefil pouze pravou tyč. Vzrůstající tlak hokejistů z Vysočiny vrcholil v závěru třetiny. Před Volkem se vytvořila obrovská trma-vrma a na Vítka již zívala odkrytá brána, ale nedokázal puk do ní nasměřovat. Následně se v podobné situaci ocitl Kotlík, kterého však Volke vymazal. V úplném závěru fauloval domácí Oliverius…

Jeho prohřešek potrestaly Plameny v úvodu třetí třetiny. Po nahrávkách Kaňky a Kunstmüllera propálil Volkeho Pavel Staněk - 1:1. Pro hosty byla vyrovnávací branka velkou vzpruhou a v těchto chvílích ovládali hru. Navíc si vynutili fauly a po vyloučení Procházky, přišlo také další vyloučení Oliveriuse.

Více než minutovou dvojnásobnou přesilovku sice Žďárští nevyužili, ale následnou standardní početní výhodu proti čtyřem již ano. Ve skrumáži před Volkeho brankou se nejlépe zorientoval Jiří Man a s asistencí Zídka otočil vývoj zápasu – 1:2.

V tu chvíli byli na tahu Severočeši, ale nějakou dobu jim trvalo, než se z obratu otřepali. V závěrečných deseti minutách se však jali dobývat žďárskou branku a dosáhnout vyrovnání. Hosté se soustředili na defenzivu a to co nedokázali zachytit, likvidoval vynikající Sláma a nebylo toho málo.

Nejprve musel tasit pohotový zákrok proti jedovaté střele Fojta, za chvíli dokázal pokrýt Rackem tečovanou střelu Chládka. Další veledůležitý zákrok si Sláma připsal v 55. minutě po střele Motejlka. Tři a půl minuty před třetí sirénou byl blízko vyrovnání Racek, ale Sláma znovu svůj tým podržel.

Pro hokejisty z Vysočiny přišla velká komplikace v 58. minutě, když Smejkal pod tlakem ve snaze vyhodit kotouč z pásma, vyslal černou gumu mimo kluziště a putoval na trestnou lavici. Domácí kouč Chládek využil situaci a vyžádal si oddechový čas.

Žďárští však kritickou situaci skvěle zvládali a soupeře nepouštěli do nebezpečné situace. Když se začala hrát poslední minuta, odjel Volke na střídačku, ale ani to již Medvědům nepomohlo a nakonec se po nahrávce Vítka dostal ke kotouči Petr Beneš a zasunul jej pohodlně do opuštěné branky – 1:3. Tím definitivně potvrdil výhru Plamenů.

Svěřenci trenéra Sobotky si plně uvědomovali důležitost tohoto zápasu a věděli, že stav série 2:0 pro Děčín by už jen těžko obraceli. O to těžší úkol to pro ně byl a je důležité, že se s tímto značným tlakem dokázali vyrovnat a dokonce otočit zápas, ve kterém po dvou třetinách prohrávali. Začíná se tedy znovu od začátku a v sobotu bude boj o postup pokračovat třetím zápasem.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Bylo to těžké a vyrovnané utkání. Ve druhé třetině jsme dostali na 1:0 a chvíli jsme se z toho vzpamatovávali. Pomohli nám pak přesilovky, ve kterých jsme se konečně prosadili. Hosty znovu hodně podržel Volke. Stále nám chybí taková ta lehkost v zakončení, jakou jsme měli v základní části. Domácí hráli výborně, dobře bruslili a potvrzuje se, že je to hodně těžký soupeř. Taky nás výborně podržel gólman Sláma, hlavně v tom závěru. Snad se nám podaří v sobotu na to navázat…“

.