Ježíšek naděloval předčasně. Mladší dorostenci vyzráli nad lídrem tabulky 6:4!

Zveřejněno 03.12.2013 | RR
SKLH Žďár nad Sázavou Bílí Tygři Liberec
18., neděle 1.12.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Bílí Tygři Liberec ZNS - LIB
SKLH Žďár nad Sázavou: Loubal – Trejbal, Jankovský, Macky, Švanda, Geba, Jančařík, Havránek (C), Nečas (A), Kaut, Štefka, Nedvěd (A), Macek, Matys, Zahradník, Nový
Bílí Tygři Liberec: Žajdlík – Eichler, Kunst, Minařík, Turský, Korecký, Čechura, Solenský, Zachar (C), Kačírek (A), Nezbeda, Chrtek, Wiencek, Šíp, Straka, Jursa, Král, Bajer, Mocek
Branky a nahrávky: 1. Nečas (Havránek, Geba), 7. Matys (Zahradník), 10. Havránek (Jankovský, Nečas), 29. Macek (Havránek, Nečas), 39. Nečas (Kaut), 52. Havránek (Macky) – 6. Zachar (Kačírek, Solenský), 16. Kačírek (Solenský, Minařík), 23. Nezbeda (Zachar, Korecký), 47. Kačírek (Solenský, Minařík)
Rozhodčí: Honza - Stehlík, Přibyl Vyloučení: 5+6+TS Využití: 1:0 V oslabení: 1:0
Diváci: 431
Střely na branku: 29:54 (14:19, 10:14, 5:21)
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 5:3, 5:4, 6:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Poslední zápas úvodní poloviny letošního ročníku ELIOD extraligy mladšího dorostu připadl na první adventní neděli. Los přidělil žďárským mladším dorostencům jednoho z nejtěžších soupeřů. Dobýt Bouchalky se pokusil lídr tabulky skupiny střed - Liberec. Bílý Tygři rozhodně přijeli s jediným úmyslem – vyhrát. Avšak nováčci nejvyšší soutěže mile překvapili a Žďár ubránili. I když se pořadí v tabulce nezměnilo, zmenšila se ztráta na vyšší příčky tabulky. SKLH zastavil propad tabulkou a usadil se na 6. místě se ztrátou 9 bodů na vedoucí Severočechy.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Od úvodního vhazování uplynulo 33 vteřin a Martin Nečas za asistence kapitána Tomáše Havránka překonal střelou do mezery mezi betony gólmana hostů Žajdlíka a bleskově otevřel účet zápasu – 1:0. Zahradník ujížděl sám před bránu, ale byl tvrdě zastaven libereckými obránci.

První přesilovka zápasu připadla domácím Plamenům. Gebova pozvolná střela od modré, ale o letícím puku už připravený brankář dávno věděl a nenechal se překvapit. Trejbal získal puk. Toho si okamžitě všiml Eichler a pokusil se zatarasit cestu mezi Žďárákem a bránou Tygrů ulehnutím na led. I tak měl pořád obránce Plamenů šanci, ale zaváhal a mezitím se už Žajdlík stihl na ránu připravit. Havránkova střela vyražena holí do mantinelu. Trejbalovi se poštěstil další pokus, ale opět neuspěl.

Těsně před naskočením pátého Bílého Tygra pokouší štěstí Nedvěd. Šíp přihrává na Jursu, ale Loubal vyráží pravým betonem. Hra za bránou hostů. Gebova přímá střela ze středu mezikruží prolétla volným prostorem a mířila přímo do těla brankáře.

Marek Zachar se utrhl a sám bruslil až k Loubalovi, který si pod betony nechává bekhendovým blafákem vstřelit vyrovnávací gól – 1:1. Štefka střelou z otočky střílí na klec. Nedvěd na Štefku, jenž zprava posílá touš na brankáře, ale neúspěšně. Ondřej Matys využil situace, kdy ležící brankář vytvořil volný prostor, a nic nebránilo žďárskému útočníkovi ve vstřelení odraženého kotouče oznamující druhou branku domácího mužstva – 2:1.

Tlak na bránu hostů. Následuje rychlé přesunutí hry. Kačírek našel prostor mezi obránci a střílí na Loubala. Volně ležící puk před ním ale nikdo nestihl dorazit. Gólman skvěle bruslí zabránil další brance. Další přesilovka domácích. Skrumáž před bránou. Trejbal podrazil Wiencka, který se odpoutal od ostatních a namířil si to nejbližší cestou k bráně domácích. Náraz do brány ji posunul skoro až k mantinelu.

Z výhody pro Sobotkův výběr se stala nevýhoda. Nečas z otočky přenechává touš Havránkovi, ten střílí a Nečas se ještě pokouší dorazit. Podobná situace. Nečas střílí a puk je Žajdlíkem vyslán vysoko nad bránu. Do třetice všeho dobrého - Tomáš Havránek za asistence Davida Jankovského a Martina Nečase zvyšuje na 3:1.

Několik šancí Libereckých a Loubal má plné ruce práce. Trejbal jede osamocen na bránu, ale zameškal a nestihl vystřelit. Švanda od modré, ale střela klouzající po zemi je zastavena holí gólmana. Nečas na Kauta, ten na Trejbala, ale síťka brány hostů se nepohnula. Jursa zkouší Loubalovu bystrost, ale ten opět vyráží. Další útočník Bílých Tygrů se i přes pokusy obránců o zastavení rychle jedoucího hráče probojoval až do bezprostřední blízkosti před Loubala. Ten ale dalším zákrokem chrání domácí svatyni.

Před bránou Plamenů nastává zmatek. Puk se několikrát odráží od Loubala, dokud bezmocný brankář stíhá jen pozorovat kotouč klouzající za brankovou čáru, který z volného prostoru v čase 16:00 posílá Matyáš Kačírek za asistence Solenského – 3:2.

Dva Bílí Tygři směřují i s kotoučem k Loubalovi, ale odkrytou branku netrefí. Wiencek posílá puk na Nezbedu, ale černé kolečko končí v lapačce žďárského gólmana. Zachar zkouší přeposlat puk na Kačírka, který ho ale zahraje za bránu. Zacharova střela odražena Švandovou holí pryč od brány.

Chyby domácích okamžitě využili hosté z Liberce a za asistence Zachara střílí vyrovnávací branku hostů Tomáš Nezbeda. Plameny na chvíli 5 na 3. Skrumáže před Žajdlíkovou bránou využil Tomáš Havránek, který dokázal hbitě zareagovat a několikrát odražený puk poslal do naprosto odkryté brány – 4:3.

Za seknutí, kterým se bránící se Bílí Tygři snažili zabránit zakončení v brejku Havránka, bylo nařízeno trestné střílení. Naneštěstí pro domácí tým však Havránek na Žajdlíka nevyzrál a puk končí mimo klec. Talentovaný Martin Nečas dokázal svoje umění s kotoučem uplatnit ve správný okamžik a podruhé překonává ochránce liberecké brány – 5:3.

Minařík tvrdě od modré zkouší dorazit a využít skrumáže ku prospěchu hostů. Zachar opět sám těsně před Loubalem, ale opět končí na zemi, tentokrát vlastní chybou. Minařík další pokus, nyní ne tak tvrdě, od modré. Kaut na volného Nečase a ten z mezikruží těsně míjí branku vedle levé tyčky.

Utkání je jako na horské dráze. Solenský posílá na volného Matyáše Kačírka a ten snižuje na 5:4. Kačírek pohotově nahrává na Jursu, ale ten nepřekonal bravurního Loubala. Vzápětí Kačírek držen Michalem Nedvědem v pevném sevření na ledě u domácí brány.

Pokus Havránka o samostatný nájezd na Žajdlíka zmařen obránci už ve středním pásmu. Havránek tvrdě střílí od pravého kruhu. Mockova rána od modré vyražena pravým betonem Loubala. Havránek na Nečase, ale ten nemá volný prostor a puk jen zastaven tělem jiného hráče.

Tomáš Havránek se po chytré přihrávce od Mackyho utrhl a zužitkoval svoji rychlost a um a posílá černou gumu pod víko Žajdlíkovy brány. Z malé vzdálenosti tak zvyšuje náskok domácích Plamenů na 6:4! Kaut na Nečase, který pozdě nahrává na Trejbala a ten se neprosadil. A ještě jeden pokus o dorážku, ale štěstí stojí na straně hostů.

Nezbeda zvedá kotouč nahoru a Loubal si stoupá a kryje. Schyluje se k potyčce u domácí klece, a proto Kačírek rychle odjíždí na svou střídačku, aby se dostal dál od domácích hráčů. Králova střela seslána od kruhu míří do lapačky, ale puk je stále ve hře. Jankovský vyloučen za sekání a hosté mají další šanci snížit či vyrovnat.

Solenský zleva na Kačírka, ale ten promáchl a přišel o možnost vystřelení na bránu z výhodné pozice s dobrým úhlem. Útočník elitní žďárské formace Martin Nečas nehybně leží za bránou Žajdlíka (naštěstí má jen obraženou patu, pozn. redakce). V poslední minutě vyloučen Kaut za hákování. Hosté po time-outu zkouší štěstí v šesti. Ani početní převaha však nezměnila výsledek a zápas tak skončil konečným skóre 6:4 pro domácí mužstvo.

Tradičně velká účast domácích fanoušků a příznivců kvalitního hokeje překvapivě tak velká nebyla. Nejspíše to bylo způsobeno první adventní nedělí a spoustou akcí, která k začátku vánočního času patří. Přítomní diváci však rozhodně nelitovali. Shlédli energický hokej plný napínavých chvil. Další duel ELIOD extraligy mladšího dorostu se odehraje na ledě v krajském městě. V derby Vysočiny se Žďárští utkají s jihlavskou Duklou již tuto neděli.