Povinné tři body zůstaly doma, ale…

Zveřejněno 05.02.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Milevsko
33., středa 5.2.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Milevsko ZNS - MIL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Jícha, Pleva, Šír, Smejkal, Vítek M. – Beneš, Kaňka, Plachý (C), Kunstmüller, Hron, Dítě, Vítek D., Kotlík, Man, Bednář, Gregar
Milevsko: Exner – Štych (C), Procházka, Dvořák, Hlinka, Štěrba, Srdínko, Bartůnek – Reiniš, Hamerle, Decsy, Stoklásek, Urbánek, Sumerauer, Drda, Novák, Fořt, Radosta, Korous
Branky a nahrávky: 2. Beneš (Staněk), 4. Kunstmüller, 9. Kaňka (Beneš), 23. Dítě (Staněk, Kunstmüller), 40. Staněk (Kaňka), 46. Man (Kunstmüller, Jícha), 52. Dítě (Hron, Kunstmüller) – 5. Stoklásek (Hamerle, Dvořák), 28. Sumerauer, 39. Stoklásek (Decsy), 52. Urbánek (Procházka), 53. Sumerauer (Stoklásek)
Rozhodčí: Stolín – Urbčík, Huryta Vyloučení: 2:3 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 541
Střely na branku: 30:22 (11:5, 12:9, 7:8)
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3, 6:3, 6:4, 7:4, 7:5
Hráč zápasu: Luboš Kunstmüller (ZNS), Jan Stoklásek (MIL)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – V předehrávce 33.kola potvrdily Plameny úlohu favorita a proti poslednímu Milevsku si po výhře 7:5 připsaly tři body. O svém vítězství rozhodli žďárští hokejisté v první třetině a ve zbytku zápasu sice splnili povinnost, ale dávali soupeři příliš prostoru k tomu, aby se udržel ve hře až do posledních minut. Nepříliš pohledné utkání tak okořenilo hodně branek, ale výkon Sobotkova týmu zřejmě fanoušky příliš nenadchnul.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Trenér Martin Sobotka se musel dnes opět obejít bez několika hráčů základního kádru. Kromě marodů Krupky a Říhy chyběl také Kolda, kterého povolala Jihlava. Místo brankářské dvojky Vlacha jistil Slámovi záda junior Martin Zelený.

Zápas začal podle očekávání a Plameny se zakously do soupeře a dali jasně najevo, kdo je v zápase favoritem. Za svoji aktivitu byli Žďárští odměněni dvěma rychlými góly. Ve druhé minutě vyslal Staněk do úniku Petra Beneše a ten bekhendovou kličkou otevřel skóre – 1:0. O dvě minuty později předvedl parádní sólo Luboš Kunstmüller, který se rozjel od vlastní brány, projel kolem čtyř hráčů, natlačil se do zakončení a prostřelil hostujícího brankáře Exnera – 2:0.

Pod dojmem rychlého vedení ubrali domácí na důrazu a soupeř využil hned první příležitost, kterou jim Žďárští nabídli. V páté minutě projel po pravém křídle Jan Stoklásek a přesnou trefou pod horní tyčku snížil na 2:1. Plameny pak znovu zabraly a v deváté minutě si vzaly zpět dvoubrankový náskok. Po Plachého nahrávce zpoza branky našel Beneš křížným pasem úplně volného Michala Kaňku a ten pohodlně zakončil do odkryté branky – 3:1.

Podobná situace se opakovala o dvě minuty později, ale tentokrát Kaňka nemířil přesně. A za další minutu stejný hráč opět neproměnil svoji šanci po Plachého nahrávce. V závěru úvodního dějství začali znovu hosté tlačit a rozhodně nepovažovali zápas za ztracený.

V úvodu prostřední části zápasu se do velké šance dostal Kunstmüller, ale Exnera nepřekonal. To se povedlo až ve 23. minutě. Kunstmüller posunul kotouč na modrou Staňkovi, který střílenou přihrávkou našel u levé tyče volného Jiřího Dítěte, jemuž stačilo šikovně nastavit hůl a kotouč zaplul do sítě – 4:1.

Ovšem ani tento stav Jihočechy nezlomil a domácí si byli až příliš jistí svojí převahou. Toto podcenění začali hosté trestat. Ve 28. minutě se Lukáš Sumerauer zbavil svého strážce a prudkou ránou do pravého horního rohu Slámovi branky vsítil kontaktní gól – 4:2. V polovině zápasu se tváří v tvář Exnerovi neprosadil Pleva a ve 32. minutě musel rychle sklapnout betony Sláma proti nebezpečné střele Decsyho.

A hosté se osmělovali stále více a tak musel ve 37.minutě žďárský gólman tasit další parádní zákrok proti dobrému pokusu Dvořáka. První milevská formace ovšem znovu dělala domácí nedůrazné defenzivě problémy a minutu a půl před druhou sirénou rozpoutala v útočném pásmu velký závar, který po Decsyho nahrávce přesnou bombou z mezikruží podruhé v zápase úspěšně zakončil Jan Stoklásek - 4:3.

Odpověď Plamenů však byla blesková. Kaňka dlouho motal soupeře u pravého mantinelu a v ten pravý okamžik našel mezi kruhy sjíždějícího Pavla Staňka, který přesnou trefou nedal Exnerovi šanci – 5:3.

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky dali hosté jasně najevo, že nedají kůži zadarmo a o překvapení se budou rvát až do konce. Domácí hráli pasivně a nechali svého gólmana zasypat sprškou střel. Neurovnaná a nekoncentrovaná hra nepřinesla mnoho pohledného hokeje. Domácí sice hru kontrolovali, ale zdaleka nepředváděli hokej, na jaký jsou diváci na Bouchalkách zvyklí.

Až ve 46. minutě se o vzrušení na tribunách postaral Jiří Man, který po nahrávkách Jíchy a Kunstmüllera , přesně vypálil od modré až do sítě – 6:3. V polovině třetí periody se do brejku řítil Dítě, ale v brance skončil on sám, brankář i jeho pronásledovatel. Den otevřených dveří však pokračoval a sním i divoká přestřelka, kdy během osmdesáti sekund padly další tři branky.

V 52.minutě sehrála parádní přečíslení dva na jednoho úderná formace Jihočechů. Dvakrát si rychle vyměnili kotouč Procházka a Josef Urbánek, který zakončoval za záda přesouvajícího se Slámy – 6:4. Uběhlo jen 35 vteřin a po nahrávkách Kunstmüllera a Hrona vrátil Plamenům tříbrankový náskok Jiří Dítě - 7:4.

Ovšem za dalších 43 sekund se znovu prosadili hosté, když další laxnost domácí obrany využil po Stokláskově nahrávce Lukáš Sumerauer, jenž protlačil volný kotouč v brankovišti za Slámova záda - 7:5. Milevští tak stále cítili šanci na bodový zisk, který by pro ně měl v jejich situaci cenu zlata a tlačili se do útoku. Domácí však již další komplikaci nepřipustili a uhájili své vedení i v samotném závěru, kdy se Milevsko odhodlalo ke hře v šesti bez brankáře.

Z tradičního vyhlášení nejlepších hráčů zápasu si ocenění odvezl hostující autor dvou branek a jedné asistence Jan Stoklásek a za domácí Plameny čtyřbodový Luboš Kunstmüller.

Domácí Plameny splnily povinnost a proti poslednímu celku tabulky si dokráčely pro tři body. Nevýrazný a chvílemi dost nezodpovědný výkon však nadělal vrásky trenéru Sobotkovi a ten bude muset přimět své svěřence v sobotním zápase proti výrazně silnějšímu Nymburku k podstatně lepšímu výkonu, pokud budou chtít Žďárští zakončit základní část na vlastním ledě úspěšně.

Stále pokračuje boj o elitní čtyřku mezi Žďárem a Vrchlabím, avšak úplně ztracená není ještě ani třetí příčka. Plameny se sice na třetí Kolín dnešní výhrou bodově dotáhly, ale díky dnešní předehrávce mají Kozlové zápas k dobru a navíc lepší vzájemné skóre.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Kluky jsem připravoval na to, že nesmíme soupeře podcenit, že mančaft, který hraje o bytí a nebytí, to nepřijede odevzdat. A Milevsko to přesně ukázalo a potvrdilo. Možná to ještě umocnilo to, že jsme dali dva rychlé góly a mysleli jsme si, že se nemůže nic stát. Musím říct, že se mi ten výkon dnes vůbec nelíbil. Jsem samozřejmě spokojený se třemi body, bylo tam pár pěkných akcí, ze kterých jsme dali góly, ale jinak nic. Co mě nejvíc zklamalo, bylo to, jak se zachovali ke svému gólmanovi. To je od našich kluků a celého mančaftu sprostý. Každý z hráčů si honí svoje body, chtějí si dát gól, sledují si statistiky a pak udělají z gólmana blbce… tohle se prostě nedělá. Před play-off by mu měli pomoct a nachystat ho na play-off, aby byl co nejvíc v pohodě a ne ho tam takhle nechat koupat. Celkově byla naše obraná hra, nejen obránců, naprosto katastrofální. Bránění v našem pásmu, přechod soupeře přes střední pásmo, napadání, to bylo všechno špatně. Je to o to víc zarážející, že všichni ví, že se vrátí Krupka a Říha, že v sobotu bude už Ježek a někteří hráči hráli o play-off a místo toho, aby si o to řekli, tak si někteří řekli o to, že to asi hrát nechtějí. Připadalo mi, že někteří to dnes pojali jako exhibici, protože, tam se to takhle hraje, bez zodpovědnosti, bez důrazu, jen tak dát si góla…, ale my hrajeme o body a pořád o dost důležité body a je úplně jedno, na jakém místě v tabulce soupeř je.“

.

Václav Kmoníček (trenér HC Milevsko 2010):

Václav Kmoníček
„Byl to takový divný zápas. My jsme dělali od začátku hrozné individuální chyby a soupeř je trestal gólama. Vždycky, když se nám podařilo to nějak zkorigovat, tak jsme během chvilky zase inkasovali a domácí hned znovu odskočili. Dnes jsme si tady nezasloužili uhrát ani bod, protože jsme byli zralí tady dostat patnáctku. Opravdu to bylo hrozné, hrozné chyby a některé hráče jsem vůbec nepoznával. Ano chyběla nám z pracovních důvodů dvě stabilní levá křídla, ale dostali šanci další a nic to na tom nemění. Sice jsme dali pět gólů a je na pováženou, že ani to nestačí. Je vidět, že Žďár je tady doma v pohodě a zaslouženě vyhrál.“

Fotogalerie