Tři důležité body z dalekého Klášterce

Zveřejněno 08.01.2014 | ok, mk
Klášterec nad Ohří SKLH Žďár nad Sázavou
25., středa 8.1.2014
Klášterec nad Ohří - SKLH Žďár nad Sázavou KNO - ZNS
Klášterec nad Ohří: Damašek – Loučka "C", Štrach, Žižka, Zicho, Mašek, Pokorný, Váňa, Bečvář, Toman, Suk "A", Řepík "A", Jáchym, Freiberg, Hanták, Toušek, Mála, Diviš, Neuman, Schönauer
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Beneš, Jícha, Pleva "A", Vítek M., Smejkal "A" - Říha, Plachý "C", Krupka, Gregar, Kunstmüller, Dítě, Vítek D., Kotlík, Peňáz, Bednář
Branky a nahrávky: 14. Mála (Kuncl, Hanták) – 8. Kotlík (Gregar, Smejkal), 26. Krupka (Říha), 60. Říha (Plachý, Krupka)
Rozhodčí: Florian – Fiala, Havelec. Vyloučení: 7:7 navíc Hanták (KNO) OT 10+10min Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 273
Střely na branku: 19:18 (7:5, 4:4, 8:9)
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3
Hráč zápasu: Pavel Damašek (KNO), Jiří Sláma (ZNS)
K L Á Š T E R E C   N A D   O H Ř Í – Jistě si vzpomenete na nepříliš atraktivní utkání proti Klášterci na domácím ledě. Dnes na ledě soupeře byl zápas velmi podobný a také poměrně vyrovnaný s mírnou převahou Sobotkova výběru. Plameny ovšem svému protivníkovi nedovolily skórovat více než jednou a naopak třikrát rozvlnily síť klášterské branky, takže přivezly na Vysočinu tři body a posunuly se v tabulce na pátou příčku.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Do dalekého Klášterce odcestovaly Plameny oslabeny o některé hráče základního kádru. Trenér Sobotka se musel obejít bez obránců Staňka, Koldy a Šíra a útočníků Hrona, Mana a Zídka. Příležitost tak dostali kromě Gregara a Vítka i další mladí hráči juniorky Bednář a Peňáz.

Hned v úvodu zápasu nastolil hlavní rozhodčí Florián poměrně přísný metr, což pocítil již ve druhé minutě Smejkal, který putoval na trestnou lavici za hákování. V přesilovce scházely jen centimetry úvodnímu gólu z hole Řepíka, jenž rozezvonil tyč Slámovy branky.

Zajímavé šance na obou stranách přinesla 7. minuta. Nejprve Jícha po nahrávce z druhé vlny pálil z mezikruží, ale brankář domácích Damašek skvěle zakročil. Jen o pár sekund později se téměř stejná situace opakovala na druhé straně kluziště a také žďárský gólman Sláma se blýskl výborným zákrokem.

Skóre se poprvé měnilo v 8. minutě. Po Smejkalově nahrávce se před Damaška natlačil Gregar, ale jeho zakončení ještě strážce domácí svatyně vyrazil. Ovšem na dorážku Dana Kotlíka již nestačil – 0:1. Hned po půl minutě mohl vyrovnat Toman, když se ocitl v bezprostřední blízkosti před Slámou, ale ten se překonat nenechal. Stejně si počínal i jeho protějšek Damašek proti Bednářově dobrému pokusu o dvacet sekund později.

Ve 13. minutě při jedné z dalších domácích přesilovek vypálil z první dělovku od modré Štrach, ale Sláma vytáhl další výborný zákrok. Jenomže domácí přeci jen tuto početní výhodu dokázali zužitkovat, když Kunclovu střelu z pravého kruhu Sláma nezkrotil, kotouč mu přepadl přes ruku a volný František Mála jej pohodlně doklepl do branky – 1:1.

Do vedení odmítl pustit domácí celek v 15. minutě David Vítek, který se obětavě vrhnul do střely domácího Řepíka, která by z ideální střelecké pozice mezi kruhy nepochybně ohrozila branku přesouvajícího se Slámy. Bohužel však žďárského forwarda zasáhl kotouč přímo do hlavy a odnesl tento hrdinský čin natrženým uchem, které si vyžádalo několik stehů a nepříjemným otřesem, kvůli kterému se již nemohl do zápasu vrátit a kouč Sobotka přišel o dalšího z klíčových hráčů.

Žďárský lodivod pak změnil složení útoků a vsadil na dvě zkušené formace a třetí „babyline“ ve složení Bednář, Gregar, Peňáz – Vítek M. jištěnou zkušeným obráncem Plevou a rozhodně si mladíci nevedli špatně a plnili to, co od nich trenér požadoval a očekával.

Pouhé dvě vteřiny před první sirénou se opět v přesilovce mohli ujmout vedení Klášterští, když na Jáchyma zívala prázdná branka, ale než se stačil odhodlat k doražení puku do sítě, stačil na poslední chvíli jeden z hostujících obránců uklidit černou gumu do bezpečí.

Ve druhé dvacetiminutovce již měli hosté více ze hry a vytvářeli si převahu. Avšak celkově neměla hra dobrou úroveň a diváci viděli zajímavých akcí velmi poskrovnu. Za zmínku stojí Málova tyč trefená z pravého kruhu ve 23. minutě.

Krátce na to získaly Plameny více než jeden a půl minutovou dvojnásobnou přesilovku, ale ta se jim vůbec nepovedla a jediný, kdo dokázal ohrozit soupeřovu svatyni byl Kotlík, který se hbitě obtočil kolem brankové konstrukce a pokusil se zasunout puk k tyči, ale na Damaška nevyzrál.

Ve 26. minutě hosté využili chyby v domácí rozehrávce. Po střele Říhy a následném zmatku před Damaškem se kotouč dostal před odkrytou branku, kde přetavil svůj důraz Lukáš Krupka ve vedoucí gól – 1:2. O 3 minuty později pálil z pravého kruhu Beneš, ale Damašek tasil svoji hbitou lapačku. Další šanci Plamenů přineslo jejich vlastní oslabení ve 37. minutě kdy po zaváhání klášterského beka na útočné modré, vyrazili na zteč Krupka se Smejkalem, ale situaci pro domácí zachránil vrátivší se Jáchym.

Ve třetím dějství Žďárští kontrolovali hru hlavně odzadu, ale získávali si i ofenzivní převahu, kterou však nedokázali využít nejen ke vstřelení branky, ale ani k vážnější brankové příležitosti. Ve 45. minutě ujeli do přečíslení Jáchym a Loučka, který se však k ohrožení svého nedávného univerziádního spoluhráče Slámy nedostal, protože se výborně vrátil Kunstmüller a v rozhodující chvíli proti nebezpečnému zakončení zasáhl.

Na druhé straně si mohl připsat svoji první gólovou trefu v „A“ mužstvu Daniel Bednář, který šikovně zakončil z otočky a Damašek měl plné betony práce, aby zastavil kotouč na brankové čáře. Ve 47. minutě tvrdě vypálil od modré Pokorný, ale Sláma pohotově vytrčil pravý beton a kotouč putoval do bezpečí. Po dvou minutách se domácí hráč prosmýkl až před Slámu, ale ten jeho pokus z bezprostřední blízkosti ustál.

Domácí z této situace vytěžili alespoň přesilovou hru a šanci na vyrovnání. Hráči v červeném však dobře bránili a nepustili soupeře do vážnější šance. Hosté trpělivě bránili a drželi hokejisty Klášterce mimo prostory, kde by mohli Slámovu branku ohrozit. Domácí si navíc sami zkomplikovali závěrečný tlak k vyrovnání, když čtyři minuty před koncem fauloval Loučka.

A když už se vrátil z trestné lavice a do závěrečné sirény zbývaly dvě minuty, nezvládli Klášterští za hry manévr zahájení power-play. Damašek byl na půl cesty na střídačku, pak si to rozmyslel, ale na led již vyrazil další hráč, což znamenalo další trest za příliš mnoho hráčů na ledě.

Severočechům však již nezbývalo nic jiného, než stejně odvolat brankáře a hrálo se tak s pěti hráči na obou stranách, ale klášterská branka zůstala opuštěná. Vladimír Říha však zkušeně vybojoval ve středním pásmu kotouč, zavezl jej před branku a pohodlně zpečetil import tří bodů na Vysočinu - 1:3.

Po zápase byli po zásluze vyhlášeni nejlepšími hráči zápasu oba gólmani, kteří byli skutečně ozdobou dnešního utkání. Za Plameny si ocenění vysloužil Jiří Sláma a na straně Klášterce Pavel Damašek.

Žďárské Plameny posunula výhra na 5. místo druholigové tabulky. Budou jej však muset hájit v sobotním zápase proti neoblíbenému soupeři pražské Kobře, která se na Bouchalkách pokusí o návrat do horních pater tabulky.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„K zápasu jsme cestovali v trochu okleštěné sestavě a chtěli jsme hrát z dobré defenzivy, protože jsme věděli, že v Klášterci je malé hřiště, podobně jako v Jablonci, kde se nám to moc nepovedlo. To se nám dnes vcelku dařilo, dostali jsme se do vedení, ale pak jsme pustili soupeře do tlaku díky několika, možná trochu přísným, vyloučením a Klášterci se podařilo vyrovnat. Od druhé třetiny se náš výkon zlepšil, hráli jsme víc v pěti a už jsme moc soupeře k ničemu nepouštěli. Zahrála dobře mladá lajna a opět byl základ úspěchu brankář Sláma, který pochytal několik šancí hlavně za toho stavu 1:1. Zápas to nebyl pro diváky asi nějak moc pohledný, ale kluci to odmakali a jsme rádi za tři body, a že jsme nevážili tak dlouhou cestu zbytečně.“

.

Michal Jäger (trenér HC Klášterec nad Ohří):

Michal Jäger
„Když dáme jeden gól za šedesát minut, tak nemůžeme vyhrát. Máme za sebou čtvrtý zápas v řadě, kdy jsme se prosadili pouze jednou, takže nemůžeme být úspěšní. Soupeř dobře bruslil, dobře bránil, proměňoval šance, které si vytvořil a zaslouženě vyhrál. Padla na nás nějaká střelecká deka. V zápase s Kolínem jsme měli šest nájezdů, neproměnili jsme ani jeden a prohráli 1:4. Na Kobře jsme měli čtrnáct přečíslení dva na jednoho a nedali jsme z toho ani jeden gól. Když sem přijede takticky dobře připravený soupeř, tak se nedokážeme prosadit. Měli jsme tam dnes nějakou tyčku, ale prostě nám to tam nepadá. “

Foto: www.hcklasterec.cz