Plameny si daly vítězný tanec s Vlky

Zveřejněno 05.10.2013 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Jablonec nad Nisou
6., sobota 5.10.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Jablonec nad Nisou ZNS - JBL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Pleva, Staněk – Jícha, Střecha – Smejkal, Kolda – Jan , Vítek M. – Krupka, Kaňka, Plachý – Kunstmüller, Hron, Dítě (21.Gregar) – Vítek D., Kotlík, Man – Šír
Jablonec nad Nisou: Příhoda (54.Bouška) – Petrmichl (C), Pilař, Zeman, Abraham, Peřina, Hloušek, Šulc, Bříška, Tondr, Liška Stehno (A), Frk, Brokeš, Miškovský, Hric
Branky a nahrávky: 22. Kunstmüller (Hron), 42. Plachý (Krupka), 47. Krupka, 54. Man (Vítek) – 4. Miškovský (Nevyhoštěný), 43. Stehno (Liška)
Rozhodčí: Pokorný – Rampír, Polák Vyloučení: 4:4 navíc Brokeš (JAB) 10 min OT Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 382
Střely na branku: 26:17 (10:5, 10:6, 6:6)
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2
Hráč zápasu: Lukáš Krupka (ZNS), Petr Pilař (JAB)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Před nebývale prořídlými tribunami, které zřejmě zapříčinila vražedná kombinace sobotního termínu, relativně pěkného počasí a houbařsko bramborové sezóny, si dnes Plameny poněkud napravily reputaci po nevydařeném úvodním domácím duelu proti Táboru. Dnešního soupeře jablonecké Vlky po většinu zápasu přehrávaly a byť až v závěrečné třetině, nakonec i porazily. Po rychlé úvodní brance soupeře dokázaly zápas otočit a díky třem brankám v závěrečné dvacetiminutovce si připisují podruhé v řadě tři body a posouvají se směrem ke středu tabulky.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Domácí získali hned v první minutě výhodu přesilové hry, ale nedokázali z ní nic vytěžit. Naopak Jablonečtí šli krátce po návratu svého spoluhráče z trestné lavice do rychlého vedení. Michal Nevyhoštěný vyslal po pravém křídle Daniela Miškovského, který z kruhu prudkou a přesně mířenou ranou propálil Slámu – 0:1.

Plameny se pak snažily o vyrovnání, vytvořily si herní převahu, ale zoufale chyběla přesnější a nápaditější koncovka. Když už se do vážnějšího ohrožení branky dostaly, stál jim v cestě pozorný Příhoda. Ten svůj tým podržel především ve 13. minutě, kdy se mu tváří v tvář zjevil zcela osamocený David Vítek. Stejný hráč pak v poslední minutě rozezvonil tyč jeho branky.

Do prostřední části hry již vstoupili Žďárští o poznání lépe. Nejprve v první minutě napodobil Vítka kapitán Plachý a trefil pouze brankovou konstrukci. O minutu později se však již domácí příznivci mohli radovat z vyrovnání.

Ještě předtím však hosté promarnili obrovskou příležitost, kterou Sláma zlikvidoval a z následného protiútoku vyslal Hron do úniku Luboše Kunstmüllera, který hokejovou variantou vršovického dloubáčku překonal Příhodu – 1:1.

Následovala poněkud hluchá desetiminutovka, která byla ve znamení ofsajdů, zakázaných uvolnění a nepřesných přihrávek na obou stranách a gólmani neměli mnoho práce. Diváky probrala až 32. minuta a další nastřelená tyčka branky hostí, když Příhoda sahal po puku, ale svojí lapačkou promáchl.

A další šance Žďáru následovaly. Do zajímavé akce se svým důrazem v pětatřicáté minutě dostával Gregar, který po první třetině nahradil nevýrazného Dítěte ve druhé žďárské formaci, ale nakonec místo puku skončil v brance on sám.

Jen o pár sekund později se do mezikruží uvolnil Kotlík, ale po jeho bekhendové kličce kotouč těsně minul jabloneckou branku. Ve 37 minutě nedokázal Plachý před Příhodou dorazit puk do jeho odkryté svatyně. Jeden a půl minuty před druhou sirénou se ve vlastním oslabení dostával do brejku Krupka, ale tísněn volil kličku na mezikruží a víc z toho nevytěžil.

Do závěrečné dvacetiminutovky již opět vstoupili lépe domácí. Po necelých dvou minutách vyhrál Krupka vhazování před jabloneckým Příhodou pro Jiřího Plachého a ten se z této pozice často nemýlí, což potvrdil a Plameny šly poprvé v zápase do vedení - 2:1.

Radost však na Bouchalkách trvala pouze 24 vteřin a Vlci bleskově srovnali. Liška vyslal do úniku Daniela Stehna, který si v klidu nikým neatakován roztáhl Slámu a zasunul kotouč za jeho záda – 2:2.

Rychlý soupeřův return Žďárské očividně zmrazil, což Severočeši vycítili a zatlačili Plameny v obranném pásmu. Sláma však bíločervené podržel několika jistými zákroky, obzvláště poté co hosté měli navíc výhodu přesilové hry. V jejím závěru napadal Lukáš Krupka jabloneckou rozehrávku za bránou tak důrazně, že se zmocnil puku a střelou pod horní tyčku vrátil dvě sekundy po návratu vyloučeného Střechy, vedení na stranu SKLH – 3:2.

Jak se nakonec ukázalo, byla tato první Krupkova trefa v mistrovském zápase v dresu Plamenů i vítěznou brankou. Hra však byla nadále otevřená a Vlci se nehodlali s aktuálním stavem smířit. Sláma však opět vytáhl jeden ze svých skvělých zákroků, aby jeho spoluhráči mohli v 54. minutě přidat gólovou pojistku po chybě jabloneckého gólmana.

Příhoda jel za bránu za pukem, ale nahrál ho přímo na hokejku u levého mantinelu stojícího Davida Vítka, který poslal přihrávku před bránu, kde jej Jiří Man tečoval přesně do pravého růžku soupeřovy brány a mohl tak oslavit gólem své pondělní pětadvacáté narozeniny - 4:2. Aleš Příhoda po této minele přenechal místo v brance svému kolegovi Martinu Bouškovi.

Domácí pak ale aplikovali spíše zodpovědnou hru na jistotu a nového muže v masce již příliš neprověřili. Ten navíc minutu a půl před koncem zápasu, po oddechovém čase Jablonce, svoje stanoviště v brankovišti opět opustil, ale tentokrát jej nahradil šestý hráč v poli. Ani v power-play však již Plameny soupeře nepustily k vážnějšímu ohrožení své branky a zaslouženě si dokráčely k prvnímu domácímu vítězství v letošní sezóně.

Po závěrečné siréně byli vyhlášeni nejlepší hráči zápasu. Na straně Jablonce si ocenění odvezl dvacetiletý obránce Petr Pilař. Z kádru Plamenů byl dekorován autor vítězné branky Lukáš Krupka.

Druhá výhra v řadě posunula Sobotkův tým na poněkud lichotivější desátou příčku tabulky, ale na její špici stále ztrácí propastných deset bodů. Další se pokusí Plachého parta přivést příští sobotu z nejdelšího zájezdu sezóny. V Sokolově však na Plameny bude čekat letos hodně silný a velmi dobře připravený tým místního Baníku, aktuálně okupující bronzovou pozici.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Chtěli jsme v úvodu zápasu vyvinout na soupeře tlak a dostat se do vedení. To se vůbec nepovedlo a místo toho jsme inkasovali. Takže zápas se pro nás nevyvíjel dobře. Jablonec hrál v první třetině dobře, hrál jednoduše, vyhazoval puky, zkoušel to na brejky, prostě tak jak se má venku hrát. My máme stále obrovské problémy ve vlastní třetině. Nedokážeme si pohlídat hráče jeden na jednoho, dnes nám tam soupeř třikrát nebo čtyřikrát nahrál zpoza branky na úplně volného hráče před bránu. Rozhodující moment zápasu podle mě byl na začátku druhé třetiny, kdy jsme nechali jabloneckého hráče vystřelit z mezikruhu a mohlo to být 0:2. My jsme pak z toho hned vyrovnali na 1:1, takže to si myslím byl jeden z klíčových okamžiků. Potom jsem se začal zase obávat, když jsme se dostali do vedení, ale hned nám soupeř ujede a po půl minutě nám vyrovná. Přitom jsem hráče na ty dlouhé brejkové přihrávky upozorňoval. Kluci se naštěstí pak sebrali a začali hrát dobře. Krupka tam v oslabení parádně vybojoval puk a zařídil vítěznou branku. Věřím, že se kluci z toho nepovedeného začátku už těma dvěma výhrama oklepali, a snad jsme se z toho nejhoršího dostali. Doufám, že se už mančaft uklidní a zase budeme předvádět takový hokej jako vloni.“

.

Jiří Kubsch (trenér HC Vlci Jablonec nad Nisou):

Jiří Kubsch
„Utkání se pro nás začalo vyvíjet dobře, ale domácí pak byli lepší a aktivnější. Udělali jsme ale fatální chyby ve třetí třetině a Žďár je potrestal. To si myslím, že nás porazilo, protože to utkání spělo do remízy a prodloužení. My prostě nezvládáme třetí třetiny. To je už páté utkání za sebou, co jsme prohráli třetí třetinu. Vždy jsme šli do poslední třetiny buď za nerozhodného stavu nebo jsme vedli a pak jsme prohráli. Po dnešním utkání máme skóre za třetí třetiny 4:17 a to prostě nejde.“

Foto: www.hcvlci.cz

Fotogalerie