Táborští dobyli Bouchalky a Plameny stále čekají na první body

Zveřejněno 28.09.2013 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Tábor
4., sobota 28.9.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Tábor ZNS - TAB
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk (A), Pleva (A), Jícha, Střecha, Smejkal, Kolda, Jan – Krupka, Kaňka, Plachý (C) – Kunstmüller, Hron, Dítě – Vítek, Kotlík, Man – Doležal
Tábor: Panec – Černý, Hlaveš, Ošmyk, Kanov (A), Heršálek (C), Liška, Klíma, Pechánek, Krätzer, Kellner, Hájek, Sladký, Kratochvíl, Kolomý, Mařík, Seidl, Havran
Branky a nahrávky: 19. Kotlík (Smejkal, Kolda), 60. Kotlík (Střecha) – 6. Klíma (Pechánek, Kellner), 20. Kellner, 29. Klíma (Kanov), 49. Pechánek (Kanov)
Rozhodčí: Kareš – Huryta, Urubčík Vyloučení: 7:12 Využití: 1:2 V oslabení: 0:1
Diváci: 519
Střely na branku: 40:29 (9:11, 17:5, 14:13) Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4
Hráč zápasu: Dan Kotlík (ZNS),Luboš Heršálek (TAB)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Ani první domácí zápas žďárského SKLH nepřinesl zlom v nevydařeném vstupu Plamenů do nové sezóny. V nepříliš pohledném zápase doplatili Sobotkovi svěřenci především na vlastní fatální chyby a nedokázali najít recept na důslednou a zodpovědnou defenzivní hru Tábora. Kohouti si tak zaslouženě odváží z Vysočiny tři body a Plameny si na své první body musí počkat minimálně do středy, kdy pocestují do rovněž bezbodového Jindřichova Hradce.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Žďárské Plameny nastoupily do prvního domácího zápasu v nových dresech a s dvěma hráči, kteří si odbyli svoji letošní soutěžní premiéru. Ale ani Martin Jícha s Lukášem Krupkou a ani slušivé dresy nepomohli domácím k bodovému zisku.

Od prvních sekund byl nejvýraznější postavou na ledě hlavní rozhodčí Kareš, který během úvodní pětiminutovky poslal na trestnou lavici hned čtyři hráče, po dvou na obou stranách. Využít početní převahu se podařilo hostujícím Kohoutům.

V šesté minutě od modré parádně trefil, po nahrávkách Pechánka a Kelnera, šibenici Slámovy branky Michal Klíma - 0:1. Na 0:2 málem zvýšil ve 12. minutě Sladký, když po jeho střele Slámovi propadl puk za záda, ale ještě před brankovou čárou jej stačil ukrýt pod lapačku. Do jinak nepříliš zajímavé hry přinesly vzruch až poslední dvě minuty úvodní dvacetiminutovky.

Nejprve v čase 18:09 předvedl důraz a šikovné zakončení Dan Kotlík, když po nahrávkách Smejkala a Koldy otřel kotouč o Pancovu lapačku a diváci na Bouchalkách se mohli poprvé letos radovat z gólu – 1:1. Jejich radost však netrvala dlouho a brzy přišla studená sprcha.

Ještě předtím byl surově napaden Jiří Dítě hostujícím Liškou, který se na něj vrhnul a bušil do něj jako smyslů zbavený. V důsledku toho a následné potyčky mezi dalšími hráči získali žďárští dvouminutovou přesilovku. Vzhledem k tomu, že vyrovnávací branka je viditelně oživila, čekali diváci útok na obrat ve skóre.

Ovšem jedenáct sekund před první sirénou promáchl při rozehrávce Pleva, což vystihl táborský David Kellner. Jeho zakončení ještě Sláma pokryl, ale po následném obkroužení brány a nahození do brankoviště si zavezl kotouč do vlastní klece doklouzávající Střecha. S velkou pravděpodobností byl toto zlomový okamžik zápasu, který srazil Sobotkův tým do kolen.

Druhou třetinu mohli diváci sledovat snahu domácích po vyrovnání. Statisticky domácí jednoznačně hosty přestříleli (17:5), ale v naprosté většině případů se jednalo o nepříliš nebezpečná zakončení a spíše propagační střely či nahození. Skutečných šancí bylo poskrovnu.

Jednu z nich nabídla 27. minuta, kdy po přihrávce zpoza brány puk o pár centimetrů minul pravou tyč táborské brány. Další pak měl na holi Kotlík ve vlastním oslabení u pravé tyče Pancovy svatyně, ale nedokázal trefit mezeru mezi jeho betonem a brankovou konstrukcí.

A tak přišlo ke slovu staré známé „nedáš – dostaneš“. Po dvaceti sekundách z následného protiútoku rozebrali Kohouti žďárskou bránící čtveřici a Kanov našel v levém kruhu volného Michala Klímu, jenž bez větších potíží rozvlnil síť odkryté žďárské branky – 1:3.

V dalších minutách diváci viděli především sérii mnoha zakázaných uvolnění, ale zajímavých hokejových akcí bylo jako šafránu. Hosté důsledně střežili střední pásmo, přes které nebyli domácí sto se dostat do výraznějšího tlaku a tak to zkoušeli nahazováním, pokusy o vysunutí za obranu, případně neškodnými střelami většinou z bezpečné (pro hosty) vzdálenosti.

Kohouti si nijak nekomplikovali život a pokud se přeci jen dostali do úzkých, vyhodili puk přes všechny čáry. Z těchto situací plynuly zmíněné časté icingy na obou stranách. K výraznějšímu ohrožení táborské vozové hradby se dostali až v závěru Hron a Kunstmüller, ale ke snížení skóre to nevedlo. Do kabin tak na druhou přestávku odcházeli o dvě branky spokojenější hosté.

Ve stejném duchu, tedy ve znamení neúspěšného boje Plamenů o přechod středního pásma, pokračovala i závěrečná část zápasu. Žďárští ve snaze o získání tlaku otevírali více hru, čehož Kohouti využívali k brejkovým přečíslením. První velkou šanci si vydobyli hosté, když ve 46 minutě dostal přesnou přihrávku rozjetý Kolomý, ale Sláma skvěle proti jeho brejku zasáhl a udržel domácí naděje.

Ovšem o tři minuty později se situace opakovala a tentokrát již žďárský gólman kapituloval. Kanov našel na útočné modré rozjetého Radka Pechánka, který oblafnul Slámu v bráně tím, že nevystřelil a povyjetého ho objel a zavěsil černou gumu do sítě odkryté domácí svatyně – 1:4.

Následovala sice snaživá, bojovná a sympatická snaha Plamenů o vykřesání naděje na zvrat, ale žalostná a křečovitá koncovka nevedla k vážnějšímu ohrožení s jistotou chytajícího Pance v táborské bráně.

Druhá branka Žďáru sice nakonec přišla, ale to bylo již příliš pozdě. Čtyři sekundy před vypršením šedesáté minuty se prosadil nejlepší hráč Plamenů Dan Kotlík, který se při přesilové hře nejlépe zorientoval ve skrumáži před táborskou brankou, prostřelil Pance a po Střechově asistenci zkorigoval výsledek zápasu na konečných 2:4.

Po závěrečné siréně byli vyhlášeni nejlepší hráči zápasu. Na straně vítězného Tábora si ocenění odvezl kapitán Kohoutů Luboš Heršálek. Z domácího Žďáru byl zaslouženě vyhlášen autor obou domácích branek Dan Kotlík.

Tým Martina Sobotky tak stále tápe a marně hledá svoji loňskou formu. Na první bodový zisk nadále čeká a ve středu pojede bojovat na jih Čech o to, aby neklesl na úplné dno tabulky. Dalším soupeřem Plamenů je totiž Jindřichův Hradec, který je na tom podobně. Vajgar je také bez bodu a tabulku nyní uzavírá jen díky horšímu skóre.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Předně musím pogratulovat soupeři ke třem bodům. Určitě si je dnes zasloužil, protože si myslím, že byl ve všech činnostech lepší. Nechci se na nic vymlouvat a kluky omlouvat, ale možná je to dnes trochu svazovalo. Poprvé doma, navíc po dvou porážkách… Chtěli, chtěli hodně, ale nešlo to. My se teď musíme zklidnit, nedělat žádnou paniku, pracovat dál a připravit se na další zápasy. Přitom musíme zlepšit prakticky všechno. Mančaft se od loňska nijak nezměnil. Jen místo Březiny je Krupka, jinak jsou to všechno kluci z loňska. Takže oni vědí, co mají hrát, ale neplní to a to musíme změnit. Soupeř nás pak za každou chybu trestá a na to hrozně doplácíme. Sami nejsme schopní dát gól, všechno jsou to jen takové nahozené puky a tím soupeře neohrozíme. Musíme to zlepšit už na tréninku, protože odtud to vychází. Pokud se tam nedělá všechno naplno, v plné rychlosti, s plným důrazem, rychlým a přesným zakončením atd., tak to pak přechází i do toho zápasu. Pořád je to ale začátek, byl to třetí zápas a nesmíme se teď z toho po…..t, jak se lidově říká, ale trpělivě pracovat a jít dál. Na druhou stranu si to musím promyslet a možná je čas udělat nějaké změny v těch lajnách. Máme tady náhradníky Gregara, Zídka, Jana nebo Vítka, takže je možné, že na středu budou nějaké změny. Nejde to říkat do nekonečna a když hráči neplní co mají a dělají si na tom ledě co chtějí, tak můžou dostat šanci jiní.“

.

Tomáš Matušík (trenér HC Tábor):

Tomáš Matušík
„My jsme samozřejmě moc spokojení, řekl bych až nadšení, že si odvážíme tři body. Myslím, že jsme dnes hráli dobře. Měli jsme hlavně dobře pokryté střední pásmo, kromě nějakých pěti minut v první třetině, jinak se nám fakt dařilo a kluci to přesně plnili. No a z toho se pak rodily ty brejky, které to vlastně rozhodly. Tenhle systém je výborný, když se vede, protože soupeř se musí tlačit do útoku. To nám naštěstí dnes vyšlo a opravdu jsme spokojení.“

Foto: www.hctabor.com

Fotogalerie