Z ledu poslední Kutné Hory vezou Plameny pouze bod

Zveřejněno 18.12.2011 | mk
Kutná Hora SKLH Žďár nad Sázavou
29., neděle 18.12.2011
Kutná Hora - SKLH Žďár nad Sázavou KHO - ZNS
Kutná Hora: Kalousek - Heřmanský "A", Janata, Burda, Bílek, Kůrka, Horálek, Muras, Křišťan, Sladký, Kubišta "C", Kadlec, Králíček, Nakládal "A", Bláha, Pomichálek, Hanus, Vondráček, Tugarinov, Vlček, Veselý
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Doležal "A", Koželuh, Střecha, Smejkal, Pleva, Krejnus, Kunstmüller, Sobotka M. "A", Plachý "C", Ježek, Dítě, Bukáček, Kočan, Man, Kotlík, Šír, Fúzik, Sobotka R.
Branky a nahrávky: 20. Heřmanský (Bílek, Kubišta), 23. Tugarinov (Kubišta, Heřmanský), 59. Kubišta (Tugarinov, Pomichálek), 64. Tugarinov (Nakládal) - 16. Sobotka M. (Dítě), 25. Ježek (Krejnus, Dítě), 29. Ježek (Bukáček)
Rozhodčí: Nečas - Daněk, Hantlík Vyloučení: 4:6 navíc Kotlík (ZNS) 10min OT Využití: 1:0 V oslabení: 1:0
Diváci: 195
Střely na branku: 25:28
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 4:3
K U T N Á   H O R A – Ani tentokrát nedokázali žďárští hokejisté navázat na předchozí úspěch a na ledě beznadějně posledních Sršňů získali pouhý jediný bod. Do vedení šli sice nejprve hosté z Vysočiny, ale v závěru první třetiny domácí využili přesilovku. Hned v úvodu navíc Sršni otočili zápas ve svůj prospěch a to dokonce při vlastním oslabení. Dvěma góly pak vrátil vedení Plamenům Ondřej Ježek. Avšak Žďárští opět nezvládli závěr třetiny a očekávané vítězství si nechali vzít minutu a půl před koncem. Naději na zisk alespoň dvou bodů utnul ve čtvrté minutě prodloužení Ivan Tugarinov.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Do zápasu vstoupili lépe domácí Sršni, kteří na soupeře doslova vlétli. Deset minut drželi Žďár pod velkým tlakem. Díky důsledné obraně a jistým zákrokům brankáře Slámy, se podařilo Plamenům úvodní nápor Kutné Hory ustát. Ve druhé polovině první třetiny se hosté začali vymaňovat z tlaku, vyrovnali hru a postupně získávali převahu na své hokejky.

To vyústilo ve vedoucí branku, které dosáhl v šestnácté minutě Martin Sobotka, když po asistenci Jiřího Dítěte, ze skrumáže přehodil domácího gólmana - 0:1. Radost červenobílých však nevydržela ani do konce úvodní třetiny.

Půl minuty před první sirénou domácí využili přesilovou hru a vyrovnali. Od modré pálil Bílek a jeho střelu i Kubištovu dorážku ještě Sláma zlikvidoval, ale kotouč se odrazil na hůl volného Víta Heřmanského, který již žďárského gólmana překonal – 1:1.

V úvodu prostředního dějství dostali příležitost Žďárští získat své vedení zpět nabídnutou přesilovou hrou. Hosté však potvrdili neblahou pověst svých přesilovek a místo vedení sami inkasovali. Tak dlouho si vytvářeli výhodnou pozici, až přišli o kotouč a domácí v přečíslení dva na jednoho otočili vývoj skóre na svoji stranu z hole ruské rakety Ivana Tugarimova - 2:1.

Hosté se však z nepříznivého stavu rychle vzpamatovali a opět převzali taktovku nad zápasem do svých rukou. Znovu však narazili na starou bolest, kterou je neproměňování šancí. Jen ve druhé třetině zahodili několik velkých brankových příležitostí jak z přečíslení, tak z brejku. Jediný kdo dokázal v šancích uspět, byl Ondřej Ježek.

Nejprve v pětadvacáté minutě vyrovnal po střele od modré, kterou vyslal Robert Krejnus a asistencí mu pomohl Jiří Dítě – 2:2. Ještě před polovinou druhé třetiny, dokázal nejlepší žďárský útočník převážit misky vah zápasu opět na stanu hostů, když chytrou přihrávku Miroslava Bukáčka zpoza branky, nasměroval o pravou tyčku přímo do sítě – 2:3.

Hosté byli nadále lepším mužstvem, ale nedokázali si vytvořit takové brankové situace, které by uměli úspěšně zakončit a ze kterých by byli schopni skórovat a pojistit své vedení.

Podobný obraz hry nabídla i třetí dvacetiminutovka. Žďárští sice nedokázali, přes zjevnou herní převahu, domácího gólmana za celou třetinu překonat, ale zároveň prakticky nepustili soupeře k ohrožení vlastní branky.

Když už se zdálo, že by těsný rozdíl mohl hostům přinést obrovsky důležité tři body, přišla osudová chyba. Sršni se dostali do pásma, domácí nechali trestuhodně volného Jana Kubištu v prostoru mezi kruhy a to je hráč, který se nemýlí a nedal Slámovi, který měl navíc zakrytý výhled, žádnou šanci – 3:3.

Další změna skóre se již nekonala a tak na řadu přišla dělba bodů a prodloužení o druhý bonusový bod. Na Žďáru byla vidět určitá frustrace a zklamání ze ztraceného vítězství. Naopak domácí vyrovnávací branka před koncem utkání hodně povzbudila a na jejich hře to bylo znát. V čase 63:41 získal kotouč volný Ivan Tugarinov a tváří tvář Slámovi potvrdil roli velké posily Sršňů, kterým vystřelil druhý bonusový bod – 4:3p.

Zároveň tím ruský snajpr přerušil desetizápasovou sérii Kutné Hory nejen bez vítězství, ale i bez bodu. Naopak hostující Plameny nenaplnily očekávání svých příznivců a nedokázaly potvrdit středeční výkon proti favorizovanému Hodonínu. Bod z ledu posledního celku nelze rozhodně považovat za úspěch, ale za ztrátu. V souboji o lepší výchozí pozici do play-off, tak Žďárští stále pokulhávají a postupovou osmičku stále drží jen těsně.

Poslední předvánoční kolo čeká žďárské hokejisty ve středu, kdy na Bouchalkách přivítají další celek ze špice tabulky Kolínské Kozly.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Vypadalo to, že se konečně odrazíme ode dna, ale znovu jsme dole. Dnes to sice nevypadalo špatně, ale nedopadlo to dobře. Ustáli jsme očekávaný úvodní nápor, na který jsme byli připravení a pak jsme dvakrát vedli. Zase jsme ale nedokázali proměnit šance, stále nás srážejí špatné přesilovky a body nás stála chyba v závěru zápasu. Celkově však kluci v tomhle zápase nepodali špatný výkon, nemohu jim vytýkat nedostatek bojovnosti a snahy. Ta však sama o sobě body nepřinese a je to dnes pro mě další velké zklamání.