Radim Píbil: „Na rozdíl od hokejistů, my vyhráváme pořád“

Zveřejněno 31.07.2011 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Do okamžiku, kdy vyjedou žďárští hokejisté opět na led, zbývá již jen několik dnů. Také letos budou Plameny nastupovat k zápasům za zvuku své oblíbené hokejové hymny. Jak většina fanoušků a příznivců ví, má tento zdařilý song na svědomí žďárská rocková kapela EXIT. Rozhodli jsme se tedy, že pro zkrácení čekání na to, než naplno vypukne hokejové období, zpestříme okurkovou sezónu rozhovorem s frontmanem skupiny Exit Radimem Píbilem.

Foto: Veronika Marková

.

Pro začátek něco o historii skupiny Exit?
Kapela vznikla koncem roku 1995. Bylo to v podstatně jiném složení, než hrajeme dnes. Z původního obsazení jsem již zůstal jen já.

V jakém složení Exit tedy nyní vystupuje ?
Já zpívám a společně s Karlem Sobotkou hrajeme na kytaru. Basovou kytaru hraje Vladimír Budík. Klávesy jsou Pavla Slámy a do bicích bubnuje Josef Mazánek.

Co tvoří hudební repertoár současného Exitu ?
Už asi dva roky nazpět stavíme především na vlastní tvorbě. Hrajeme také nějaké převzaté věci. Takové to hraní po zábavách jsme výrazně omezili. Hrajeme nyní po celé republice, často vystupujeme v pražských klubech nebo na koncertech společně se slavnějšími kapelami.

Nyní přejdeme k tomu, co nás spojuje, tedy k hokeji, který nejvíce naše čtenáře zajímá. Jak je všeobecně známo, jste autory hymny žďárského SKLH, jak to vzniklo a kdo je autorem ?
V počátku nás o to požádal manažer hokejistů Milda Šimon prostřednictvím Tomáše Doležala. Ta píseň je kolektivní dílo celého Exitu. Musí nejprve vzniknout nějaký kytarový motiv, který určí rytmus a pak se na to postupně navazuje až po textovou část. V tomhle případě to však bylo trochu jinak, protože tu hymnu jsme již měli předem hotovou a pro Žďár jsme ji již jen upravili.

Narážíte zřejmě na to, že velmi podobnou hymnu používá i hokejový klub v Karlových Varech ?
Ano. Manažer z Karlových Varů si kdysi u nás zadal klubovou hymnu. Tu jsme složili, nahráli a nazpívali a předali. Čekali jsme, zda budou mít o ni zájem. Karlovy Vary se pak již vůbec neozvaly a v podstatě dělaly mrtvého brouka a samozřejmě ji ani nezaplatili. Tudíž jsme předpokládali, že o ni nemají zájem a oznámili jsme jim, že spolupráci končíme a že na její užívání nemají žádná práva. Protože se nám ale líbila a byla by škoda ji nevyužít, tak po té co se ozvali ze žďárského klubu, přepracovali jsme ji pro ně. Až pak jsme najednou zjistili, že Vary tu jejich původní verzi bezostyšně používají.

Pokud jste tu karlovarskou verzi slyšel, která je nyní používána, je tato nahrána Exitem?
Ne, tak jak se nyní používá, je nahraná někým jiným.

Podnikli jste nějaké právní kroky nebo zvažujete něco takového ?
Poslali jsme jim písemné vyjádření a upozornili jsme je i telefonicky, že na tuto skladbu nemají práva a používají ji protiprávně. Dále by již musel postupovat klub SKLH Žďár, který v současné době vlastní práva a je to tak zaregistrováno u autorského svazu. Sice pod našim jménem jako autorů, ale je to oficiálně hymna žďárského klubu, který disponuje autorskými právy.

Ta hymna je velice povedená, což potvrzují jak fanoušci, tak všichni kdo ji slyší. Stává se vám, že ji lidé chtějí zahrát při vašich vystoupeních ?
Na Žďársku ano a velmi často, protože tady je již hodně známá a opravdu oblíbená.

Je to již sice více než rok, ale hymna sklidila velký úspěch také při loňském vítání hokejových mistrů světa na žďárském náměstí a díky tomu se dostala i na play list Rádia Vysočina. Jak na tu akci vzpomínáte?
To byla parádní akce i přes to počasí. Já jsem vůbec nevěřil, že by mohlo přijít tolik lidí. Čekal jsem pár stovek a ono jich bylo několik tisíc. To počasí bylo šílené, probíjely nám kytary, byla zima, ale atmosféra byla fantastická a já to pořád považuji za jednu z nejlepších akcí, kterých jsme se zúčastnili.

V poslední době jste se na hokejové hymny trochu specializovali ?
To až úplně ne, ale je pravda, že jsme již vytvořili hymnu pro HC Rebel Havlíčkův Brod a posledním počinem v této oblasti je také hymna hokejistů Světlé nad Sázavou.

Hráli jste také při oslavách na hokejovém plese (viz foto). To skoro vypadá, že jste velcí sportovci a hokejoví fanoušci ?
(smích) No to právě vůbec ne. V kapele Exit není nikdo nějak sportovně a už vůbec ne hokejově nadaný a máme úplně jiné záliby. Samozřejmě ale hokeji fandíme, ale spíš když je nějaké mistrovství a tak, ale že bychom chodili fandit na hokej, tak to rozhodně ne. Víceméně jsme se k tomu dostali přes našeho kamaráda Tomáše Doležala, který hraje za Žďár. Akorát bych řekl, že my na rozdíl od žďárských hokejistů, vyhráváme pořád.

Zde si můžete připomenout atmosféru podpořenou kapelou Exit na žďárském náměstí 2.6.2010 při vítání mistrů světa.

Hymna SKLH Žďár nad Sázavou

Hymna HC Rebel Havlíčkův Brod

Hymna HC Světlá nad Sázavou

Oficiální stránky skupiny Exit