SOBOTKA: Nebráníme se tomu mužstvo posílit a stanovit si vyšší cíle

Zveřejněno 14.07.2022 | Redakce
To, že se na Bouchalkách v srpnu představí největší hvězdy českého hokeje, to určitě již všichni víte. Ale to neznamená, že by se nic nedělo ani v A-týmu Plamenů. I zde se všechno připravuje na nadcházející sezonu, což potvrzuje v rozhovoru pro náš web i hlavní trenér Martin Sobotka. V následujícím článku se dozvíte, jak probíhala letní příprava, kdo posílí Plameny, a také to, jaký má lodivod Plamenů názor na rozlosování 2. ligy.


Jak hodnotíte uplynulou, pro mnohé neoblíbenou, letní část sezony?
S letní přípravou jsme byli spokojeni. Před letní přípravou jsme měli na papíře 27 hráčů, do společné přípravy se jich zapojilo celkem 21, z toho 4 hráči juniorského věku a dalších 6 hráčů mělo plán individuální. V průměru jsme se scházeli v počtu 15 hráčů, což si myslím, že vzhledem k tomu, že hráči nejsou profesionálové, je velice slušný počet a za to bych chtěl všem hráčů poděkovat. S přístupem hráčů zase panuje spokojenost, kluci do toho dali dle mě maximum a doufám, že by se to mělo projevit i sezoně.

Jak často probíhali tréninky a na co jste se během nich zaměřili?
Trénovali jsme 4x v týdnu a zaměřili jsme se hlavně na sílu, odrazovou sílu, rychlost, výbušnost a hry.

Jak budete mít v sezoně s novým asistentem Vojtou Šírem na střídačce rozdělené role?
Tady je to celkem dané, pojedeme ve stejném modelu jako v předešlých sezonách. Takže já budu vedený jako hlavní trenér s tím, že se ujmu hlavně vedení útočníku a Vojta si bude řídit obránce. Systém a organizaci hry budeme samozřejmě konzultovat společně.

Který z hráčů, kteří po minulé sezoně opustili tým, bude nejvíce chybět?
Samozřejmě jsme chtěli tým udržet co nejvíce pospolu oproti minulé sezoně, ale vzhledem k tomu, že se někteří kluci rozhodli z pracovních důvodů svoji činnost ukončit, tak bohužel některé odchody nastali. Nejcitelnější z nich jsou David Váňa s Davidem Čermákem, kteří byli tahouny mužstva na svých postech. V případě, že by se rozhodli a práce jim to umožnila, tak bychom kluky určitě rádi viděla zpátky v našem dresu.


"
NEJCITELNĚJŠÍ Z NICH JSOU DAVID VÁŇA S DAVIDEM ČERMÁKEM, KTEŘÍ BYLI TAHOUNY MUŽSTVA NA SVÝCH POSTECH.
SOBOTKA O ODCHODECH

S jakým cílem budete vstupovat do nadcházející sezony?
Konkrétní cíl jsme si zatím nestanovili, protože stále tvoříme tým a čekáme jak se vyvinu situace z hlediska financí, ale i tak do sezony určitě vstoupíme s tím, že chceme atakovat příčky zajišťující play-off. Jestli se však podaří klub finančně stabilizovat, rozhodně se nebráníme tomu mužstvo posílit a stanovit si cíle vyšší, ale to je ještě brzy na to, stanovit si to nyní. Každopádně jako každý uděláme maximum proto, abychom vyhrávali a náš hokej byl pro diváky i atraktivní. Kostra týmu je ve Žďáře tvořena většinou z našich odchovanců a ti dokazují, že jsou ochotni se za klub rvát, i když jsme se v podmínkách oproti ostatním klubům mohli jen těžko porovnávat.

To, že kostra týmu zůstane stejná, jste jž naznačil. Jsou v hledáčku nějaké posily pro nadcházející sezonu?
Jak jsme již zmínili, chceme kostru týmu držet pohromadě, tak jaká byla v loňské sezoně, s tím, že bychom rádi mužstvo posílili, ale to je závislé i na finančních možnostech klubu. Známe už hráče, kteří k nám přicházejí na zkoušku a to konkrétně Tomáš Bříza (HC Horses Hlinsko, pozn. redakce), Jakub Grauer (HC Kometa Brno) a Pavel Kubica (Technika Brno) . Všechno jsou to mladí hráči, které čeká přechod z juniorky do seniorů. Oslovili jsme i hráče, kteří vyrůstali ve Žďáře, a to Petra Beneše a Petra Štěpánka, kde ale zatím nevíme, jak se rozhodnou. Oba bychom však rádi viděli v dresu Plamenů.

A je v hledáčku i někdo další?
Chuť vrátit se k hokeji avizuje i bývalý hráč Dukly Jihlava Daniel Kotlík, který v našem dresu odehrál v minulosti několik sezon. Dále využijeme spolupráce s Poličkou, kde počítáme, že dáme šanci klukům, které jsme si obehrávali. K dispozici i tyto mladíky, o kterých přemýšlíme a dostanou svoji šanci se ukázat. Jsou to například Patrik Elis, Šerejch Zdeněk, Nečas Jakub apod. V sezoně bychom chtěli spolupracovat s týmy z Chance ligy, a to s Duklou Jihlava, Třebíčí a nově s Pardubicemi, které budou stavě svoje B mužstvo v Chrudimi a sportovním manažerem je odchovanec Tomáš Rolinek, s kterým jsme v kontaktu. Jakmile budeme mít hráče jisté, budeme o tom velice rádi informovat.

Bude i v letošní sezoně šance, že za Plameny nastoupí Petr Vampola, nebo je to již uzavřená kapitola?
Hráče takových kvalit bychom v týmu rozhodně rádi viděl. Plánujeme se s Petrem o tom pobavit a možnost budeme mít na akci, kterou chystáme (Hvězdy 2022, pozn. redakce).

Jak bude vypadat spolupráce s Poličkou? Budou tam i nadále hrát naši junioři, kteří budou dostávat šanci v A-týmu Plamenů?
Spolupráce s Poličkou bude samozřejmě pokračovat v nastavené spolupráci tak, jako v sezoně předešlé, protože jsme přesvědčeni o tom, že je výhodná pro obě strany. S vedením Poličky byla vždy výborná domluva a profitují z toho jak naši mladí hráči, kteří mají možnost si už v juniorském věku zkusit seniorskou soutěž, která je navíc v Pardubickém kraji velice kvalitní a hraje v ní spousta hráčů se zkušenostmi z nejvyšších soutěží. Zároveň pak mají i kluci z Poličky šanci dostat se o soutěž výš. Neděláme rozdíly v tom, jestli je hráč původem žďárák nebo poličák.

Jak jste spokojení s rozlosováním druhé ligy?
Z návrhu co letos připadali v úvahu jsme se přikláněli k variantě 4x7 účastníků, ale jelikož to dopadlo systémem dvou skupin, tak to bereme jako fakt a přizpůsobíme se. Za nás by však bylo rozumné počet účastníků rozšířit a vytvořit tak model tří skupin po 10 účastnících z důvodu cestování, systému soutěže a počtu utkání.

V letošní druholigové sezoně se objeví hodně profesionálních týmů. Čemu to přisuzujete?
Je to hodně ovlivněno počtem prvoligových týmů, kteří spadli s Chance ligy a mají za cíl se do ní vrátit zpět. Disponují velkými rozpočty, a když myslíte na návrat, musíte tým tvořit tak, aby byl schopen s kostrou vyšší soutěž i hrát. Pak je tu samozřejmě část mužstev jako Znojmo, Tábor, Letňany, Příbram apod., kteří dlouhodobě mají za cíl postup a mají k tomu prostředky.