ŠTĚPÁNEK: Je to pro mě ponaučení do dalších let

Zveřejněno 19.01.2022 | Redakce, foto: Petr Nedvěd, Aleš Koželuh
Jedenatřicetiletý Petr Štěpánek sice začal letošní sezonu v dresu Plamenů, ale toto pondělí již odletěl směr Anglie, kde stráví zbytek letošní sezony v týmu Peterborough Phantoms. My jsme tak pro Vás nachystali rozhovor s tímto produktivním útočníkem, ve kterém se dozvíte, jak dlouho již bylo jisté, že sezonu odehraje ve svém staronovém působišti, jaký názor měl na svoje letošní výkony, či jaká očekávání má od zbytku sezony.


moje výkony byly hodně špatné

Obrovitý Štěpánek patřil nejen letos ke stěžejním hráčům sestavy Martina Sobotky. Za svůj domovský klub naskočil v této sezoně do 25 zápasů, které okořenil sedmi góly a jedenácti asistencemi. A jak byl spokojený se svými výkony v právě probíhající sezoně? „Myslím si, že každý, kdo navštívil alespoň jedno libovolné utkání, tak asi zaregistroval, že letos ty moje výkony byly hodně špatné, místy až trapné. Je to pro mě ponaučení do dalších let, že pokud se ještě někdy představím v budoucnu ve žďárském dresu, tak udělám všechno proto, aby to už takhle nevypadalo,“ říká sebekriticky hráč, který v dresu se žetkem na dresu odehrál celkem 193 utkání, během kterých si připsal na své konto 238 kanadských bodů.

Sám útočník dále uznává, že se nemohl ani dostat do své obvyklé herní pohody, na kterou je zvyklý z předchozích let. „Je pak pro mě i strašně těžké sedět v kabině po vyhraném zápase s pocitem, že jste týmu v lepším případě nijak nepomohli, a v horším případně mu svoji přítomnosti spíše uškodili,“ pokračuje v kritickém hodnocení svých výkonů.

teď jsem to viděl z té druhé stránky

18
TOLIK KANDSKÝCH BODŮ SI PŘIPSAL PETR ŠTĚPÁNEK V LETOŠNÍ SEZONĚ
A byla možnost, že by dokončil sezonu v dresu Plamenů? „Spíše ne. Hlavní důvod je ten, že jsem byl domluvený s trenérem v Anglii, i když nutno uznat, že ty jejich smlouvy jsou takový všelijaký. Takže teoreticky, kdybych neodletěl, tak by na mě žádné páky neměli, maximálně by mi mohli zapálit věci, co tam ještě mám,“ říká s úsměvem žďárský odchovanec a pokračuje: „V každý případě jsme byli na něčem domluvený a já to bral závazně. Navíc jsem se dostal do situace, kdy člověk takovou změnu potřebuje, pokud se nechce zbláznit. Dám příklad. Když mi bylo dvacet, člověk nehrál a koukal ze střídačky na nějaký starší borce, co jsou v sestavě spíše z nějaké setrvačnosti, tak vím, jaký to byl nepříjemný a bezmocný pocit. No a teď jsem to viděl z té druhé stránky,“ říká upřímně bez pěti centimetrů dvoumetrový forvard, který se v minulosti zkoušel probojovat i do kádru pražské Sparty.

Smlouvu jsem měl podepsanou

Nyní však jeho kroky vedou do Anglie, kde si žďárský odchovanec vybudoval slušné renomé. Chcete důkaz? Stačí se podívat do statistik, neboť útočník má v dresu Phantoms průměr prakticky dvou kanadských bodů na zápas. „Můj odchod se vlastně řešil již od loňské sezony. Tu tam sice ani nezačali, ale pořád jsem věděl, že tam budu zůstávat. Smlouvu jsem měl podepsanou už někdy od minulého března,“ upřesňuje svůj odchod tento obrovitý útočník, jenž během ročníku 2016/17 odehrál v tomto anglickém klubu 59 zápasů, v nichž si připsal 71 bodů.

Sezona 2018/19 v dresu Peterborough Phantoms přinesla produktivnímu útočníkovi 68 bodů a konečně ročník s označením 2019/20 byl v podání Štěpánka sedmdesátibodový. A proč tedy neodcestoval do Anglie dříve? „Ten důvod se asi nikdy nedozvím a ani se po něm úplně nepídím. Pravděpodobně se zde potkala neznalost a podcenění ohledně Brexitu, ale jak říkám, to si můžu jen myslet,“ říká útočník, který má zkušenosti i z první ligy v dresu Jihlavy či Havlíčkova Brodu.

Chtěl bych hlavně být ku prospěchu

Již o víkendu by ho mělo čekat utkání v novém dresu, když se představí proti týmu Milton Keynes Lightning. Jaké očekávání má od zbytku sezony? „Raději žádné. Chtěl bych hlavně být ku prospěchu, připravit se na play-off a v něm se pokusit udělat nějaký úspěch. Tabulku moc nastudovanou nemám, ale co vím, tak v základní části už o první pozice nehrajeme,“ upřesňuje Štěpánek pozici jeho týmu a ambice jeho samotného.

Petr Štěpánek na závěr ani neopomenul ty, kterým po většinu své žďárské kariéry dělal tu největší radost – fanoušky. „Chtěl bych jim vzkázat, že moc děkuji za to, jak klub podporují a doufám, že v tom budou pokračovat i nadále. Jak v dobrých, tak ve zlých časech,“ zakončuje s úsměvem Štěpánek.

A my mu tímto děkujeme za pomoc v této sezóně a přejeme mu, ať se mu ve staronovém působišti daří.