Ohlédnutí za první čtvrtinou v číslech i očima kouče Sobotky

Zveřejněno 26.10.2012 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Hokejisté žďárského SKLH v neděli uzavřeli první čtvrtinu letošní základní části 2.ligy. První čtvrtinu má za sebou také nový kouč Plamenů Martin Sobotka a zatím se zdá, že svoji novou roli zvládá nad očekávání dobře. Alespoň kvalita předváděné hry prvního mužstva a konec konců i výsledky to naznačují. Požádali jsme tedy žďárského lodivoda o krátké zhodnocení uplynulé čtvrtky. Zároveň jsme jeho informace doplnili fakty a čísly. V článku najdete některé zajímavé statistické údaje.

Foto: Tomáš Marek

Po první části dlouhodobé soutěže je Žďár čtvrtý se čtrnácti body, jak jste s tímto výsledkem spokojený?
Moje osobní představa a přání je, získat v každé čtvrtině alespoň patnáct bodů, což by ve výsledku znamenalo šedesát bodů a pravděpodobně by to mohlo stačit na čtvrté místo. Takže jsem spokojen tak na 80 – 90 %, protože jsme těch kýžených patnácti bodů nedosáhli. Ale samozřejmě převládá spíše spokojenost. Myslím, že ta první čtvrtina byla dobrá, jsme na čtvrtém místě, takže tam kde se nám to líbí a kde bychom chtěli být.

Ovšem první čtvrtina bývá dobrá každý rok, pak však obvykle přichází prudký výsledkový propad. Jak se na tuto kritickou část připravujete?
Samozřejmě nemohu tady slibovat, že to letos nepřijde, ale udělám já a kluci taky, všechno proto, abychom tomu zabránili. Určitým optimismem mně naplňuje to, že ta naše hra má vzestupnou tendenci a ne naopak, takže se snad k žádné krizi neschyluje. Poslední zápasy začínají kluci hrát skutečně to, co po nich chci a to, co se snažíme dělat na tréninkách. Pochopitelně nějaké chyby udělají, ale to je normální a každý hráč nějakou chybu někdy udělá. Důležité ale je, že alespoň z mého pohledu má ta naše hra nějaký řád a kluci ví, co mají hrát, co se po nich chce a myslím, že to celkem plní. Jak jsem říkal, že nějakou chybu udělají to se stane, kdyby nedělali chyby nehrají tady 2.ligu, takže na to mají svým způsobem právo. Naším společným úkolem je ty chyby minimalizovat, aby jich bylo co nejmíň a pokud možno méně než jich udělá soupeř.

Na co se nyní zaměřujete a kde vidíte největší rezervy týmu, aby dosahoval ještě o něco lepších výsledků?
Snažím se ještě víc pilovat obranu. Dostávali jsme hodně zbytečných gólů a přestože si myslím, že už to není tak špatné, je stále hodně co zlepšovat. Takže určitě bude důležité ještě na tom pracovat a vylepšit celkovou obrannou hru a obrannou činnost. Další věc jsou přesilovky. I tady vidím určité zlepšení. V posledních zápasech myslím vždy alespoň jeden gól z přesilovky dáváme. Na druhou stranu nás teď vyškolil z této činnosti Hodonín, ale obávám se, že takovéhle dokonalosti nedosáhneme. Osobně nejsem zastáncem secvičování nějakých signálů a speciálních akcí a nakonec to ani v našich podmínkách není možné. Přesilovky nějakým způsobem trénujeme a pracujeme na tom, ale spíše sázím na přirozenou chytrost hráčů, jejich šikovnost a moment překvapení, který vyplyne i z určité improvizace.

Takže na druhou čtvrtinu zůstává stejný cíl, tedy patnáct bodů?
Určitě ano, zase bych chtěl získat nejméně těch patnáct bodů nebo spíše šestnáct, abychom nahradili tu ztrátu z první části. Pomoci by nám mohlo to, že budeme nyní hrát víc zápasů doma. Kromě prohry s Hodonínem jsme tady zatím všechny zápasy vyhráli, takže si myslím, že nám domácí prostředí svědčí. Hodně nám pomáhají výborní fanoušci, kteří vytváří parádní atmosféru a kluky ženou do maximálního výkonu.

Zmínil jste diváky, takže jste s fanoušky i návštěvností spokojený?
S fanoušky a s tím jak fandí a podporují mančaft určitě ano, navíc jsem nezaregistroval zatím ani žádné excesy, takže po této stránce je to rozhodně dobré. Trochu bych však pořád čekal lepší tu celkovou návštěvu. Třeba teď, hrálo se v neděli, bylo slušné počasí, ale už pozdě na nějaké vycházky, předtím jsme dvakrát vyhráli, přijel lídr soutěže… Čekal bych přeci jen o nějakou tu stovku nebo alespoň pár desítek lidí víc. Takovým mým snem je překročit tu magickou tisícovku. Myslím, že hrajeme pohledný hokej, který diváky určitě baví, jsme v popředí tabulky a v neděli přijede další špičkový tým Nymburk, takže to je určitě důrazná pozvánka a třeba se zase o kousek k té tisícovce přiblížíme.

Který ze zápasů první čtvrtiny byl pro vás největší zklamání?
Nejhorší porážka, která mě hodně mrzela, byla v Břeclavi, kde si myslím, že jsme na to měli, abychom uspěli a kde nám ten zápas zbytečně utekl. Pak i ten Nymburk, kde jsme to prohráli v prvních deseti minutách, ale byl to vstup do soutěže, stane se… Ale z těch dvou zápasů je to rozhodně ta Břeclav, kde jsme byli herně určitě lepší a první třetinu jsme měli vyhrát tři, čtyři nula a místo toho jsme prohrávali 2:1. A pak i když jsme prohrávali 4:1, tak jsme se dotáhli na 4:3, ale potom jsme zbytečným faulem nechali soupeře utéct na 5:3. Takže tahle porážka mě opravdu hodně mrzela a mrzí ještě dnes.

Naopak kdy jste měl ze svých svěřenců největší radost?
Tak to byly jednoznačně první dvě třetiny doma s Moravskými Budějovicemi a poslední dvě třetiny v Pelhřimově. To byly opravdu perfektní a takřka bezchybné výkony a kdybychom takhle dokázali hrát celou sezónu, tak si myslím, že bychom se pohybovali někde tam, jak je Hodonín.

Děkujeme za rozhovor a přejeme Martinu Sobotkovi i celému jeho týmu, aby se jim ve druhé čtvrtině dařilo alespoň tak jako v té první.

Statistické zajímavosti

Body
Celkem 14 bodů z 27 možných = 1,56 bodu na zápas
Doma 8 bodů z 12 možných = 2 body na zápas
Venku 6 bodů z 15 možných = 1,2 body na zápas

Branky
Celkem vstřelených branek: 34 = 3,78 branky na zápas
Celkem inkasovaných branek: 32 = 3,56 branky na zápas
Celkem střel na branku soupeře: 317 = 9,32 střel na jeden vstřelený gól = úspěšnost střelby 10,73%
Celkem střel na branku Žďáru: 269 = 8,41 střel na jeden inkasovaný gól = úspěšnost střelby soupeřů 11,90%

Vyloučení
Celkový souhrn udělených trestů (hráčům Žďáru): 102 minut
Počet přesilových her: 55 z nich využito 7 = úspěšnost využití přesilových her 12,73%
Počet oslabení: 46 z nich využito 10 = úspěšnost bránění při oslabení 78,26%

Návštěvnost
Celková návštěvnost na čtyřech domácích zápasech: 2.297 osob
Průměr na zápas: 574 osob

Hráči:
Nejproduktivnější hráči:
Celkově: Petr Beneš 7 bodů (4+3)
V přepočtu na zápas: Jiří Plachý 6 bodů (3+3) / 4 zápasy = 1,5 bodu na 1 zápas
Nejlepší střelci: Josef Hron, Petr Beneš, Luboš Kunstmüller – všichni po 4 brankách
Nejtrestanější hráč: Tomáš Smejkal 20 minut (5x2min + 10min OT)
Nejrychlejší branka: Luboš Kunstmüller čas 00:40 22.9.2012 3.kolo Břeclav – Žďár (5:3)