Velká posila do útoku: Smlouvu u Plamenů podepsal Jiří Půhoný

Zveřejněno 27.05.2023 | Redakce, foto: Anna Daňsová
Velké jméno si Plameny schovaly na závěr tohoto slunečného týdne. Je jím třicetiletý útočník Jiří Půhoný, který v posledních letech patřil k nejvýraznějším postavám třetí nejvyšší soutěže „Od Jirky si slibujeme, že se stane tahounem mužstva,“ říká generální manažer Plamenů Martin Nečas.

BOHATÉ ZKUŠENOSTI

Půhoný je odchovancem pardubického hokeje, za Dynamo jako devatenáctiletý debutoval v české nejvyšší soutěži. Do kádru tradičního klubu se snažil natrvalo prosadit čtyři roky a během tohoto období si připsal i čtyři desítky startů. V tomto období mezitím nastupoval i v nižších soutěžích, když o patro níž hrál za Šumperk, Jihlavu, Prostějov, Frýdek-Místek a Slavii Praha.

94
TOLIK BODŮ DOKÁZAL POSBÍRAT PŮHONÝ BĚHEM JEDNÉ SEZONY VE DRUHÉ LIZE
V roce 2017 se rozhodl odejít do tehdy už druholigového Šumperka, v jehož dresu bodově velmi pookřál. Po sezoně však znovu změnil působiště a v následujících čtyřech sezónách dominoval v dresu druholigového Dvora Králové. Právě ve Dvoře byla jeho spoluhráčem další nová akvizice Plamenů - Dominik Dušek. Na loňskou sezonu se Půhoný přesunul do mateřských Pardubic, kde působil v tamním béčku, ale tam se nedokázal prosadit mezi tahouny, a tak se rozhodl město perníků opustit.

Rozhodnutí nelituji

A jak on sám hodnotí sezonu za klub, v němž vyrůstal? „Byl jsem rád, že po čtyřech nebo pěti letech strávených ve druhé lize přišla nabídka. Měl jsem to blízko domů, takže to bylo fajn. Rozhodnutí nelituji, ale sezona byla taková, nechci říct že špatná, ale zvláštní. Nakonec se to naštěstí ubojovalo, ale úplně v nejlepším na tu poslední sezonu vzpomínat nebudu,“ naráží na sezonu v pardubickém béčku, které zachraňovalo sezonu v Chance lize až v úplném závěru sezony.


"
O MÉ ROLI V MUŽSTVU JSME SE JEŠTĚ ÚPLNĚ NEBAVILI, ALE MYSLÍM SI, ŽE BYCH MĚL BÝT LÍDR TÝMU. TOHO SE SAMOZŘEJMĚ VŮBEC NEZŘÍKÁM.

Nyní tak bude Půhoný nastupovat v dresu se žetkem na hrudi. Jaké pocity má po podpisu smlouvy? „Jsem samozřejmě rád, že jsme se domluvili. S manažerem jsem byl v kontaktu delší dobu a nastínil mi, že tady chtějí zase podzvednout hokej na ty příčky, kam patří,“ prozrazuje Půhoný, který v loňské sezoně nasbíral v první lize celkem 16 bodů v 37 utkáních.

O tom, že by se měl zařadit k hlavním oporám týmu, asi není žádných pochyb. „O mé roli v mužstvu jsme se ještě úplně nebavili, ale myslím si, že bych měl být lídr týmu. Toho se samozřejmě vůbec nezříkám,“ komentuje svoji budoucí roli v týmu Plamenů. Potká ve svém novém působišti nějaké známé tváře? „Znám samozřejmě kluky z Pardubic, s nimi jsem, dá se říct, v každodenním kontaktu. Ze Žďáru si vybavuji, jestli teda bude ještě pokračovat, Honzu Wasserbauera, a z jihlavské mládeže Máru Prokše s Lukášem Jíchou. Takže nějaký přehled mám, ale že bych se s nimi bavil, to ne,“ říká Půhoný.

DOUFÁM, ŽE OPĚT NAPLNÍME STADION

Třicetiletý útočník má se druhou ligou bohaté zkušenosti a sbírá zde v průměru skoro jeden a půl bodu na zápas (odehrál 199 utkání a připsal si 281 kanadských bodů). „Druhou ligu znám a nevím, co by se za ten rok, co jsem ji nehrál, mohlo změnit. Podle mě to není vůbec špatná soutěž, lidi to hodně podceňují,“ upozorňuje Půhoný a pokračuje: „Já jsem hrával poslední roky jinou skupinu, ale vždycky se říkalo, že východní skupina je nejlepší. Tak uvidíme,“ říká útočník, který se mihl i v mládežnických reprezentacích.

A jak sám vnímá rozdíl mezi první a druhou ligou? „Zase extrémní rozdíl to není. Když to řeknu blbě, tak každý umí bruslit,“ usmívá se sto osmdesát pět centimetrů vysoký hokejista a pokračuje: „V té druhé lize ale není tolik propracovaný systém, což je asi největší rozdíl mezi těmito dvěma soutěžemi,“ hodnotí Půhoný.

Produktivní forvard dokázal posbírat ve své poslední druholigové sezoně, kdy nastupoval za Rodos Dvůr Králové, celkem 94 bodů v 59 utkání! Takže se jistě fanoušci mají na co těšit. „Žďár je město, co si pamatuji z dřívějška, kde chodilo vždycky hodně fanoušků. Teď se to trošku zadrhlo, tak doufám, že budeme podávat dobré výkony, opět naplníme stadion a lidé budou mít radost,“ říká na závěr povídání zatím největší posila Plamenů.