NEČAS: Čeká nás hektická sezona, možná boj o přežití

Zveřejněno 22.09.2022 | Redakce, foto: Michal Eger
Už jen dny nás dělí od startu nové druholigové sezony. Na jejím prahu jsme vyzpovídali také generálního manažera SKLH Žďár nad Sázavou Martina Nečase. Jak je klub na nový ročník zajištěný? Obává se možných existenčních problémů v souvislosti s dramatickým nárůstem cen energií? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte níže.
Martine, jak se těšíš na nadcházející sezonu?
No, jsem trošku v šoku. (usmívá se) Po velké srpnové akci Hvězdy 2022 ještě nemáme úplně všechno uzavřené, do toho áčko zahajuje sezonu, je to všechno v posledních týdnech hodně hektické. Ale na sezonu se těším, kvůli tomu se to přece dělá.

Změny jsme zaznamenali rovněž ve vedení klubu…
Přesně tak, proběhly některé strukturální věci. Do pozice provozního ředitele naskočil Michal Šimek (vlevo na fotografii níže, pozn. redakce), který bude mít na starosti marketing a smlouvy. Má s tím bohaté zkušenosti ze svého zaměstnání, je to pro nás velká posila.

Jak to na prahu nového ročníku vypadá s mládežnickými kategoriemi?
V první řadě bych rád zmínil, že jsme nezvedli členské příspěvky. Byť je prakticky všechny kluby zvedaly, my jsme k tomuto kroku nesáhli.

Souvisí to s úspěchem akce Hvězdy 2022?
Ano, také jsme to před jejím konáním slibovali. Díky tomu, že se nám na ní podařilo nějaké peníze vydělat, nemusíme příspěvky zvedat a částky zůstanou stejné. Spíše mě u mládeže naštvala jiná věc.

Povídej.
Bohužel svaz vymyslel novou kategorii pro devátou třídu základní školy. To pro nás oproti loňsku znamená zvýšené náklady na trenéra a dopravu na zápasy. Opět je budeme muset doplatit z výtěžku akce. Podle mého je to nesmysl, který je komplikovaný především pro menší kluby. Nám už třeba pět kluků z devítky ve Žďáře nastupuje za Duklu Jihlava. Profesionální kluby si takhle hráče stahují už před dorostem, přitom ti kluci ještě rok mohli zůstat v mateřském oddílu a výš jít až s nástupem na střední školu.

Jak je začínající sezona zajištěná z pohledu druholigových mužů?
Pokud jde o áčko, aktuálně sháníme především sponzory. Nějací noví se nám ukázali při zmíněné srpnové akci, jde o partnery mimo náš region, kteří by nás mohli podpořit. Ale přesto to bude boj o přežití. Vzhledem k dramatickému nárůstu cen energií si umím představit, jak bude obtížné získávat podporu od stávajících či případných nových partnerů. Věřím ale, že tuhle sezonu snad dokážeme zvládnout.

Bude úroveň druhé ligy podobná loňskému ročníku?
Druhá liga se hodně zkvalitnila, dnes tam máme některé skoro profesionální mančafty. Ty, co spadly z první ligy, si podržely kádry a pak je tu samozřejmě nadupané Znojmo. Soutěž bude hodně kvalitní, spousta hráčů z extraligových klubů šla v létě za dobrými podmínkami do druhé ligy, čímž ještě zvedají její už tak dobrou úroveň.

Jaké sportovní cíle jste jako vedení před mužstvo postavili?
Chceme do play-off, je to jednoznačný cíl, byl by to určitě úspěch. Čekají nás derby s Havlíčkovým Brodem a Velkým Meziříčím. Relativně blízko jsou i Vyškov či Hodonín. Ale pak jsou tu nesmírně kvalitní mančafty ze severní Moravy, kde jsou kádry opravdu neuvěřitelně našlapané. Nečeká nás nic jednoduchého.

Už jsme se dotkli vysokých cen energií, což negativně dopadá na pronájmy ledu, ale i další náklady. Máš už nějaký výhled, jak moc to klub poznamená?
Město má prý do konce roku nasmlouvané energie, ale co bude pak za ceny, to se neví. Nám už se pronájmy od začátku sezony, tedy od srpna, zvedly. Co bude od nového roku, to zatím nevím. Klíčové bude, jak se k celé situací postaví česká vláda, jednotlivá města či ministerstvo školství. Opravdu nevím.

Připouštíš si třeba možnost, že by se z tohoto důvodu ve Žďáře, ale třeba i v jiných městech, nemusela sezona dohrát?
Myslím si, že tohle ani není otázka pro mě. My jako klub uděláme maximum možného, ale energie platí město. Záleží tedy na něm, jak se k situaci postaví. Je potřeba si také uvědomit, že u nás nejde jen o samotný hokej, ale také o službu veřejnosti v podobě hodin veřejného bruslení na stadionu.