ŠÍR: V posledních letech se nám daří dělat kvalitní nábory

Zveřejněno 03.08.2022 | Redakce
Přesně týden chybí do okamžiku než všechna družstva Plamenů vyjedou na ledovou plochu. My jsme si tak ještě stihli popovídat se šéftrenérem mládeže SKLH Žďár nad Sázavou Vojtěchem Šírem nejen o aktuální situaci v juniorských kategoriích, ale také o jeho nové roli asistenta trenéra u áčka mužů.
Vojtěchu, jak nyní vypadá situace v mládežnických kategoriích?
Myslím si, že se nám v posledních letech daří dělat kvalitní nábory, takže ta situace je docela příznivá.

Můžeš být konkrétnější?
V přípravce máme takové počty hráčů a hráček, že naplníme v jednom ročníku hned dvě kategorie. Na nábory dorazí klidně okolo osmdesáti dětí, což je super číslo. Třetím rokem pak pojedeme v žácích týmy po jednotlivých ročnících, takže máme dvě žákovské a dvě krajské ligy, což je opět super.

Tím se asi můžeme rovnat i s mnohem většími kluby…
Určitě ano, takových klubů je v Česku jen kolem čtyřiceti. Můžeme se tak rovnat s celky jako jsou Třebíč či Jihlava. Problém pak nastává až v kategorii dorostu a juniorky.


"
„V PŘÍPRAVCE MÁME TAKOVÉ POČTY HRÁČŮ A HRÁČEK, ŽE NAPLNÍME V JEDNOM ROČNÍKU HNED DVĚ KATEGORIE. NA NÁBORY DORAZÍ KLIDNĚ OKOLO OSMDESÁTI DĚTÍ, COŽ JE SUPER ČÍSLO.“

Čím je způsobený?
Je to dáno tím, že od nás hráči odchází hrát extraligu dorostu a juniorů do větších klubů, takže pak máme problém s nedostatkem hráčů. Navázali jsme ale spolupráci s Jihlavou, kam řada našich kluků zamíří. Na oplátku pak Dukla pouští k nám ty, kteří se zde neprosadí do kádru. To samé platí i pro juniorku, kterou ani letos nebudeme přihlašovat. Spolupráce s Poličkou, která hraje krajskou ligu ve východních Čechách, je velmi dobrá a naši hráči, kteří tam zamíří, mají možnost hrát dobrou soutěž.

Jak moc se na situaci u mládeže podepsal covid-19?
Samozřejmě jsme to pocítili, ale nakonec to nebylo tak hrozné. Kromě nějakých osmi či deseti hráčů se všichni mládežníci vrátili, takže se naštěstí nenaplnil katastrofický scénář, že spousta hráčů a hráček hokeje nechá.

Byla na nich dlouhá pauza poznat?
Rozhodně. Během covidu děti docela zlenivěly, takže byl problém je znovu rozhýbat. Nyní už se ale srovnaly do potřebného režimu, takže i tohle už je snad za námi.

Bolavým místem, nejen u mládeže, budou finance, že?
Bohužel, finance nás hodně trápí. Takže kluky trénují většinou ti, co mají čas po zaměstnání, kolikrát i rodiče. A to je největší problém, protože po práci je to na takového člověka velký nápor, zvlášť při těch počtech, kdy máme dobré dvě stovky dětí.

Kolik trenérů se tedy v klubu věnuje mládežnickým kategoriím?
Máme tři trenéry, které můžeme zaplatit. K nim pak šestnáctku dobrovolníků, kteří tuto práci dělají za nějaké kapesné.


Nově jsi se stal také asistentem Martina Sobotky na lavičce našich mužů. Je to velký rozdíl oproti práci s mládeží?
U chlapů je, celkem logicky, daleko méně starostí. Děti dostaneme na čtyři hodiny na starost a musíme jim zajistit úplně všechno, bezpečností počínaje, a věnovat se jim. Pro dospělé se naplánuje trénink, kluci to odmakají a je hotovo.

Velký rozdíl bude také v tlaku na výsledek.
Samozřejmě, i metody jsou odlišné. U dětí jde o to je vyučovat, nejde zde tolik o výsledky, ale o jejich rozvoj. Kdežto u mužů něco podobného, tedy výsledek, očekáváme. Jsou ze strany veřejnosti a fanoušků daleko sledovanější a možná je na ně vyvíjený i větší tlak.

Jak jste si s Martinem rozdělili role?
Přípravu děláme společně, ale při zápasech budu mít já na starosti obránce a Martin zase útočníky.

S jakými cíli půjdete do sezony?
Jednoznačným cílem je postup do play-off. Konkrétní cíl v podobě umístění v tabulce jsme si nedali, ale chceme se vejít mezi postupovou osmičku. Hodně záležet bude samozřejmě na finančních možnostech, tedy zda se nám podaří sehnat další partnery a sponzory. Pokud se kádr podaří posílit, budou i naše ambice vyšší.