Definitivně potvrzeno! Pro letošek se dohrálo

Zveřejněno 01.02.2021 | Redakce
Nebylo to žádným překvapením. Vzhledem k přetrvávajícímu nouzovému stavu a souvisejícím vládním opatřením, včetně zákazu amatérských soutěží a sportování na zimních stadionech, rozhodl první únorový den prezident Českého hokeje Tomáš Král z pověření výkonného výboru Českého hokeje o ukončení tuzemských neprofesionálních soutěží v sezoně 2020/21. To znamená, že také pro hokejový Žďár nad Sázavou letošní ročník skončil.

Žádné překvapení

S jeho verdiktem se už nějaký čas počítalo. „Žádné překvapení to pro nás není, počítali jsme s tím. Znovu ale zopakuji, že to mě až tolik netrápí. Spíše mě mrzí, že se pořád nemohou na led dostat mládežníci,“ sdělil generální manažer Plamenů Martin Nečas.

I přesto, že se již od října, s dvoutýdenní výjimkou v prosinci, na led ve Žďáře nikdo nedostane, vedení SKLH „nepřišlo“ o náklady. „Kromě dopravy a platby za led nám všechny další náklady zůstaly. To znamená, že platíme nájem za kabiny, energie či reklamy, byť se na stadionu vůbec nepohybujeme a nevyužíváme jej,“ vysvětloval.

Prezident Král ve svém prohlášení také apeloval na majitele a provozovatele zimních stadionů, aby ledové plochy podle možností nerozpouštěli. „Tréninková činnost a náhradní zápasový program budou zahájeny, jakmile to vládní opatření umožní. Je to v zájmu nejen hokeje, ale především zdravého vývoje populace a sportování dětí a mládeže vůbec,“ dodal svazový prezident.

Jde především o mládež

Podobné stanovisko zastává také generální manažer Plamenů. „Moc bych za to prosil, aby česká vláda vydala nařízení, aby se v blízké době mohlo znovu sportovat v halách alespoň po malých skupinkách. Poté bychom následně prosili, i za všechny rodiče mladých hokejistů a hokejistek, aby město připravilo led,“ zdůraznil Nečas.

Důvod je jednoznačný. „Třeba fotbal se může hrát takřka kdekoliv, na umělé trávě, v tělocvičně… Ale hokejisté nemohou být na suchu dvanáct měsíců, protože v tomto směru je bruslení specifické. Opět opakuji, že vůbec nejde o muže, ale hlavně a především o mládež,“ potvrdil.

Proto už také má vedení Plamenů připravený následující plán. „Pokud to půjde, chtěli bychom být s mládeží v březnu a dubnu na ledě. Poté by bez jakékoliv přestávky, od května až do července, proběhla letní příprava a od srpna bychom šli opět na led. Tím by se alespoň částečně vynahradila ta dlouhá ztráta,“ nastínil.

V tomto směru už také byly učiněny první kroky. „Už jsme se obrátili na Sportis, který má sportoviště ve městě na starosti. Požádali jsme je o to, pokud bude situace příznivá, aby mohl být led ještě v březnu i v dubnu v provozu,“ dodal Martin Nečas.